Tento teplý čočkový salát ze sladkých brambor s pistáciovou salsou a tahini polevou je plný vlákniny a rostlinných bílkovin. Představuje proto vydatný a zdravý oběd nejen pro vegany.
1 porce obsahuje
- 438 kcal
- 38 g sacharidů
- 25 g tuků
- 13 g bílkovin
Na 2 porce
- 200 g batátů
- 150 g Vilgain R2E hnědé čočky
- 45 ml olivového oleje
- 1 limeta
- 25 g pistácií
- 1 lžíce tahini
- koriandr
- listová petržel
- sůl
- pepř
Postup
-
Předehřejte troubu na 200 °C. Batáty nakrájejte na kostičky a rozložte na plech. Promíchejte je s 1 polévkovou lžící olivového oleje a po ¼ lžičky soli a pepře. Pečte 25 až 30 minut, v polovině pečení jednou přehoďte, dokud brambory nezměknou.
-
Zatímco se batáty pečou, připravte si pistáciovou salsu: smíchejte nasekaný koriandr, petržel, pistácie, limetkovou kůru, 1 lžíci limetkové šťávy a po ¼ lžičky soli a černého pepře. Přidejte zbylou část olivového oleje a dobře promíchejte.
-
V samostatné menší misce smíchejte tahini, zbývající 1 polévkovou lžíci limetkové šťávy a 1 polévkovou lžíci vody; promíchejte dohladka.
-
Do velké mísy si připravte upečené batáty a čočku, přidejte pistáciovou pastu a důkladně promíchejte. Rozprostřete na servírovací talíř nebo mísu. Nakonec pokapejte tahini‑limetkovou směsí a podávejte.
Dobrou chuť!