The ChilliDoctor Green Jalapeno Mash, čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Použít je můžeš k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.
Běžná pálivost Jalapeno se pohybuje okolo 8 000–10 000 SHU, slabší druhy mohou mít i pouhých 2 500 SHU. Vzhledem k tomu, že tato paprička se objevuje úplně všude – od nejrůznějších omáček až po burgery nebo pizzy – je pro některé vrcholnou zkušeností s chilli a považují ji za "pekelně" pálivou. V porovnání s ostatními papričkami na Scovilleho stupnici má však pořádně co dohánět. Zelené Jalapeño jsou papričky nedozrálé. Jsou více pálivé a déle vydrží. Také proto na ně v čerstvé podobě narazíš častěji, než na ty červené.