Zdravotní benefity vajec

15. 3. 2021
Komentáře
Zdravotní benefity vajec
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Vajíčka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Avšak kontroverzní témata ohledně některých složek vytvářejí pochybnosti o jejich bezpečnosti a prospěšnosti pro naše zdraví. Jedno je však jisté: vše závisí na množství.

Dnes se dozvíme:

  • jak pomáhají vajíčka při hubnutí

  • které složky vajec jsou nejvýznamnější

  • jak to je s cholesterolem

  • které způsoby kulinářských úprav jsou nejlepší

Vajíčka pomáhají v redukci hmotnosti

Vajíčka významně přispívají v období redukčních diet díky svému vysokému obsahu proteinů (12,5 g / 100g) , které mohou mít příznivé účinky na pocit sytosti. Tento pocit vzniká, mimo jiné, i díky tomu, že bílkoviny (resp. Aminokyseliny) přítomné v trávicím traktu potlačují signály hladu (potlačují vyplavování ghrelinu) a zároveň stimulují pocit sytosti (stimulují vyplavení cholecystokyninu a GLP‑1) do mozku, díky čemuž vykazují nejlepší pocit sytosti po jídle ve srovnání s tuky a sacharidy.

Důsledkem těchto odlišností může být i vyšší úbytek hmotnosti, tak jako v studii, kde jedna skupina snídala vajíčka a druhá snídala bagety po dobu 8 týdnů. Obě skupiny měly stejný energetický příjem a obě skupiny měly nastavený deficit o 1000 kcal. Výsledkem byl vyšší úbytek hmotnosti u skupiny s vajíčky.

obrázek z freepik.com

Nejvýznamnější složky vajec

Mezi nejdůležitější živiny nacházející se ve vejcích jsou vitamin D, vitamin B12, folát a antioxidanty jako lutein, zeaxantin a selen. Všechny vyjmenované nutrienty významně souvisí s prevencí chronických onemocnění.

Lutein a zeaxantin

Lutein a zeaxantin se hromadí v oční sítnici a podporují celkové zdraví očí. Díky příjmu těchto antioxidantů můžeme významně snížit riziko vzniku šedého zákalu (katarakty) a degenerativního poškození sítnice, které se často vyskytuje zejména ve vyšším věku.

Už při konzumaci 1,3 žloutku denně (vztaženo na příjem 10,4 MJ) si můžeme zvýšit obsah luteinu v krvi o více než 20% a obsah zeaxantinu o více než 100% .

selen

Doporučené množství selenu je 60 mikrogramů / den (DACH 2019). Ve vajíčku (56 g) je obsaženého asi 17 mikrogramů. Konzumací jednoho vajíčka tak dokážeme pokrýt až 28% denní potřeby selenu, který je nezbytný pro mužskou plodnost, obnovuje činnost vitamínu C v těle, účastní se při tvorbě naší DNA a v neposlední řadě je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy.

Vitamín D a omega‑3

Přestože obsah vitamínu Domega‑3 u vajec není takový významný, v současnosti existují na trhu vajíčka, které díky upravenému krmivu pro slepice vykazují vyšší hodnoty vitaminu D (pod značkou Dr. Vejce) a omega‑3 mastné kyseliny ( pod značkou Omega vejce).

  • Omega vejce

Různé zdroje uvádějí různé navýšení obsahu omega‑3 ve vejcích. Často to závisí na typu přidané složky do krmiva. Nejlepšími složkami se zdají být mikrořasy, které zvyšují obsah omega‑3, konkrétně DHA až na 200 mg na jedno vejce. Vyšší obsah omega‑3 mohou obsahovat i bio vajíčka. Díky volnému výběhu v bio chovech slepice konzumují více zelené trávy, čímž přijímají i více omega‑3 mastných kyselin.

  • Vejce obohacené o vitamín D

Tvorba vitamínu D ve vajíčku se provádí ze slunce. Ve studii, kde nechávali vystavovat vajíčka po dobu 4 týdnů se obsah vitaminu D zvýšil na hodnotu 14.3 mikrogramů / 100 g (572 IU). V domácím prostředí by za 4 týdny bylo vejce již po datu své spotřeby, navíc pokud by bylo na slunci a v teple. To však neplatí pro sušené vajíčka, které byly ve studii použity.

Při obohacování vitamínu D krmivy bylo zvýšení dosaženo na 100 - 500 IU (mezinárodních jednotek), (2,5 - 12,5 mikrogramů), přičemž doporučená denní dávka při chybějícím slunečním záření je 800 IU, respektive 20 mikrogramů (DACH 2019).

obrázek z istockphoto.com

Zdravé nebo nebezpečné?

cholesterol

V minulosti existovaly obavy, že konzumace vajec (1 vejce obsahuje přibližně 200 mg cholesterolu ) může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi, a tím zvýšit riziko srdečních chorob. Díky těmto skutečnostem byl nastaven doporučený denní příjem cholesterolu do 300 mg . Pro srovnání: naše tělo denně vytvoří při racionální výživě 1000 mg cholesterolu.

Cholesterol v potravě ve většině případů neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi takovým způsobem jako například některé druhy přijatých tuků. Řízení hladiny cholesterolu je založeno na následujícím principu. Pokud má buňka dostatek cholesterolu, zastavuje vlastní tvorbu. Zdravé buňky, které cholesterol tvoří sledují hladiny cholesterolu v krvi. Nízké hladiny, typické u veganů, jsou impulsem pro vnitřní tvorbu, naopak vysoké hladiny u Carnivora diet, jsou signál pro zastavení vnitřní tvorby cholesterolu.

Studie zabývající se příčinami srdečních chorob nezjistili žádnou souvislost s pravidelnou konzumací vajec (do 7 vajec týdně), a to ani u lidí s již existující vysokou hladinou cholesterolu. Jiná studie dokonce poukazuje, že konzumací 2 vajec denně po dobu 6 týdnů si můžeme zvýšit hladiny tzv. dobrého HDL cholesterolu v krvi. Výjimku tvoří lidé, kteří jsou citliví na vysoký příjem cholesterolu. Většinou se jedná o jedince s metabolickými poruchami s genetickým podkladem.

Alimentární nákazy (otravy z potravin)

Kromě všeobecně známého obsahu cholesterolu, můžeme posuzovat bezpečnost vajec i z hlediska přítomnosti patogenních bakterií. Nejčastěji se jedná o přítomnost salmonely. Přestože výskyt salmonely není častý (obyčejně se nakazí 1 z 3000 lidí) je dobré dodržovat určitá pravidla, která zabraňují nakažení se:

  • Nekupujte prasklé vajíčka.

  • Zpracujte je do data minimální trvanlivosti (průměrně 28 dní).

  • Vyvarujte se konzumaci syrových vajec. Pokud děláte na Velikonoce sváteční saláty s majonézou, zkuste ji nahradit bílým jogurtem.

  • Důkladně umývejte náčiní, pracovní plochy a ruce po technologické úpravě.

obrázek z istockphoto.com

Nejzdravější způsob úpravy vajec

Každá kulinářská úprava vajec má své plusy a minusy. Na jedné straně tepelná úprava zlepšuje stravitelnost bílkovin, na straně druhé při vysokých teplotách mohou z přítomného cholesterolu vzniknout škodlivé látky - oxysteroly. Následující typy vám ukáží, jak co nejlépe udržet vajíčko během kulinářské úpravy v nejvyšší kvalitě.

  • Při smažení se může zvýšit množství oxysterolu, který působí na cévní stěnu toxicky a přispívá k hromadění LDL cholesterolu na jednom místě v cévě. Při prvních známkách změny barvy (hnědnutí) je proto dobré smažení skončit. Pokud tedy máte v oblibě smažení přidejte hned po rozklepnutí vajec 1 - 2 lžíce vody. Tím zabráníte propečení, vajíčka se nevysuší a budou mít bohatší chuť

  • Nesolte vajíčka příliš. Přidáním bylinek jako rozmarýn, tymián nebo bazalku, docílíte nejen rozmanitější chuť a vůni, ale zvýšíte tím obsah antioxidantů v pokrmu, které zabraňují tvorbě škodlivého oxysterolu

  • Nejlepší olej při tepelné úpravě je takový, který má vysokou tepelnou stabilitu. Řepkový, nebo rafinovaný olivový olej jsou na smažení vajec nejlepší.

Na závěr:

Vajíčka významně přispívají k zdravému stravování zejména díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin, antioxidantů a vitamínů. V současnosti jsou dostupné is obohacujícími složkami, jako vitamin D, nebo omega‑3, díky čemuž se stávají ještě kvalitnější. S vyšším obsahem cholesterolu si naše tělo při vyváženém jídelníčku dokáže poradit. Avšak pamatujme na důkladnou tepelnou úpravu, abychom zabránili vzniku různým nákazám.

Využijte vejce naplno
Využijte vejce naplno
Vejce jsou jedním z nejčastěji využívaných fitness potravin, které vůbec najdeme ve spotřebním koši kulturisty nebo fitnessky. Často se však jejich potenciálu nevyužívá zcela. Jak tedy zajistit, aby se vejce staly pevnou součástí stravy a vy měli jistotu,
Vejce ve výživě kulturisty
Vejce ve výživě kulturisty
Vejce, vajíčka, bílky, žloutky ... to vše je pro mnoho lidí denním chlebem, a to zejména ranních hodin. Lety zažitá pravda o tom, že vejce jsou po ránu dobře stravitelnou bílkovinou, se nám zachovala a my nyní využíváme jejich výhod a benefitů. Jak se mode
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!