Spirulina, účinná superpotravina?

Spirulina, účinná superpotravina?

Jednou z tzv. zelených potravin, se kterou se setkáváme v různých přírodních přípravcích, je spirulina. Popravdě, poprvé když jsme se s ní aktivně setkal ve sportu, bylo u cyklistů, kteří ji používali velmi hojně pro zvýšení svého výkonu. Dlouho jsem neváhal a tuto dnes již populární potravinu prozkoumal. 

Spirulina jako zelená potravina

Co je to tedy vlastně spirulina? Spirulina, ač se velmi často zaměňuje s řasou, je řazena mezi sinice. Její latinský název je Arthrospira a patří do rodu Oscillatoriales. Tyto sinice můžeme nalézt zejména v jezerech v tropických a subtropických oblastech v jezerech, kde ke svému životu potřebují ve vodě vysoké pH a obsah uhličitanů a hydrogenuhličitanů. Jedná se tedy o sladkovodní sinici. Existuje více druhů této sinice. Druh Arthrospora platensis se vyskytuje v Africe, Asii a Jižní Americe, zatímco Arthrospora maxima si oblíbila střední Ameriku.

V dnešní době se již pěstuje podobně jako ostatní byliny pro výrobu nebo přípravu suplementů cíleně, a jeho největším pěstitelem této je aktuálně Japonsko, odkud se dováží i k nám. Podobně jako chlorella nebo ječmen ji aktuálně můžeme řadit mezi tak populární "superfoods", nicméně s tím rozdílem, že ji můžeme nazvat až přírodním multivitaminem s poměrně vysokou pravděpodobností vstřebání účinných látek. Obsahuje totiž zejména vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, vitamin C, vitamin D, vitamin A a vitamin E a karoteny. 

Mimo ně obsahuje také velké množství bílkovin (v porovnání se sójou téměř 3,8x více) a je řazena mezi potraviny s nejvyšším obsahem bílkovin z rostlinných zdrojů. Zde se ale hodí poznamenat, že pravděpodobně nebude jedním z budoucích využívaných zdrojů proteinů. Ne snad, že by po dnešním velmi výhodném využívání hrášku nebylo již na zeleninu místo, ale chuť spiruliny je zřejmě neodstranitelná, a tak zůstaneme zřejmě jen u malého dávkování. Pro vegetariány a vegany však může představovat jeden z velmi zajímavých zdrojů, které je možno použít pro vykrytí limitních aminokyselin ve svých jídelníčcích. Důvod je jasný: na rozdíl od ostatních rostlinných zdrojů obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a tak ji můžeme považovat za plnohodnotnou. 

A co že umí?

Mimo hojnosti bílkovin (až do 70 % v sušině) obsahuje také minerální látky, stopové minerály, buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy, stejně jako významné množství chlorofylu a dalších prospěšných barviv, jako je například málo známý fykocyanin. Tato barviva hrají nejen důležitou roli při fotosyntéze, ale jsou pravděpodobně tím nejzajímavějším, co nás bude právě ve vztahu ke spirulině zajímat. Protože právě fykocyaninu jako modrému až modrozelenému barvivu, je připisována jeho antioxidační a protizánětlivá aktivita. Má pozitivní účinky na ledvinová onemocnění, protože snižuje množství toxických látek v ledvinách, a to včetně odstraňování zplodin metabolismu bílkovin, ke kterému ve větší míře dochází právě ve sportech zatížených jeho vyšší konzumací. Je mu také připisována schopnost zvyšovat obranyschopnost organismu. Spirulina však také velmi výrazně působí na všechny markery pracující u vyššího rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to včetně snížení hladiny triglyceridů v krvi nebo snížení hladiny LDL cholesterolu. A to je přesně to, co česká společnost potřebuje. 

Jak tedy dávkovat pro různé efekty? 

  • Pro snížení hladiny cholesterolu se zdá jako efektivní dávka 1-8 g denně
  • Pro zlepšení svalové výkonnosti 2-7,5 g denně
  • Pro lepší kontrolu hladiny krevního cukru 2 g denně
  • Pro snížení hladiny krevního tlaku 3,5-4,5 g denně
  • Pro prevenci alkoholického i nealkoholického tukovatění jater 4,5 g denně

No a co ti cyklisti? 

Na začátku jsem ale také mluvil o tom, že jsem se poprvé se spirulinou setkal ve spojení s cyklistikou, tedy povětšinou vytrvalostním až silově-vytrvalostním sportu. Mají snad problémy s krevním tlakem nebo cholesterolem? Ani ne, jsou na tom lépe než většina naší populace, jde jim však o něco jiného - chtějí oddálit únavu svého svalového aparátu resp. respiračního a energetického systému. Velmi zajímavý výsledek nám v tomto kontextu tedy poskytuje tato studie. V ní byly testované subjekty podrobeny dvouhodinovému vyčerpávajícímu běhu, u kterého byly zkoumány markery vyčerpání. Jedné skupině testovaných běžců bylo podáno placebo, druhé pak právě spirulina. Užití 6 g spiruliny oddálilo vyčerpání během vytrvalostní aktivity oproti skupině využívající placebo, mimo to ale snížilo oxidaci sacharidů (chápej glykogenu a glukózy) a navýšilo namísto toho oxidaci tuků o více jak 10 %. Znamenalo tedy ochránění glykogenových zásob a pomoc při spalování tuku. To jsou dle mého velmi zajímavé výsledky nejen pro cyklisty. 

Ač jsem byl k zeleným potravinám zprvu velmi skeptický, nyní musím uznat, že v dnešním suplementačním světě mají své místo, a již dávno neplatí, že by se jednalo o potraviny pro "báby kořenářky". Dokáží efektivně pomoci s bojem proti zhoršené akutní i chronické výkonnosti. 

  •