Sójové omáčky

Produktů: 14
Řazení
:
Výchozí
  • Vilgain Oleje a omáčka ve spreji ⁠–⁠ výhodné balení olejů a omáčky ve sprejích, snadné dávkování, z prémiových ingrediencí
    598 Kč 755 Kč
  • Vilgain Sójová omáčka ve spreji
    Vilgain Sójová omáčka ve spreji ⁠–⁠ bezlepková omáčka z výběrových bobů z Nizozemska, bez GMO, s praktickým dávkovačem
    200 ml
    149 Kč (75 Kč / 100 ml)
  • Vilgain Tamari sójová omáčka BIO
    Vilgain Tamari sójová omáčka BIO ⁠–⁠ hustá, chuťově výrazná omáčka z organického zemědělství
    250 ml
    119 Kč (48 Kč / 100 ml)
  • Country Life Tamari sójová omáčka
    • Výhodná cena
    Country Life Tamari sójová omáčka
    500 ml
    315
    109 Kč (22 Kč / 100 ml)
  • Country Life Tamari sójová omáčka
    • Výhodná cena
    Country Life Tamari sójová omáčka
    200 ml
    315
    53 Kč (27 Kč / 100 ml)
  • Kikkoman Shoyu sójová omáčka
    Kikkoman Shoyu sójová omáčka
    1000 ml
    156
    199 Kč (20 Kč / 100 ml)
  • Živina Sójovka japonská přírodně fermentovaná
    Živina Sójovka japonská přírodně fermentovaná
    500 ml
    169 Kč (34 Kč / 100 ml)
  • Country Life Shoyu sójová omáčka
    • Výhodná cena
    Country Life Shoyu sójová omáčka
    200 ml
    56 Kč (28 Kč / 100 ml)
  • Kikkoman Shoyu sójová omáčka se sníženým obsahem soli
    Kikkoman Shoyu sójová omáčka se sníženým obsahem soli
    150 ml
    10
    99 Kč (66 Kč / 100 ml)
  • Country Life Shoyu sójová omáčka
    Country Life Shoyu sójová omáčka
    500 ml
    48
    119 Kč (24 Kč / 100 ml)
  • Kikkoman Shoyu sójová omáčka
    Kikkoman Shoyu sójová omáčka
    150 ml
    156
    99 Kč (66 Kč / 100 ml)
  • Kikkoman Tamari sójová omáčka bez lepku
    Kikkoman Tamari sójová omáčka bez lepku
    250 ml
    109 Kč (44 Kč / 100 ml)
  • Kikkoman Shoyu sójová omáčka
    Kikkoman Shoyu sójová omáčka
    250 ml
    156
    109 Kč (44 Kč / 100 ml)
  • Clearspring Yuzu Ponzu BIO
    Clearspring Yuzu Ponzu BIO
    150 ml
    139 Kč (93 Kč / 100 ml)

Kvalitní sójové omáčky

Sójovou omáčku si většina lidí pojí zejména s konzumací sushi. Sójová omáčka však tvoří pevný základ asijské kuchyně, kde má nezastupitelnou roli při přípravě marinád, omáček, zálivek, dresinků, ale také polévek, salátů nebo jídel z jedné pánve.

Sójovky mají specifickou lehce nasládlou chuť a vyznačují se vysokým obsahem soli. Díky obsahu kyseliny glutamové mají schopnost zvýrazňovat ostatní chutě a dodávat tak pokrmům další chuťový rozměr - tzv. umami chuť.

Typy sójových omáček

Pro orientaci ve všech typech sójových omáček a jejich správném použití by nejspíš bylo třeba navštívit specializovaný kurz. Základními typy sójových omáček jsou:

  • Shoyu představuje tradiční sójovou omáčku, která se vyrábí ze sójových bobů a pšenice. Je vhodná do studené kuchyně nebo na dochucení již hotových pokrmů.
  • Tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty, díky čemuž je přirozeně bezlepková. Narozdíl od omáčky Shoyu je tmavší a chuťově výraznější, a je vhodnější k tepelným úpravám.

V rámci Shoyu omáček se rozlišují také světlé a tmavé omáčky, které se liší časem, po který dozrávají. Recepty čínské kuchyně obvykle volají po světlé, kdežto v japonské kuchyni se tradičně používá tmavá sójová omáčka. Sladká sójová omáčka ze sóji a cukru je zase oblíbená v Indonésii. Na sójovém základu jsou založené i další asijské omáčky, např. HoisinTeriyaki nebo Ponzu.

Alternativou sójových omáček je kokosová amino omáčka, která je vhodná i pro jedince s alergií na sóju.

Zobrazit více Zobrazit méně

Mohlo by tě také zajímat