Tučné mořské ryby, omega 3 mastné kyseliny a vitamin D pomáhají v prevenci i léčbě onemocnění koronavirem

Ondřej Klein
Ondřej Klein před 16 dny
4
Tučné mořské ryby, omega 3 mastné kyseliny a vitamin D pomáhají v prevenci i léčbě onemocnění koronavirem

"Fatální případy onemocnění virem COVID-19 odhalily, že v plicích proběhla tzv. cytokinová bouře, kterou organismus nezvládl. Omega 3 mastné kyseliny možná dokáží pomoci připravit tělo proti fatální reakci organizmu po infekci koronavirem," píše profesor Ruprich v aktuálním textu Státního zdravotnického ústavu.

Omega 3 mastné kyseliny působí protizánětlivě. Mohou tak zvyšovat šance na zotavení se z nakažení koronavirem

A právě protizánětlivé vlastnosti omega 3 mastných kyselin mohou díky svým modulačním schopnostem pomoci organismu při jeho napadení koronavirem (Kang & Weylandt, 2008).

Důležité je přijímat dlouhodobě dostatečné množství omega 3 mastných kyselin pestrou stravou a suplementy a nemít příliš vysoký příjem omega 6 mastných kyselin. Za ideální poměr příjmu omega 3 ku omega 6 je v současnosti považován 1:3–5. Je dokázáno, že právě tento faktor se podílí na výrazném snížení zánětlivosti organismu (DiNicolantonio & O’Keefe, 2018).

Za dlouhodobě tolerovatelný poměr mezi příjmem omega 3 a 6 mastných kyselin lze považovat 1:18 udávaný WHO (Světovou zdravotnickou organizací).

Zároveň je však potřeba splnit příjem omega 3 mastných kyselin, který by měl být minimálně v rozmezí 0,5–2 % z celkového energetického příjmu, což je zhruba 1–4 gramy denně celkových omega 3 mastných kyselin, z toho 0,25–2 gramy nejcennějších EPA a DHA.

Omega 3 mastných kyselin přijímáme stále málo

Bohužel v současnosti je tento poměr v moderní společnosti obvykle několikanásobně v neprospěch omega 3 mastných kyselin. Často až k hodnotám 1:35–50. Omega 3 mastné kyseliny (EPA a DHA) tak nemohou řádně v organismu plnit svou protizánětlivou funkci, stejně jako preventivně působit proti chronickým zánětům (Harris et al., 2009; Simopoulos, 2008). 

Co se týče tohoto ukazatele u nás v České republice, v průměru jsme na hranici tolerovatelného poměru 1:18. Češi ale navíc nesplňují příjem EPA a DHA z ryb, který je v průměru pouze kolem 145 mg za den.

Ve své intervenční studii SZÚ používá dávku 2 gramů omega 3 mastných kyselin denně, zatímco jako běžná doporučovaná dávka je minimálně 250 mg EPA a DHA denně. Vidíme tedy, že se rozhodně nemusíme obávat až 8 násobné základní doporučené dávky.

  • Mezi zdroje omega 3 mastných kyselin ve stravě patří tučné mořské ryby, kvalitní suplementy a rostlinné zdroje, u kterých je ale poměrně neefektivní přeměna obsažených mastných kyselin (ALA) na esenciální mastné kyseliny (DHA). Do stravy ale přesto zařaďme chia a lněná semínka nebo jejich oleje, zároveň také vlašské ořechy nebo řepkový olej

Tučné mořské ryby, omega 3 mastné kyseliny a vitamin D pomáhají v prevenci i léčbě onemocnění koronavirem

2. I zdravá hladina vitaminu D je pro podporu léčby onemocnění koronavirem důležitá

Vitamin D zasahuje do celé kaskády dějů v organismu a je spojován i s protizánětlivým působením. Jeho optimální hladina v organismu je pro podporu a zachování zdraví neméně důležitá. Bohužel vitaminu D přijímáme málo zejména proto, že jeho hlavním zdrojem je "sluneční záření" dopadající na naši kůži, kde UVB paprsky vlivem fotochemické reakce přeměňují prekurz vitaminu D v podkoží na vitamin D3, který poté ještě musí projít aktivací v našich játrech a ledvinách. 

Jenže sluníčka máme od podzimu do jara málo a k nedostatku vitaminu D přispívá i náš "krabicový život", kdy většinu času trávíme ve vnitřních prostorách. 

  • Mezi zajímavé zdroje vitaminu D patří tučné mořské ryby, stejně jako je tomu u omega 3 mastných kyselin, ale to k dosažení denní doporučené dávky vitaminu D nestačí, a proto přichází na řadu suplementace kvalitním vitaminem D ve formě D3 zhruba v denní dávce 2 000 IU (50 ug). 

3. Jak snížit zánětlivost organismu a podpořit případnou léčbu infekce koronavirem?

  1. Dbejme na co nejčerstvější a nejpestřejší stravu. Omezíme tak příjem "junk foodu", který je spojován s prozánětlivými stavy organismu, a naopak navýšíme příjem vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

  2. Věnujme se pravidelně sportovní aktivitě. Podpoříme tak zdraví celého organismu.

  3. Udržujme si zdravou tělesnou hmotnost. Přebytečný tuk je totiž hormonálně aktivní a nadbytek tělesného tuku má za následek prozánětlivé působení na náš organismus.

  4. Pracujme na stresovém managementu. Není nic horšího než konstantní stres se zvýšenými hladinami kortizolu a neustálou aktivací sympatiku, který nás drží ve stavu „bojuj, nebo uteč.“ To se promítá do zdraví celého organismu včetně zánětlivosti.

Tučné mořské ryby, omega 3 mastné kyseliny a vitamin D pomáhají v prevenci i léčbě onemocnění koronaviremCo si z toho vzít?

  • Faktem je, že drtivá většina populace přijímá nedostatečné množství omega 3 mastných kyseliny i vitaminu D. To se projevuje na mnoha úrovních zdraví organismu včetně zánětlivosti a odolnosti vůči „drobným rýmičkám.“
  • Ve světle současné situace ale koronavir COVID-19 není žádná rýmička, ale vážné onemocnění, které může být fatální. Dostatečná konzumace omega 3 mastných kyselin je dávána do souvislosti se zmírněním projevu tzv. „plicní cytokinové bouře (masivní zánět)“, což může být rozdílem mezi životem a smrtí.
  • Každý faktor, který podpoří naši imunitu a šanci na zotavení se z nákazy koronavirem, je důležitý, a to zejména pro starší lidi, kteří onemocnění podle aktuálních statistik podléhají nejčastěji.
  • Dbejme na dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin a vitaminu D ve stravě (tučné mořské ryby), sáhnout můžeme i po kvalitních doplňcích stravy.

A ještě jedna věc na závěr, která by v současné nepřehledné době neměla zapadnout.

Zdravý životní styl zahrnující pravidelnou pohybovou aktivitu, dostatek spánku, kvalitní stravu a také užívání konkrétních nutrientů ve formě doplňku stravy jako třeba v dnešním článku jmenovaný vitamin D nebo omega-3 mastné kyseliny nemůžeme považovat za lék nebo léčbu koronaviru nebo 100% účinnou prevenci, ale jen jako další (byť důležité) faktory pro snížení rizika nákazy a celkovou podporu imunity.

Poděkuj autorovi
7 lidí již poděkovalo
vybavení
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________

Diskuze k článku