Detox skladu! Před hodinou jsme přidali do detoxu nový produkt s 26% slevou  

Znáte velkou cukernou kauzu, která změnila svět? Nenechte se oklamat cukrárenským lobby
obrázek z yrecetas.com

Znáte velkou cukernou kauzu, která změnila svět? Nenechte se oklamat cukrárenským lobby

Ondřej Klein Ondřej Klein před rokem

V minulém článku jsme si představili životy a díla doktorů Ancela Keyse a Johna Yudkina. Jeden byl přesvědčený, že tuk v potravě ucpává cévy, druhý zastával svůj objev, že cukr je toho příčinou. Dnes víme, že to byl právě John Yudkin, kdo měl pravdu a jeho dílo prožívá renesanci až o tři dekády později. Cílem dnešního článku není linčování cukru nebo snad Ancela Keyse, ale pozadí potravinářské, přesněji cukrárenské lobby, která významným způsobem ovlivnila moderní výživu člověka a dlouholeté přihlížení k cukru jako k neškodné součásti výživy.

Tajemství z Harvardu

K přezkoumání výsledků studií z šedesátých a sedmdesátých let se dostali koncem minulého roku Kearns, Schmidt, & Glantz (2016) objevením dopisů ze sklepních prostor Harvardovy univerzity. Díky těmto dopisům se přišlo na to, že dva z profesorů spolupracovali s cukrovarným průmyslem na tom, aby vina za kardiovaskulární onemocnění a další zdravotní problémy, dnes již spojené s vysokým příjmem cukru, byly připsány tuku a cholesterolu. Jedním z oněch dvou profesorů je vám již známý Mark Hegsted, pokud vám toto jméno nic neříká, doporučuji přečíst si předchozí článek. Krátkým „flashbackem“ zjistíme, že převážně z práce Marka Hegsteda vycházel Nick Mottern při tvorbě prvních výživových doporučení pro občany Spojených států amerických.  A bylo to právě literární review Marka Hegsteda, které ve finále rozhodlo o přisouzení zdravotních rizik konzumaci tuku a cholesterolu. Za úplatu dnešních 50 000 amerických dolarů v review zazněla ostrá kritika výsledků studií spojujících cukr a kardiovaskulární onemocnění, zatímco si notovala s Keysovým přesvědčením a posílila víru v škodlivosti tuku a cholesterolu na lidské zdraví.

obrázek Dr. Kearns z statnews.com („Sugar industry secretly paid for favorable Harvard research", 2016)

Jak se to mohlo stát?

Sugar Research Foundation (SRF), tedy organizace tehdy stojící za zájmy cukrovarného průmyslu, si byla dobře vědoma probíhajícího sporu o to, jaký dietní faktor je zodpovědný za zvýšená rizika pro vznik kardiovaskulární onemocnění. V roce 1962 zpráva American Medical Association naznačovala, že by strava s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem cukru mohla být příčinou pro zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Na toto konto si viceprezident SRF „objednal“ onu literární review zvanou Project226 od Dr. Hegsteda a mezi dalšími třeba Dr. Fredericka Stare s vazbami na potravinářksý průmysl. V roce 1967 byl tedy Project226 se souhlasem SRF viceprezindentem Johna Hiksona publikován v prestižním vědeckém periodiku The New England Journal of Medicine (NEJM). Do roku 1984 se v NEJM nemusel uvádět konflikt zájmů vědců, takže jste se nemohli dočíst, že studie byla vytvořena za finančního přispění SRF. Dnes se již můžete dočíst, kdo studii financoval a tedy si udělat zdravý závěr, jaká organizace má pravděpodobný skrytý zájem (O’Connor, b.r.).

O pár let později, tedy v roce 1973, již zmiňovaný Nick Mottern vytvořil v návaznosti na práci Hegsteda výživová doporučení pro USA, která radila snížit příjem tuku na maximálních 30 % z celkového energetického příjmu a navýšit příjem energie ze sacharidů. O riziku konzumace cukru prakticky nebyla řeč až do moderní doby.

Směrování výzkumu a dopady

I díky této práci a práci Dr. Ancela Keyse a jeho Studii sedmi zemí se vědecký výzkum zaměřil na zkoumání potravinového tuku a cholesterolu ve vztahu ke kardiovaskulárním onemocněním. Jednalo se o dogma, tedy stav věcí, které jsou prostě všeobecně platné. Bohužel zrovna v tomto případě všeobecně platné na základě peněz „cukrovarníků“. Cukr tak prakticky na několik desítek let získal alibi a byl považován takřka za neškodný až donedávna, kdy WHO doporučila snížit příjem přidaných cukrů na maximálních 10 % z energetické potřeby organismu a další organizace a instituce ji následují.

Dopady nízkotučných doporučení jsou viditelné dodnes, a to tím způsobem, že cukr nalezneme prakticky všude. Díky tomu, že cukr se používá i jako konzervant a je velice levný (glukózo - fruktózový sirup), je téměř ve všech potravinách. Na obalech potravin a slazených minerálek můžeme skoro všude vidět, že výrobek obsahuje nějakou formu cukru a pro mnoho lidí je celkem těžké si nakoupit v obchodě mimo oddělení se zeleninou, ovocem a masem s rybami. Po vydání nízkotučných doporučení výrobci potravin museli něčím tuk nahradit, aby výrobek měl alespoň nějakou chuť (tuk je nositelem chuti) a strukturu. Jak správně tušíte, tuk byl nahrazen primárně cukrem a škrobem, to jsou téměř všechny „light“ verze jogurtů apod. Živočišný tuk v másle byl nahrazen rostlinným margarínem, tehdy plným transmastných kyselin a tím pádem jste si na chleba nanášeli „jed“. 

Nutno podotknout, že dnes již v margarínech transmastné kyseliny naštěstí nenajdeme. S celou kaskádou změn životního stylu jsme tam, kde jsme dnes. Tedy ve stavu, kdy má takřka 1 z 10 lidí inzulinovou rezistenci nebo cukrovku, na kterou navazují kardiovaskulární onemocnění a kognitivní poruchy. V roce 2035 bude dle předpokladů na světě 592 milionů lidí trpících cukrovkou, přitom k prevenci stačí celkem málo. Více o problematice cukru se můžete dozvědět v našem článku pojednávací o problematice cukru - Cukr vás nezabije, proč se ho tak bojíme? („Epidemiologie diabetu - ZDN", b.r.).

obrázek z pixabay.com

Moderní ohýbání vědy

Příkladem budiž studie Rippe & Angelopoulose (2016), ve které dochází k závěru, že vlastně cukr, tak jak je v průměrné stravě obsažen, je v pořádku a není zase tak nutné dietní opatření, ale zvýšit energetický výdej pohybovou aktivitou. Zvláštní, že? Na konci publikace je možné dočíst se, kdo studii spolufinancoval. Mezi dalšími můžeme vybrat třeba Kraft Foods, PepsiCo a Coca-Colu.

Možná jste zaregistrovali celosvětovou kampaň společnosti Coca-Cola, kde se snažila lidi motivovat k tomu, aby více cvičili a méně se starali o to, co jedí. Jako moderní spasitel společnosti se Coca-Cola snažila vysvětlit, že v otázce zdraví není strava tak důležitá jako cvičení. My však víme, že stravu není prakticky možné přecvičit a tuto snahu o zmatení veřejnosti můžeme klasifikovat jako čistý záměr pro zvýšení upadajících prodejů produktů Coca-Coly (O’Connor).

Řetězec Tesco omezil obsah přidaného cukru ve svých produktech na 5 g/100ml kvůli blížícím se „cukrovým“ daním, aby se jim tímto krokem vyhnul (Boseley, 2016).

Coca-Cola snížila obsah cukru ve výrobcích Fanta, Sprite a Dr. Pepper bez negativního vlivu na prodej. Ale sladká limonáda musí zůstat sladkou, a tak se namísto cukru používají umělá sladidla a stévie. Po snížení obsahu cukru disponuje Fanta necelými 5 gramy cukru na 100ml (Grierson, 2017).

V Mexiku se zdá, že „cukrová“ daň funguje. Program běží již dva roky a v druhém roce způsobil pokles prodeje slazených nápojů o necelých 10 %, což je skvělá zpráva pro země zvažující tuto formu zdanění pro zlepšení zdravotního stavu svých obyvatel (Boseley, 2017).

Děti, které jedí sladkosti, obvykle váží méně, než jejich vrstevníci, kteří sladkosti nejedí. To je závěr studie spolufinancované nám dobře známou firmou Skittles („How candy makers shape nutrition science", 2016).

obrázek z pixabay.com

Doufejme v nejlepší a připravme se na nejhorší, to je asi tak ta nejlepší strategie, jakou můžeme zvolit. Tím, že si osvojíme zdravé stravovací návyky a elementární znalosti o výživě, se nedostaneme do spárů těchto místy manipulativních zpráv, které mají za cíl zmást koncového zákazníka. Nadmíra spotřeby cukru je zdravotní problém, ne že ne, a je potřeba si to uvědomovat, stejně jako používat zdravý selský rozum, abychom se nenechali ovlivňovat zkreslenými a zaplacenými výsledky "výživářských" studií. Troufám si tvrdit, že teď již máte v malíčku moderní dějiny výživy.

Zdroje:

Boseley, S. (2016, listopad 7). Tesco cuts sugar in own-brand drinks to avoid sugar tax. Získáno 17. květen 2017, z http://www.theguardian.com/soc...

Boseley, S. (2017, únor 22). Mexico’s sugar tax leads to fall in consumption for second year running. Získáno 17. květen 2017, z http://www.theguardian.com/soc...

Epidemiologie diabetu - ZDN. (b.r.). Získáno 16. listopad 2015, z http://zdravi.e15.cz/clanek/po...

Grierson, J. (2017, květen 17). Coca-Cola says sugar cuts have not harmed sales. Získáno 17. květen 2017, z http://www.theguardian.com/soc...

How candy makers shape nutrition science. (2016, červen 2). Získáno 17. květen 2017, z https://www.statnews.com/2016/...

Kearns, C. E., Schmidt, L. A., & Glantz, S. A. (2016). Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research: A Historical Analysis of Internal Industry Documents. JAMA Internal Medicine, 176(11), 1680–1685. https://doi.org/10.1001/jamain...

O’Connor, A. (1439155537). Coca-Cola Funds Scientists Who Shift Blame for Obesity Away From Bad Diets. Získáno 17. květen 2017, z https://well.blogs.nytimes.com...

O’Connor, A. (b.r.). How the Sugar Industry Shifted Blame to Fat. Získáno 17. květen 2017, z https://www.nytimes.com/2016/0...

Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. European Journal of Nutrition, 55(Suppl 2), 45–53. https://doi.org/10.1007/s00394...

Sugar industry secretly paid for favorable Harvard research. (2016, září 12). Získáno 17. květen 2017, z https://www.statnews.com/2016/...

  • 1