Vejce jsou neodmyslitelnou součástí jídelníčku většiny z nás. Pokud však taky točíte pořád dokola míchačky a volská oka, je nejvyšší čas tento stereotyp rozbít něčím netradičním.
Připravte si naše epesní turecká vejce s domácím pita chlebem. Snídaně nebo večeře plná bílkovin, která nejen že dobře vypadá, ale taky skvěle chutná!
PS: pokud se vám nechce připravovat domácí pitu, sáhněte po té od Vilgain.
1 porce obsahuje
- 400 kcal
- 4,5 g sacharidů
- 32,3 g tuků
- 23,6 g bílkovin
Na 1 porci
- 2 vejce
- 100 g řeckého jogurtu
- sušený česnek
- šťáva z citrónu
- sůl
- pepř
- 2 lžíce ghee
- 1/2 čajové lžičky mleté papriky
- 250 g špaldové mouky
- 6 g sušeného droždí
- 10 g soli
- 5 g třtinového cukru
- 170 ml vody
- rozmarýn
- olivového oleje
- sušený česnek
- libeček
Postup
-
Začneme přípravou domácího pita chleba.
-
V míse smícháme mouku společně se sušeným droždím, solí, třtinovým cukrem a sušeným rozmarýnem. K suché směsi přilijeme vlažnou vodu a uhněteme hladké a pružné těsto. Kdyby bylo moc hutné, přidáme ještě trochu vody. Hotové těsto necháme odpočinout alespoň hodinu na teplém místě.
-
Nakynuté těsto znovu zpracujeme a uválíme váleček, který rozkrájíme na 6 dílů. Každý kousek těsta pomoučníme a uválíme na placku. Připravíme si pánev, kterou nasucho zahřejeme. Placky opečeme z obou stran. Hotové placky potřeme olivovým olejem smíchaným s libečkem a sušeným česnekem.
-
Jakmile máme hotové placky, vrhneme se na turecká vejce.
-
Připravíme si pošírovaná vajíčka. Vodu s trochou octa zahřejeme, aby byla horká, ale nevařila se. V horké vodě uděláme lžící vír a necháme do ní vklouznout vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Poté vejce opatrně vyndáme.
-
Řecký jogurt smícháme s citrónovou šťávou, solí, pepřem a sušeným česnekem. Přendáme do mísy a na jogurt položíme pošírovaná vejce.
-
Ghee máslo rozpustíme a smícháme s mletou sladkou paprikou. Máslo vlijeme na vejce.
-
No a podáváme s teplým domácím nebo kupovaným pita chlebem.
Tak dobrou chuť!