Kolagen pro hezčí pokožku a pleť. Opravdu pomáhá?

Komentáře
Kolagen pro hezčí pokožku a pleť. Opravdu pomáhá?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Asi čtvrtina ze všech proteinů v těle připadá na kolagen, samotná kůže je pak kolagenem tvořena asi ze 75 %. Podobná tvrzení jste již určitě četli na obalech “kolagenů pro krásu”, pravděpodobně nechyběla ani zmínka o tom, že po 30. roku života vlastní tvorba rapidně klesá. 

Otázka je ale jiná: má užívání kolagenu opravdu v doplňcích stravy vliv na množství hydrataci pokožky a zmírnění vrásek, nebo jde jen o předražený doplněk stravy bez účinku? 

Co je to vlastně kolagen? 

Kolagen je bílkovina, tudíž se skládá z aminokyselin. Z výživového hlediska má kolagen nízkou kvalitu (DIAAS kolagenu je 0), přesto má pro živé organismy obrovský význam. Zajišťuje pevnost a elasticitu tkání. 

Na kolagen ve stravě můžete narazit, pokud si k obědu dáte poctivý vývar, k hlavnímu chodu hovězí líčka a jako dezert želatinový dort. Podobné kolagenové hody jsou však spíše výjimkou, proto se kolagen s oblibou užívá v doplňcích stravy, kde se jedná o jeden z nejoblíbenějších produktů vůbec.  

Na jaký kolagen můžeme v doplňcích stravy narazit?

Až si budete vybírat kolagen v doplňku stravy, věnujte pár minut studiu etikety a označení použitého kolagenu. Ve skutečnosti je to totiž tak trochu věda. 

1. Dělení kolagenu podle typu

V živém organismu je popsáno 28 typů kolagenu. Nejběžnější je kolagen I. typu, který se nachází typicky v kůži, kde se doplňuje s kolagenem III. typu. V doplňcích stravy je známý dále také kolagen II. typu, který se nachází v chrupavkách. 

2. Dělení kolagenu podle původu

Kolagen se získává z různých živočišných materiálů. Pokud se zaměříme na kolageny určené k výživě pokožky, nejčastěji jde o vepřový kolagen (z kůže), hovězí kolagen (z kostí) nebo rybí kolagen (ze šupin). 

Zvlášť oblíbený je v poslední době rybí kolagen, který je také nejdražším zdrojem. Některé studie poukazují na jeho lepší vstřebatelnost, srovnávacích studií ovšem není dostatek. 

3. Dělení kolagenu podle zpracování

Kolagen se v živých organismech vyskytuje v nativní podobě. Při průmyslovém zpracování dochází k denaturaci a ve většině případů také k následné enzymatické hydrolýze. V doplňcích stravy si proto kupujeme především hydrolyzovaný kolagen. Některé patentované kolageny jej označují jako bioaktivní kolagenní peptidy a přiznávám, míra atraktivity tímto označením okamžitě roste. 

Ačkoliv v některých případech se preferuje nativní struktura (např. kuřecí kolagen II. typu ve výživě kloubů), u kolagenů určených k výživě pokožky je hydrolýza výhodná, protože zajišťuje rychlejší vstřebatelnost. 

Aby toho nebylo málo, některé patentované kolageny jsou prodávány pod vlastními obchodními názvy, u nás je nejznámějším příkladem Verisol® (kolagen I. typu), dalšími příklady jsou třeba BioCell Collagen® (kolagen II. typu, chondroitin a kyselina hyaluronová) nebo Pure Gold Collagen® (kolagen I. typu). Patentovaný kolagen garantuje optimální distribuci molekulových hmotností přítomných peptidových struktur, navíc disponuje řadou provedených studií. Výsledkem je samozřejmě vyšší cena.

Jakým způsobem může kolagen ovlivnit funkci kůže?

Na první pohled zní celá myšlenka logicky. Vlastní tvorba kolagenu s rostoucím věkem klesá, proto není nic snazšího, než si najít vhodný zdroj kolagenu v potravě a poctivě jej konzumovat. Této logice stojí v cestě náš trávicí systém. Ten totiž snězený kolagen rozloží na jednotlivé aminokyseliny nebo velmi krátké peptidy, nakonec tedy z něj tělo má podobný “materiál”, jako kdyby zkonzumovalo jakýkoliv jiný zdroj bílkovin. To automaticky neznamená, že je kolagen podvod, jen je vhodné nespokojit se pouze s jednoduchou rovnicí “kolagen ve stravě = kolagen v těle”. 

Ve vědeckých publikacích se popisují 2 základní mechanismy účinku

1. Kolagenní peptidy jako stavební materiál: hydrolyzovaný kolagen je snadno stravitelný a poskytuje tak stavební materiál pro vlastní tvorbu kolagenu a elastinu. Výhodou je, že hydrolyzovaný kolagen poskytuje některé aminokyseliny, které ostatní bílkoviny ze stravy neobsahují (hydroxyprolin).

2. Kolagenní peptidy jako signální molekuly: krátké kolagenní peptidy, které jsou vstřebány v tenkém střevě mohou ve fibroblastech stimulovat vlastní tvorbu kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. 

Kolagen pro hezčí pokožku a pleť. Opravdu pomáhá?

Jaké výsledky přináší vědecké experimenty? 

Užívání kolagenu ve vztahu k hydrataci kůže či zmírnění vrásek je téma studované v mnoha vědeckých pracích. V první řadě stojí za zmínku, že studie jsou zcela ve shodě ohledně zdravotní nezávadnosti užívání hydrolyzovaného kolagenu, které je prakticky bez vedlejších účinků i při dlouhodobém užívání. 

Poslední provedenou meta‑analýzou je publikace de Mirandy a kol. z roku 2021. Výsledky byly vyhodnoceny na celkem 1125 subjektech, z 95 % na ženách. Na základě provedených studií bylo ukázáno, že užívání hydrolyzovaného kolagenu po dobu alespoň 60–90 dní má pozitivní vliv na hydrataci kůže a zmírnění vrásek. Pozitivní vliv byl pozorován ještě 30 dní po dobrání doplňku stravy. Závěry jsou ve shodě s předešlou meta‑analýzou od Barati a kol. z roku 2020

Speciální kategorií jsou patentované kolageny, nejznámějším příkladem je na českém trhu kolagen Verisol®. Ten může být hovězí, vepřový nebo rybí, ve všech případech však garantuje optimální distribuci molekulových hmotností přítomných peptidů. 

Kolagenní peptidy byly studovány nejméně v 5 vědeckých studiích nejčastěji v dávce 2,5 g denně, nejnovější rybí kolagen byl testovaný v dávce 5 g denně. Všechny studie došly k pozitivním výsledkům užívání tohoto druhu kolagenu. Určitou vadou na kráse je, že všechny provedené studie s kolagenem Verisol® jsou z dílny stejných vědců z Univerzity v Kielu a Kolagenového výzkumného institutu v Kielu. 

Dávkování kolagenu pro podporu funkce kůže 

Studie pracující s hydrolyzovaným kolagenem používají denní dávku v rozmezí 1–10 g kolagenního hydrolyzátu. Nejčastěji jsou používané dávky 2,5–5 g hydrolyzovaného kolagenu denně. 

Na dostatečnou dávku hydrolyzovaného kolagenu si dejte pozor především v případě želatinových tobolek, jelikož do jedné kapsle se vejde jen asi 0,5 g hydrolyzovaného kolagenu. Vybírejte si proto takový výrobek, u kterého je dávkování nastavené tak, aby navržená dávka hydrolyzovaného kolagenu byla dostatečná. 

Co si z toho vzít?

Pozitivní vliv hydrolyzovaného kolagenu na zdraví kůže a pleti lze považovat za prokázaný. Stejně tak jsou navržené různé mechanismy, pomocí kterých může kolagen účinkovat. Optimální dávka se zdá být asi 2,5–5 g hydrolyzovaného kolagenu denně. Užívání je vhodné po dobu alespoň 4–8 týdnů pro viditelné výsledky. 

Stále je však vhodné dodržovat zásady zdravého životního stylu, které mají na zdraví kůže často ještě mnohem větší vliv. Dbát na dostatečný příjem bílkovin, ovoce a zeleniny, chránit se před UV zářením, omezit užívání alkoholu a cigaret a dodržovat zdravý spánkový režim.

Jak zlepšit akné pomocí výživy? Co ho způsobuje?
Jak zlepšit akné pomocí výživy? Co ho způsobuje?
Souvislost mezi akné alias "uhráky" a mléčnými výrobky je často skloňovaná. Může někomu pomoci při léčbě akné vyřadit mléčné výrobky ze stravy, nebo máme pachatele hledat jinde?
8 oblastí životního stylu, na které se zaměřit při boji s akné
8 oblastí životního stylu, na které se zaměřit při boji s akné
Činnosti a návyky, které jsou součástí našeho životního stylu, se mohou podepsat na zdraví naší pleti. Na které oblasti bychom si měli dát pozor, když "bojujeme" s akné?
Správná ochrana před sluncem jako lék proti stárnutí kůže
Správná ochrana před sluncem jako lék proti stárnutí kůže
Slunění a letní opalování je až z 80 % zodpovědné za stárnutí kůže. Jak můžeme kůži účinně chránit a mohou nám pomoci i běžné potraviny?
Užívání kolagenu na zlepšení pleti a kloubů  - má smysl?
Užívání kolagenu na zlepšení pleti a kloubů - má smysl?
Kolagenové přípravky na nás v poslední době útočí doslova ze všech stran. Má jejich užívání opravdu smysl, nebo se jedná jen o vyhozené peníze?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.