Nicola Mužíková

Nicola Mužíková

♥ nutriční terapeut

  • “Hezký den, u nebaleného pečiva je to složitější, většinou se nikde nedočtete složení. Tady bych normálně poprosila obsluhu (jestli se jedná o pekárnu), aby Vám řekla, z čeho je daný chléb složený. Pokud Vám řeknou, že z pšeničné mouky, tak máte jasno. Ideální by bylo 80% celozrnná a zbytek pšeničná. Ve velkých marketech už to složení mají u každého výrobku (měli by mít), tak tam kouknete a víte. Já mám ale dojem, že většina slunečnicových chlebů bude z bílé pšeničné mouky a budou jen dobarvené a posypané semínky. Nechci je ale házet všechny do jednoho pytle. U pečiva prostě platí, číst etikety, jinak se složení nedozvíme.”

  • “Dobrý den paní/slečno Svobodová, některé tabulky berou jako referenční potravinu glukózu a některé uvádí bílý pšeničný chléb. Odkážu Vás na článek, který Vám to snad objasní. http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/glykemie.pdf”