Vilgain Med medovicový – přírodní sladidlo plné antioxidantů od českého včelaře
Vilgain Med medovicový – přírodní sladidlo plné antioxidantů od českého včelaře
Med ze snůšek z jehličnatých lesů od českého včelaře z čisté přírody CHKO Brdy.
Med ze snůšek z jehličnatých lesů od českého včelaře z čisté přírody CHKO Brdy.
Med ze snůšek z jehličnatých lesů od českého včelaře z čisté přírody CHKO Brdy. Medovice nevzniká přímo v rostlině, ale za působení stejnokřídlého hmyzu se vylučuje na listech a jehličí. Včely ji pak sklidí a smíchají s vlastním nektarem a uloží do pláství v úlech. Jak se obsah vody v medu odpařuje, stává se hustším a koncentrovanějším, výsledkem je konečný produkt, který známe jako medovicový med. Používá se stejně jako klasický med do nápojů a skvěle se hodí na pečení i vaření.
Je tmavší barvy a hustší konzistence než běžný květový med. Má robustnější dřevitou a ovocnou chuť. Z nutričního hlediska má vyšší obsah minerálních látek a antioxidantů.
Obsahuje například fenolové kyseliny a flavonoidy (1) (2). Při pravidelné konzumaci mohou tyto látky podporovat normální antioxidační kapacitu organismu, a tím snížit riziko oxidativního poškození buněk. To znamená, že naše tělo efektivně chrání před nadměrným množstvím volných radikálů, které jsou spojeny s rozvojem některých chronických onemocněních (3). I přesto je med stále zdrojem jednoduchých cukrů, proto i jím doporučujeme sladit s mírou. V porovnání s řepným cukrem má také mnohem zajímavější chuťový profil a jeho koupí podpoříš chov včel, který je pro přírodu velmi důležitý.
1. Bahrami M, Ataie‑Jafari A, Hosseini S, Foruzanfar MH, Rahmani M, Pajouhi M. Effects of natural honey consumption in diabetic patients: an 8‑week randomized clinical trial. Int J Food Sci Nutr. 2009 Nov;60(7):618‑26. doi: 10.3109/09637480801990389. PMID: 19817641.
2. Dżugan M, Tomczyk M, Sowa P, Grabek‑Lejko D. Antioxidant Activity as Biomarker of Honey Variety. Molecules. 2018;23(8):2069. Published 2018 Aug 18. doi:10.3390/molecules23082069
3. Pham‑Huy LA, He H, Pham‑Huy C. Free radicals, antioxidants in disease and health. Int J Biomed Sci. 2008 Jun;4(2):89‑96. PMID: 23675073; PMCID: PMC3614697.