7 podzimních receptů, které zahřejí

Komentáře
7 podzimních receptů, které zahřejí
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Čas strávený v kuchyni může zmírnit stres, neklid a dokonce zvýšit pozornost.
  • Podzim je proto se svými dlouhými večery ideálním obdobím nejen na delší vařící procesy, ale také pro hřejivé pokrmy využívající sezónní potraviny. 
  • Mezi ty patří v průběhu října či listopadu například kapusta, zelí bílé i červené, cibule, brambory, pórek, červená řepa nebo hrušky a jablka.

Zamračené, chladné počasí v kombinaci s brzkými večery přímo vybízí k tomu zůstat doma a pořádně se vyřádit v kuchyni, nejlépe s něčím, co provoní celý byt, zahřeje a potěší nejen chuťové pohárky, ale i peněženku. V dnešním článku jsme si proto pro vás připravili 7 podzimních receptů plných právě na podzim levnějších (ale především chutnějších a živinami nabitějších), sezónních potravin. 

Kouzlo sezónní kuchyně

Každá potravina má něco, čemu se říká “růstový cyklus”. Jakmile dosáhne svého vrcholu zralosti, je sklizena. Ty, které se sklízejí za účelem brzké konzumace, nabízejí v této době maximální chuť a výživové hodnoty.

Nejlepším způsobem, jak najít sezónní potraviny ve vaší oblasti, je udělat si výlet na místní farmářský trh. Určitě jste si museli všimnout pravidelné obměny produktů; jednou je více chřestu, poté rebarbory nebo třeba bobulí. V případě, že trhy nemáte k dispozici, můžete využít i klasické obchody či supermarkety. Sezónních potravin bývá většinou hojné množství a i kvůli tomu se musí více prodávat, bývá proto jejich základová cena častěji nižší. 

Jaké jsou tedy sezónní potraviny pro podzim? Nejlépe ty ze sklizní, patří mezi ně například zimní tykve s tvrdou slupkou, kořenová zelenina, cibule či brambory!

Podzimní recepty, které zahřejí

1. Dýňová polévka z pečené dýně se zázvorem

Ingredience

Postup

  1. Dýni a batát upečte do měkka. 
  2. Na ghí osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. 
  3. Přidejte na kousky pokrájenou dýni, batát a podlijte vodou (množství vody záleží na tom, jak chcete mít polévku hustou). 
  4. Chvíli vše společně povařte a poté okořeňte solí, pepřem, koriandrem a tymiánem a sundejte z plotny. 
  5. Přidejte arašídové máslo, kokosové mléko, limetkovou šťávu a rozmixujte na hladký krém.
  6. Všechny ingredience na krutony smíchejte dohromady a vytvořte těsto, kterým naplníte vymazanou chlebovou formu.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 30 min. 
  8. Vychladlý proteinový chléb nakrájejte na plátky a ty dále na malé kostičky. 
  9. Kostičky přesuňte na plech s pečícím papírem a nechte v troubě zezlátnout.

Nutriční hodnoty na 1 porci (ze 4): 465,8 kcal, 28 g B, 12,7 g T, 54,7 g S

7 podzimních receptů, které zahřejí

2. Salát z jablka, řepy a fenyklu s balzamikovo‑dijonským vinaigrettem

Ingredience

  • Kandované vlašské ořechy

  • Salát

    • 1 červená řepa (nevařená, oloupaná a nastrouhaná)

    • 1 bulva fenyklu (nakrájená na tenké plátky)

    • 1 jablko (nakrájené na kostičky nebo nastrouhané)

    • hrst máty (nahrubo nasekané)

    • rukola nebo špenát (k podávání) 

  • Vinaigrette 

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů.
  2. Malý plech vyložte pečicím papírem. 
  3. Doprostřed dejte ořechy, pokapejte javorovým sirupem a dobře promíchejte, aby se obalily. 
  4. Pečte asi 10 minut a nechte vychladnout.
  5. Mezitím v malé misce vyšlehejte ingredience na vinaigrette, přidejte sůl a pepř podle chuti.
  6. Zeleninu nakrájejte, vložte do středně velké mísy, přidejte vinaigrette a dobře promíchejte.
  7. Podávejte na malém lůžku z rukoly nebo špenátu, ozdobte oříšky a několika fenyklovými lístky.
  8. TIP: přidejte navíc zdroj proteinu ze zavařeného krůtího masa Vilgain R2E Turkey Meat!

Nutriční hodnoty na 1 porci (ze 3, bez krůtího masa): 301 kcal, 4 g B, 17 g T, 35 g S

7 podzimních receptů, které zahřejí

3. Těstoviny s hovězím ragú

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg vykostěné hovězí hrudí
  • 2 cibule (nakrájené nadrobno)
  • 4 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 5 mrkví (nakrájených na silné plátky)
  • 250 ml červeného vína
  • 800 g nakrájených rajčat z plechovky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 bobkové listy
  • 450 g těstovin 
  • hrst lístků bazalky
  • strouhaný parmazán
  • sůl a pepř dle potřeby

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 stupňů. 
  2. V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje, na němž opečete hovězí maso.
  3. Přidejte zbylý olej, cibuli a česnek a zhruba 10 minut opékejte. 
  4. Následně dodejte mrkev, červené víno, rajčata, rajčatový protlak a bobkové listy. 
  5. Zakryjte alobalem a poklicí a pomalu vařte 3–3 1/2 hodiny nebo dokud se maso nerozpadá. 
  6. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu a sceďte. 
  7. Nakrájejte hovězí maso a poté na těstoviny nalijte společně s rajčatovou omáčku. 
  8. Před podáváním posypeme bazalkou a parmazánem.

Nutriční hodnoty na 1 porci (z 8): 543 kcal, 32 g B, 18 g T, 54 g S

7 podzimních receptů, které zahřejí

4. Francouzská cibulačka

Ingredience

  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce Ghí
  • 1 kg (na tenko nakrájené) cibule
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 120 ml portského vína
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 velké stroužky česneku (oloupané a rozpůlené)
  • 60 g (strouhaného) sýra Gruyere

Postup

  1. V pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje a Ghí. 
  2. Přidejte cibuli; vařte a míchejte do změknutí (zhruba 10‑13 minut).
  3. Následně teplotu snižte a dodělejte za občasného míchání do tmavě zlatohněda 30–40 minut.
  4. 2 minuty před “koncem” přidejte mletý česnek.
  5. Vmíchejte víno a opět přiveďte k varu.
  6. Po redukci dodejte vývar, sůl, pepř a duste za občasného míchání asi 1 hodinu.
  7. Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů.
  8. Plátky bagety položte na plech; obě strany potřete zbývajícími 3 lžícemi oleje a pečte 3–5 minut z každé strany.
  9. Toasty potřete rozpůleným česnekem.
  10. Servírujte navrch se sýrem vrch se sýrem Gruyere.

Nutriční hodnoty na 1 porci (z 6): 390 kcal, 12 g B, 20 g T, 40 g S

7 podzimních receptů, které zahřejí

5. Houbové rizoto

Ingredience

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 250g hub (nakrájených)
  • 300 g rýže
  • 175 ml bílého vína
  • 25 g Ghí
  • hrst petrželových listů (nasekaných)
  • 50 g parmazánu (čerstvě nastrouhaného)
  • sůl a pepř dle potřeby 

Postup

  1. Do velké mísy dejte nakrájené houby a zalijte 1 litrem vroucí vody. 
  2. Nechte namočené přibližně 20 minut, poté sceďte do mísy a jemně vymačkejte, abyste odstranili veškerou tekutinu.
  3. V mělké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
  4. Přidejte nakrájenou cibuli a najemno nakrájené stroužky česneku, poté opékejte asi 5 minut do změknutí.
  5. Vmíchejte houby, dochuťte solí a pepřem a dále vařte 8 minut.
  6. Do pánve dejte rýži a vařte další minutu.
  7. Následně přilijte bílé víno a nechte probublávat.
  8. Po chvilce dodávejte po čtvrtinách zeleninový vývar, duste a míchejte.
  9. Než přidáte poslední čtvrtinu vývaru, měla by být rýže téměř uvařená.
  10. Sundejte pánev z ohně, přidejte Ghí, parmazán a půl hrsti nasekané petrželové natě.
  11. Přikryjte a nechte několik minut odležet, aby rýže mohla po mírném ochlazení absorbovat přebytečnou tekutinu.
  12. Rizoto na závěr promíchejte, nandejte do misek a posypte zbylými 25 g strouhaného sýra a zbylými nasekanými lístky petrželky.

Nutriční hodnoty na 1 porci (ze 4): 445 kcal, 15 g B, 17 g T, 63 g S

7 podzimních receptů, které zahřejí

6. Lilek agrodolce s quinoou, mandlemi a fetou

Ingredience

  • Na lilek Agrodolce
    • 2 lžíce balzamikového octa
    • 1 lžíce sherry octa
    • 1 lžička moučkového cukru
    • 125 ml olivového oleje
    • 3 lilky (nakrájené)
  • 200 g vařené quinoy
  • 1/2 svazku petrželové nati
  • hrst lístků máty
  • 80 g pražených mandlí (nasekaných)
  • 150 g ovčí fety (nakrájené na plátky)
  • 125 g datlí (vypeckovaných, nakrájených)
  • 1 dlouhá chilli paprička (nakrájená na tenké plátky)
  • sůl a pepř dle potřeby 

Postup

  1. Na agrodolce dejte do mísy octy, cukr a 80 ml oleje a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Okořeňte a dejte stranou. 
  2. Špičkou malého krájecího nože nařízněte jednu stranu plátků lilku, dávejte pozor, abyste neprořízli celou cestu. 
  3. Posypte solí a nechte 30 minut odstát, aby mírně změkly.
  4. Lilek dobře opláchněte a osušte papírovou utěrkou. 
  5. Přendejte na velký tác a potřete zbývajícími 2 lžícemi oleje.
  6. Rozpalte velkou pánev, až se z ní téměř kouří, a poté po dávkách vkládejte lilek řeznou stranou dolů na pánev. 
  7. Snižte teplotu na střední a vařte 4–6 minut z každé strany, dokud nezměkne.
  8. Nalijte směs agrodolce na vrch lilků a poté ochlaďte na pokojovou teplotu.
  9. Ve velké míse smíchejte quinou, šťávu z lilku a agrodolce.
  10. Navrch dejte lilek a rozetřete na bylinky, mandle, fetu, datle a chilli. K podávání pokapejte olejem.

Nutriční hodnoty na 1 porci (z 6): 433 kcal, 11 g B, 30 g T, 25 S

7 podzimních receptů, které zahřejí

7. Jablečný koláč podle Aktinu

Ingredience

  • Na těsto
    • 160 g špaldové mouky
    • 70 g kokosové mouky
    • 60 g práškového sladidla
    • 80 g másla
    • 110 ml vody
  • Na náplň
    • 400 g jablek
    • 10 g šťávy z citrónu
    • 1 špetka skořice
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 7 g kukuřičného škrobu
    • 15 g práškového sladidla
    • 1 vejce
    • 1 balení vanilkového cukru

Postup

  1. V misce smíchejte mouky, sladidlo, máslo a vodu.
  2. Vypracujte tužší těsto, které bude držet pohromadě. 
  3. Rozdělte ho na větší a menší část.
  4. Větší rozválejte a vyplňte s ní dno a okraj formy.
  5. Nakrájená jablka smíchejte s citrónovou šťávou, vanilkovým cukrem, sladidlem, kukuřičným škrobem a skořicí.
  6. Muškátový oříšek je volitelný, ale my ho vřele doporučujeme.
  7. Formu naplňte jablky a navrch položte druhou část těsta, která je rozkrájená na plátky.
  8. Vršek potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 170 stupňů asi 37 minut.

Nutriční hodnoty na 1 porci (z 8): 231 kcal, 5 g B, 10 g T, 27 g S

7 podzimních receptů, které zahřejí

Co si z toho vzít?

Podzim je perfektním ročním obdobím pro (ale nejen!) pomalé vaření, díky němuž vykouzlíte lahodné, hřejivé jídlo. Kromě uklidňujících účinků si navíc můžete pohrát s ingrediencemi a pomocí sezónních potravin tedy vytvořit pokrm benefitující vašemu tělu, chuťovým pohárkům, ale třeba i peněžence. A to stojí za to! 

Horké nápoje, které nejen zahřejí
Horké nápoje, které nejen zahřejí
Chladné dny i večery se dají bezpochyby zlepšit mnohým. Mezi jednu z těchto "vychytávek" patří i hřejivý nápoj, nejlépe takový, který pohladí po jazyku a k tomu bude naplněný zdravotními benefity. V tomto článku jsme si pro vás připravili 7 receptů přesně s takovými kouzelnými drinky, jejichž příprava navíc nezabere déle než 15 minut.
7 nejlepších podzimních plodů: čím prospívají zdraví a jak je zpracovat
7 nejlepších podzimních plodů: čím prospívají zdraví a jak je zpracovat
Podzimní plody nejen skvěle chutnají, ale jsou také nabité cennými živinami. Čím tělu prospívají a jak je správně zpracovat?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?