Zelenina a ovoce: je lepší je loupat, nebo jíst se slupkou?

Markéta Blahunková
Markéta Blahunková 2. 8. 2021
Uložit článek
Zelenina a ovoce: je lepší je loupat, nebo jíst se slupkou?

Jak většina z vás ví, je doporučeno konzumovat každý den minimálně 600 g ovoce a zeleniny, přičemž příjem zeleniny má být převažující nad příjmem ovoce (v poměru 2:1). Lidé se však často ptají, zda zelenina při tepelné úpravě ztrácí živiny, zda je možné doplnit denní potřebu ovoce jen formou smoothie, zda je nejlepší ovoce a zeleninu umývat speciálními přípravky či je dát vyluhovat do vody s jedlou sodou nebo zda je nutné ovoce a zeleninu škrábat a loupat. V dnešní článku se zaměříme právě na některé z těchto otázek.

Na co se v článku zaměříme

  • Čeho je ovoce a zelenina zdrojem

  • Co se vlastně nachází ve slupce

  • Jaký je důvod loupat slupku

  • Jak správně čistit ovoce a zeleninu

  • Které druhy se hodí loupat a u kterých je to zbytečné

Plody plné bioaktivních látek a vlákniny

Ovoce i zelenina jsou bohatými zdroji vitaminů, minerálních látek, vlákniny, antioxidantů a mnoha dalších pro zdraví příznivých tzv. bioaktivních látek. Jednotlivé druhy ovoce a zeleniny se mezi sebou v obsahu bioaktivní látek, ale i v množství cukru a vody, liší. Abyste přijali všechny potřebné mikronutrienty, je vhodné kombinovat různé druhy ovoce a zeleniny během dne.

Obsah bioaktivních látek není ve slupce a dužině stejný. Ve slupce se například nachází více vitaminu C, A, K, draslíku, hořčíku a vlákniny. Ve slupce ovoce může být až 300x více antioxidantů než v dužině. V dužině naleznete více vody a sacharidů.

Vyšší obsah vlákniny v neoloupaném ovoci a zelenině vás více zasytí. Odstraněním slupky můžete přijít až o třetinu původního obsahu vlákniny.

obrázek z istockphoto.com

Loupat či neloupat?

Kromě toho, že se ve slupce nachází spousta přínosných nutrientů, je nutné zmínit, že může být zdrojem nejrůznějších látek používaných při jejich pěstování (hnojiva, pesticidy), distribuci a skladování (vosky). Obsah těchto sloučenin bude sice u domácí produkce nízký, na slupce však mohou zůstat zbytky půdy, které mohou být zdrojem mikroorganismů (včetně těch vysoce rizikových jako je salmonela a listerie), kamení, písku a zvířecích exkrementů.

Při sběru a manipulaci projdou plody mnoha rukama, i v obchodě osahá ovoce a zeleninu spousta lidí. Abychom snížili obsah všech nežádoucích látek a mikroorganismů, je nezbytné před konzumací ovoce i zeleninu správně očistit a umýt.

Ovoce a zeleninu, jejichž slupka není jedlá nebo by bylo těžké ji v syrovém stavu pokousat je vždy nutné oloupat, jedná se například o:

  • citrusové plody

  • tropické ovoce (liči, ananas, banány, papaya, maracuja, granátové jablko...)

  • avokádo

  • meloun

  • některé druhy dýní jako např. dýně zimní

  • cibule, česnek, celer 

Jak je to s těmi pesticidy?

Často omílaným tématem je obsah pesticidů v ovoci a zelenině. Pesticidy se dle průzkumů mohou nacházet na povrchu slupky, ve slupce, některé druhy jsou přítomny i v dužině. Odstranění pesticidů lze dosáhnout jejich důkladným umytím, tím dojde ke snížení obsahu asi o 50 %, odstraní se pouze pesticidy zachycené na povrchu slupky. Oloupáním je však možné dosáhnout snížení o více než 85 %, odstraníte tak pesticidy ze slupky a i z části dužiny.

Odstraněním slupky se však značně sníží obsah nutrientů, které obsahuje. Studie poukazují na to, že pro obsah pesticidů v ovoci a zelenině jsou stanoveny přísné limity, které jsou navíc definovány tak, že ani při jejich překročení by jedinec neměl být ohrožen na zdraví (a to ani pokud je vegetarián či vegan, u kterých se předpokládá, že konzumují více ovoce a zeleniny než běžná populace).

Z hlediska vyššího přínosu pro zdraví je tedy výhodnější ovoce a zeleninu (jejichž slupky jsou jedlé) důkladně umýt a neloupat, přestože nedosáhneme takového snížení obsahu pesticidů.

obrázek z gettyimages/WESTEND61

Jak správně čistit ovoce a zeleninu

Jak tedy správně umývat ovoce a zeleninu, abyste odstranili všechny nečistoty, hmyz, mikroorganismy a snížili obsah pesticidů?

  1. Dle odborníků není vhodné k umývání ovoce a zeleniny používat speciální čistící prostředky, protože mnohé přítomné chemické sloučeniny mohou přecházet do potraviny. Přestože se jeví dle některých studií účinné používat jedlou sodu, je stále odborníky preferováno umývat plodiny pouze studenou až vlažnou pitnou vodou
  2. Ovoce a zelenina by měly být umývány vždy až těsně před zpracováním či konzumací, jinak se rychleji kazí. Mělo by se umývat i ovoce a zelenina, které máte v plánu loupat či škrábat. Po umytí je vhodné ovoce i zeleninu osušit čistou utěrkou či ubrouskem.
  3. Ovoce a zelenina, které mají pórovitý povrch jako jsou brambory, mrkev, petržel, citrusy je vhodné při umývání očistit jemným kartáčkem.
  4. Listová zelenina by měla být ponořena do mísy se studenou vodou, promnuta rukama a poté opláchnuta pod tekoucí vodu.
  5. Drobné křehké ovoce jako jsou ostružiny, maliny, jahody a další by měly být prsty jemně umyty pod tekoucí vodou

Co si z toho vzít?

Každodenní dostatečný příjem ovoce a zeleniny je pro zdraví důležitý, je prevencí řady onemocnění a pomáhá vám udržet normální tělesnou hmotnost. Pro zisk všech benefitů je kromě konzumace dostatečného množství důležitá i manipulace, skladování a správná hygiena.

Ovoci a zeleninu, jejichž slupky jsou jedlé, není nutné loupat ani škrábat, je však nutné je řádně umýt ve studené či vlažné vodě. Není nutné používat ani octovou vodu, vodu s jedlou sodou nebo speciální detergenty na ovoce a zelenu. Plodiny jako je celer, citrusové plody, ananas, liči a další, jejichž slupky jsou pro konzumaci moc tvrdé, vláknité nebo mají nepříjemnou chuť, je vhodné dobře umýt a poté oloupat.

Přidej se k 31 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
3 Líbí se mi Uložit článek
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________