Jak mít své stravování pod kontrolou? Kdo tuhle otázku nikdy neřešil, jako by nebyl. Základ je vědět, co a kolik toho sníst. A na to je příprava jídel do krabiček jak dělaná. Jídlo připravené předem si mohu naplánovat tak, aby vyhovovalo mým cílům. Není to žádná věda. Stačí si osvojit pár zvyků a pak se můžu prohlásit za toho pravého "krabičkáře". Jak na to a jaké výhody v sobě krabičkování skrývá, si přečtete v dnešním článku.
Co se v dnešním článku dozvíme?
- Jak přípravu krabiček přizpůsobit svému režimu a potřebám
- Kdy se hodí mít krabičku s jídlem po ruce
- Jak nám předpřipravené jídlo ulehčí kontrolu nad naším stravováním a hubnutím
- Jak nám tato vychytávka pomůže s pestrostí jídelníčku
- Proč a jak nám krabičkování ušetří čas i peníze
Při krabičkování se řiďte svými cíli. Několik krabiček pouze se zeleninou je nesmysl...
Pod krabičkováním si jednoduše představme přípravu jídel do dóziček na potraviny na nadcházející dny. Doma si navařím, jídlo naskládám do krabiček a další den si ho sním.
Jak to ale dělat správně? Všichni dobře známe fotky z fitness instagramových profilů oplývající krásou deseti krabiček plných rýží s kuřecím masem, které budí dojem, že takhle se to dělá. To je ale omyl. Každý máme jiné cíle, jiné potřeby a jiný denní režim. Proto je nezbytně nutné dělat to po svém. Základ je jako vždy vědět, jaký chci dosáhnout příjem energie a živin, a pak si můžu zbytek přizpůsobit svým potřebám.
Jak krabičkování může vypadat v praxi?
- Můžete si dopředu připravovat všechna jídla. Není to ale nutnost a můžete si taky říct, že třeba oběd si raději vychutnáte v restauraci s kolegy.
- Můžete si připravit jídla buď na den, nebo na několik dní dopředu. Raději ale ne víc než na tři dny, abyste předešli zkažení a bolavému žaludku.
- Do krabičky si můžete dát kdeco, čím pestřejší, tím lepší.
- Krabičky jsou skvělý způsob, jak si ulehčit hubnutí. Nemusíte hned věnovat majlant firmám, které vám přinesou krabičky s jídlem až pod nos. Připravte si vlastní krabičkovou dietu.
- Nejdůležitějším důvodem, proč si sám vařit, je fakt, že máme pod kontrolou svůj kalorický příjem. Více se můžeme dočíst v článku s názvem Proč si sám vařit, když chci zhubnout?
5 důvodů, proč začít krabičkovat
1. Budete připraveni na nečekané situace a nepropadnete fast foodu
"Oběd si koupím, něco zdravého tam určitě bude", plánoval Honza jídlo a skončil v Mekáči. Jdete na neznámé místo a neznáte místní podniky, nestíháte v práci nebo se prostě změní plány a musíte si poradit.
Někdy to vyjde, někdy ne. Ne nadarmo tak se říká, že kdo je připraven, není překvapen. Když máte oběd s sebou, nestane se, že musíte hledat náhradní řešení.
Kdy se krabičky budou hodit?
- Je šance, že budete mít problém sehnat jídlo, které by vám vyhovovalo? Pokud ano, jídlo si naplánujte a připravte.
- Když jste vytížení, krabička přijde vhod. Oběd, který již čeká jenom na snědení, máte hned po ruce.
- Přípravu oceníte i při cestování. Není nic horšího, než umírat hlady ve zpožděném autobuse, kdy po vystoupení sníte první věc, která vám přijde pod ruku.
- Taky si zkuste připravit předem jídla, která jsou pro vás problematické. Třeba je častokrát vynecháte, nebo se opakují, protože nevíte, jak je sestavit v bojových podmínkách dostupných restaurací a supermarketů.
- Krabička s jídlem ale někdy poslouží i jako dobrá prevence. Bude menší šance namlouvat sobě samému, že dnes je přece ten den, kdy si zasloužím pizzu. Mám oběd sebou, tak ho sním. Tečka.
- Naše strava by měla být pestrá, čerstvá a minimálně průmyslově zpracovaná. Jaké zdravotní problémy nám hrozí, když budeme jíst převážně vysoce průmyslově zpracovanou stravu v čele s fast foodem? To se dozvíme v článku s názvem Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
2. Energetický příjem a velikost porcí budete mít pod kontrolou, což znamená snadnější hubnutí
Počítáte si makra, nebo to neřešíte? Krabičky jsou výhodou v obou případech. Zběhlý nadšenec IIFYM ví, že příprava jídla předem docela ulehčí život. Ví přesně, co a kolik toho jí, a nemusí nic odhadovat. I když se ale s tabulkami a čísly nekamarádíte, samotná příprava krabiček vám i tak zajistí kontrolu nad stravováním.
Jak krabičkování zajistí kontrolu nad stravováním?
- Při plánování si můžete rozložit příjem energie rovnoměrně na celý den.
- Velikosti porcí přizpůsobíte svým potřebám. Porce v restauracích, která má někdy velikost jako pro dřevorubce, vás tak nemusí trápit.
- Víte, že nejíte ani málo, ani hodně, ale tak akorát. Podceňování, nebo nadhodnocování příjmu vám nehrozí.
- Připravené jídlo si pravděpodobně sníte. Dobrá pomůcka pro ty, kteří mají ve zvyku jídlo vynechávat, nebo naopak stále z něčeho uždibovat. Snažte se sníst jenom to, co máte nachystané.
Podívejte se, jak by mohl vypadat jídelníček pro středně aktivní 60 kilovou slečnu
3. Krabičky vám pomůžou zpestřit jídelníček a dostat do sebe třeba více vlákniny, vitaminů a minerálních látek
Z čeho ty krabičky poskládat? Že klobásky s chlebem nejsou to pravé ořechové, je snad každému jasné. Základ je připravovat jídla z těch správných potravin, potraviny střídat a snažit se o co nejpestřejší jídelníček.
Čím více potraviny střídáme, tím máme větší jistotu, že se nám dostává nejen dostatek bílkovin, sacharidů a tuků, vlákniny, ale i vitamínů, antioxidantů a minerálních látek.
Jak by měla vypadat ideální krabička?
- Nejdřív si zopakujte zásady správné výživy. Pohromadě je najdete třeba v článku Co jíst pro vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé. Pak se můžete pustit do příprav.
- Zamyslete se nad tím, které potraviny vám v jídelníčku chybí a rádi byste je zařadili. Je to zelenina, sýry, luštěniny? Nejvyšší čas si je naservírovat!
- Navařte si 2 zdroje sacharidů (pohanka, brambory…) a 2 zdroje bílkovin (maso, ryba, restované tofu…). Třeba dvakrát týdně, typicky v neděli a ve středu.
- Naservírujte si je do krabiček. Ať již dle kuchyňské váhy, nebo odhadem dle vaši dlaně. Vaše dlaň je skvělá pomůcka, jak si hlídat velikosti porcí. Jedna vaše porce je totiž tak velká, jako vaše dlaň.
- Nezapomeňte na zeleninu! Je na vás, jestli zvolíte dušenou, pečenou nebo čerstvou. Přidejte ji k jídlu, nebo jí věnujte vlastní krabičku.
- Zejména pokud chcete hubnout, krabičku si ideálně poskládejte tak, aby polovinu tvořila zelenina, čtvrtku příloha a čtvrtku zdroj bílkoviny.
- Myslete na to, aby se jídla pravidelně střídala. Třeba jeden týden budete jíst jako přílohu brambory a rýži, ale další týden je zaměníte za těstoviny a pohanku. Klidně však můžete jíst každý den něco jiného.
- Proč je zapotřebí jíst více zdravých potravin jako je zelenina nebo celozrnné obilniny se dočtete ve článku s názvem Zabíjí nás nízký příjem zdravých potravin. Čeho jíst více?
4. Najednou budete mít víc času
Příprava jídla na několik dní dopředu prý trvá dlouho. Nezabere však každodenní vaření, uklízení, cesta do restaurace nebo čekání na jídlo toho času ještě víc? Když si předem stanovíte čas, kdy si jídlo budete připravovat, nakonec získáte pár hodin týdně k dobru.
Jak získat díky krabičkování více volného času?
- Vyberte si den/dny, kdy si uděláte čas na přípravu jídla. Třeba v neděli, kdy máte více volného času, a pak ve středu, kdy vám již dojdou zásoby.
- Naplánujte si, co budete příští týden vařit a jaké suroviny budou potřeba.
- Sepište všechno do seznamu a hurá na nákup!
- Nenechte se rušit, zapněte si dobrý film a pusťte se do vaření. Za chvíli bude hotovo, ani nebudete vědět, jak.
- Udělejte si místo v lednici, krabičky uskladněte a přes týden jenom jednu po druhé vytahujte. A užívejte ušetřeného času.
5. Ušetříte a vaše peněženka vám poděkuje
Zkusili jste si již někdy sečíst, kolik peněz utratíte měsíčně za jídlo venku? V mém případě jsou to někdy docela děsivé částky. Doma připravené jídlo vás vyjde o hodně levněji. Cena základních surovin (pytlík rýže, kilo masa, kilo mrkve...) je po přepočtení na jednu porci někdy až překvapivě nízká.
Nákupy v zápalu hladu se taky omezí. Hladové oči a prázdný žaludek dělají v peněžence docela průvan. Když budete mít jídlo po ruce, množství nájezdů na supermarkety se podstatně sníží.
- O tom, že zdravá strava vás nezrujnuje, se dočtete ve článku Zdravá strava není drahá! Ukážeme vám, jak jíst zdravě, chutně a levně
Co si z toho vzít?
Krabičkování není jen pro ty, kteří drží dietu. Hodí se pro každého, kdo si hlídá, co a kolik toho sní.
Jaké výhody krabičkování přináší?
- Přehled ve složení stravy a velikosti porcí
- Jídlo na dosah ruky, i tehdy, když není co vybrat v restauraci/obchodě, když nestíhám, cestuji...
- Ušetřený čas, který jinak denně strávím přípravou jídla
- Taky pár drobných navíc, jelikož je to levnější
A je to ta nejjednodušší věc na světě! Stačí si jenom určit dny, kdy se budete hodinu/dvě věnovat vaření, plánovat, nakoupit a pak si užít přípravu pestrých jídel. Tak co, kdo se pustí do krabičkování?