Tajná ingredience dělá ze zmrzliny bílkovinami nabitou dobrotu. O jakou přísadu jde?

Ondřej Klein
Ondřej Klein před 2 měsíci
5 minut čtení
Tajná ingredience dělá ze zmrzliny bílkovinami nabitou dobrotu. O jakou přísadu jde?
obrázek z recipes.howstuffworks.com
1

Obzvláště v horkých dnech se upínáme ke stánku se zmrzlinou jako k té největší naději, která jediná je schopná nastavit okolní teplotu o několik stupňů chladnější. Dnes je k dostání nepřeberné množství všech různých příchutí. Ach, ten proklatě dobrý sladký karamel.

Ale byli byste si schopni takovou zmrzlinu vychutnat, kdybyste věděli, že je vyrobena z "hmyzího mléka"? 

Hmyzí zmrzlina z Kapského Města chutná překvapivě dobře

Gourmet Grubb je jihoafrický start-up vyrábějící zmrzlinu s nádechem luxusu a má jednu konkurenční výhodu, ve zmrzlině není ani mililitr mléka nebo snad smetany. Hlavní ingredienci totiž zajišťují brouci.

Nejdůležitější ingrediencí luxusních zmrzlin je hmyzí mléko, které se nazývá EntoMilk. Hmyz jako savce dojit nelze, tak jak se takové hmyzí mléko získá? Když to zjednodušíme, vezme se obrovského množství larev brouka Hermetia Illucens, u nás známého jako moucha bráněnka, larvy se rozmačkají a dostaneme "hmyzí mléko".

Jak se k hmyzí zmrzlině staví zákazníci?

"Čekali jsme, že lidé budou ohledně naší zmrzliny zdrženliví, ale nakonec se ukázalo, že jsou všichni otevření novým zkušenostem. Nakonec všichni zmrzlinu milujeme," uvedla pro zpravodajský portál CNN spoluzakladatelka firmy Leah Bessová.

Gourmet Grubb vyrábí zmrzlinu prozatím ve třech příchutích. Konkrétně si můžete vybrat mezi čokoládovou, s příchutí vánočního koření nebo arašídového másla. Zmrzlina je ale poněkud dražšího rázu a za 250 ml zaplatíme zhruba 100 korun.

Hmyzí zmrzlina je z pohledu bílkovin a tuku srovnatelná s hovězím masem

"Hmyz má obecně vysoký obsah bílkovin, tuku a minerálních látek," dodává Bessová a dále se vyjadřuje, že moucha bráněnka (EntoMilk) má podobný obsah bílkovin a tuku jako hovězí maso. EntoMilk ale předčí hovězí maso třeba v obsahu zinku, železa a vápníku. 

Hmyzí mléko navíc obsahuje podstatně více bílkovin než běžné mléčné výrobky a je logicky i bezlaktózové s nulovým obsahem sacharidů či cukrů. Výsledná chuť zmrzliny musí být doladěná třeba přidáním medu.

obrázek ze shutterstock.com

Stane se hmyz v budoucnu pevnou součástí našeho jídelníčku?

EntoMilk si dává za cíl změnit způsob, jakým přemýšlíme o hmyzu jako o zdroji potravy. To je v době, kdy Organizace spojených národů předpokládá, že do roku 2050 se bude muset k uživení celosvětové populace produkce potravin zdvojnásobit, více než jen trendová záležitost. EntoMilk a další hmyzí potraviny prověří blízká budoucnost.

Podle Gourmet Grubb je výroba EntoMilk mnohem šetrnější k využívání vody a energie než kterékoliv jiné mléko nebo rostlinné alternativy mlék.

"Hmyz potřebuje jen velmi málo vody a prostoru k množení a v porovnání s dobytkem má takřka nulové emise," vysvětluje Bessová, proč může být hmyz pokrmem budoucnosti. "Hmyz se množí velmi rychle a typicky trvá jen pár dní, než se mohou larvy použít k výrobě EntoMilk," vysvětluje další přednosti hmyzího mléka web Gourmet Grubb. 

Dali byste si hmyzí zmrzlinu nebo snad třeba červí hummus?

Gourmet Grubb stojí ale i za pop-up bistrem, které hostům nabízí celou řadu hmyzích specialit. Mezi tyto dobroty patří třeba hmyzí těstoviny, červí hummus nebo krokety z cizrny a larev. Už se vám sbíhají sliny?

V manifestu Gourmet Grubb stojí, že cílem nejen hmyzího mléka EntoMilk je nakrmit městská centra budoucnosti, ve kterých bude podle odhadů v roce 2050 žít zhruba 2,3 miliardy lidí.

Jedno je jisté, planetu zvětšovat nelze a o plíce planety v podobě oceánů a deštných pralesů také přijít nemůžeme. I hmyz může být jednou z forem udržitelné produkce potravin. Dali byste si raději hmyzí zmrzlinu nebo takové krokety z cizrny a larev?

Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku