Náš recept se hodí jako zdravý oběd i večeře. Poradíme vám, jak udělat lososa šťavnatého a křupavého. Navíc dodáme tip na novou přílohu – opečený pórek s mrkví a tymiánem. Tyto dva oblíbené druhy zeleniny vytvářejí společně neobvyklou kombinaci, která vám odlehčí při všech steacích a pečených druzích masa. Recept je rychlý, zdravý a jednoduchý.
Postup
-
Rovnoměrně vysoké steaky (střední část filetu) položíme na středně rozpálenou pánev. Pokud má losos kůži, pokládáme ho na pánev kůží dolů. Losos je sám o sobě dost šťavnatý, takže nepotřebujeme žádný tuk (pokud ano, postačí jen troška olivového oleje). Necháme ho orestovat z obou stran asi dvě minuty, aby měl po pečení čerstvou a křupavou kůžičku.
-
Troubu předehřejeme a lehce orestované steaky vložíme na pekáč. V troubě pečeme při 80°C asi 10 minut. Že je losos hotový, poznáme podle toho, že je po rozkrojení jemný a uvnitř růžový.
-
Mezitím začneme s přílohou. Z pórku odstraníme tuhé vnější listy a špinavé nesourodé konce. Krájíme ho na tenká kolečka, která ukládáme do cedníku. Pórek důkladně opláchneme a necháme odkapat. Dále oloupeme a nahrubo nakrájíme mrkev. Na pánev nalijeme asi jednu lžíci olivového oleje, rozpálíme a dáme orestovat pórek. Asi po dvou minutách změkne, a tak můžeme přidat mrkev. Společně promícháme, dochutíme trochou soli, pepře a omytého, osušeného nadrobno nakrájeného estragonu (pokud nemáme estragon, nahradíme ho bazalkou či tymiánem). Vše opékáme asi ještě dvě minuty.
-
Lososa po vyndání z trouby osolíme a jeho chuť zvýrazníme šťávou z limetky nebo citronu. I směs můžeme zvýraznit kapkou limetky či citronu nebo ještě malou lžičkou olivového oleje. Nyní můžeme podávat na stůl.