Asi není člověka, který by neokusil legendární slazenou pochoutku v podobě slazeného kondenzovaného mléka Piknik, Pikao nebo Jesenky. Někomu se sladká chuť zalíbila natolik, že se Piknik stal jeho tajnou slabostí a dalšímu se nad tou výraznou sladkostí křiví ústa. Je jasné, že takovéto slazené pochoutky mají své místo například v receptech na dorty, měly by být ale součástí našeho každodenního životního stylu?
Piknik, Pikao a Jesenka – Mlsání, které ne(o)mrzí
Podbízivá reklama
Reklamní spoty na potraviny jsou mnohdy udělané velmi citlivě a tak nějak nenápadně podbízivě. Z reklamy, kterou jsme právě zhlédli, bychom si mohli odnést to, že pomocí Tatra tub doplníme energii, díky vysokému obsahu draslíku bojujeme proti stresu a obsaženým vápníkem posílíme naše kosti. Velkým problémem je cílená reklama na děti, která jim všemožně podbízí zejména přeslazené vysoce zpracované průmyslové produkty a nabádá je k jejich konzumaci. Škoda, že neexistuje reklama na konzumaci ovoce a zeleniny, pak bychom možná nemuseli tolik zápolit s rozvojem obezity a nadváhy.
Kde je zakopaný pes?
V době masivně se rozšiřující celosvětové nadváhy a obezity je asi poslední věc, kterou bychom si přáli, zvýšení konzumace energeticky bohatých potravin. Mezi takovéto energeticky bohaté potraviny, tedy spíše sladké mléčné dezerty, patří i v reklamě zmíněný Piknik, Pikao a Jesenka.
Kolik energie obsahuje menší 75gramová tuba výrobku?
Produkt | Energie | Složení |
Piknik | 1 008 kJ (241 kcal) | Pasterované mléko a cukr |
Pikao | 1 021 kJ (244 kcal) | Pasterované mléko, cukr a kakaový prášek se sníženým obsahem tuku |
Jesenka | 1 273 kJ (304 kcal) | Pasterovaná smetana a cukr |
Jak vidíme, tak tyto slazené mléčné dobroty nejsou nic jiného než mléko nebo smetana doslazované cukrem a v případě Pikaa ještě dochucené kakaovým práškem
.
Jaký je nutriční profil jedné 75gramové porce?
Živina | Piknik | Pikao | Jesenka |
Tuk (g) | 6 | 6 | 16 |
- z toho nasycené mastné kyseliny (g) | 4 | 4 | 10 |
Sacharidy (g) | 41 | 41 | 36 |
- z toho cukry (g) | 41 | 41 | 36 |
Bílkoviny (g) | 6 | 5 | 4 |
Vápník (mg) | 262,5 (33 % RHP*) | 198,75 (25 % RHP) | 147 |
Draslík (mg) | 322,5 (16 % RHP) | 454,5 (23 % RHP) | --- |
*RHP = referenční hodnota příjmu průměrné dospělé osoby (8400 kJ / 2000 kcal).
Živinou s největším zastoupením v Tatra tubách je cukr následovaný tukem a bílkovinami. Jak jsme se mohli dozvědět nedávno v článku pojednávajícím o spotřebě potravin za rok 2016, každý z nás za den průměrně zkonzumuje 93 gramů cukru za den.
Příjem cukru je potřeba omezovat, nikoliv navyšovat
Ve výživových doporučeních pro Českou republiku můžeme najít několik bodů pobízející nás k tomu, abychom snížili naši spotřebu cukru:
- Snížení spotřeby přidaných cukrů na max. 10 % z celkového energetického příjmu (CEP; pro dospělého zhruba 60 g)
- Snížení spotřeby cukru a omezení jeho náhrady fruktózou
- Snížení spotřeby cukrářských výrobků a slazených nápojů, které by měly být ředěny vodou
- Snížení spotřeby ochucených mléčných výrobků a zmrzliny
Světová zdravotnická organizace WHO nadále zvažuje zpřísnění limitu pro spotřebu přidaných cukrů z 10 % CEP na 5 % CEP, tedy zhruba na 30 gramů pro dospělého člověka. Jednou tubou Pikniku, Pikaa nebo Jesenky jednorázově přijmeme 41 gramů, respektive 36 gramů cukru, takže prakticky již vyčerpáme náš denní limit pro jeho konzumaci.
Nadměrná konzumace cukru je spojena s vyšším výskytem obezity stejně jako s negativními změnami metabolismu tuků a sacharidů, proto by měl být příjem cukru držen na uzdě (Aeberli et al., 2011; Bovi, Michele, Laino, & Vajro, 2017; Ludwig, Peterson, & Gortmaker, 2001).
Nebeský zdroj vápníku a draslíku?
Denní doporučený příjem draslíku je v rozmezí 2,5–4 gramů, přičemž nejvíce ho potřebují kojící ženy. Ve Spojených státech amerických podle Rosse, (2011) mají dospělé osoby doporučený příjem až 4,7 gramů za den a kojící ženy až 5,1 gramů za den.
Co se týká vápníku, tak průměrný denní příjem dospělé osoby by se měl pohybovat kolem 1 gramu a těhotné a kojící ženy by měly přijímat kolem 1,2–1,8 gramů vápníku za den.
Hodnotnější potraviny, které jsou lepším zdrojem draslíku než Pikao se 454,5 mg draslíku v 75gramové tubě, najdeme podle databáze potravin ve stogramových porcích:
- hlávkové kapusty (472 mg)
- vařených bílých fazolí (512 mg)
- syrové čočky (937 mg)
- petržele (481 mg)
- špenátu (426 mg)
- brokolice (424 mg)
- pstruha (420 mg)
- hovězího masa (404 mg)
- sardinek v oleji (399 mg)
- brambor (390 mg)
- červené řepy (273 mg)
Zároveň vhodnější potraviny, které jsou lepším zdrojem vápníku než Piknik s 262,5 mg vápníku v 75gramové tubě, najdeme podle databáze potravin ve stogramových porcích:
- máku (1 357 mg)
- sýru eidam 30 % t. v s. (952 mg)
- sardinek v oleji (415 mg)
- bílého jogurtu 3,5 % tuku (178 mg)
- mléka (124 mg)
- tvarohu (123 mg)
- chia semínek (631 mg)
Konzumací přirozených potravin dokážeme pokrýt naše potřeby jak vápníku, tak draslíku. Navíc tyto potraviny jsou bohatým zdrojem dalších důležitých živin v podobě stopových prvků, bílkovin nebo vitaminů. Příkladem může být železo v luštěninách, bílkoviny v sýrech a mléčných produktech, kyselina listová v zelené zelenině apod. Bonusem nám bude i nižší energetická hodnota než v případě slazeného kondenzovaného mléka.
Jak doplnit energii, vápník a draslík?
Mléčné výrobky jsou přirozeným zdrojem vápníku, fosforu nebo třeba také draslíku a bílkovin bez zbytečně vysokého obsahu cukru. Energii během dne bychom měli doplňovat plnohodnotným jídlem, které přirozeně dokáže zasytit. Důležité je věnovat péči zejména dětem, u kterých je zapotřebí pěstovat zdravé stravovací návyky a omezovat konzumaci potravin bohatých na energii, ale takřka bez vlivu na pocit sytosti.
Takže doplnit energii, draslík a vápník můžeme například svačinou v podobě celozrnného sendviče s přírodním roztíratelným sýrem, dvou plátků eidamu, ledového salátu, porcí tuňáka a pro zpestření třeba přidáme naklíčené fazole mungo. Pokud nás stále budou trápit chutě, můžeme si ještě dopřát trochu zelenější banán (více draslíku – průměrně 388 mg/100 g) pro uspokojení chutí a potřeb draslíku. Po takovéto svačince nebudeme za chvíli bloudit po kuchyni a hledat další tubu zahuštěného mléka, ušetříme naši zubní sklovinu před přívalem cukru a dostaneme z jídla mnohem více živin než ze sladkostí a cukrovinek.
P.S. Ani na výletě opravdu nepotřebujeme doplňovat energii formou kondenzovaných slazených pochoutek jako je tomu v další reklamě na tyto produkty zobrazené níže. Věřím, že schopnost vyšlápnout pár schodů na rozhlednu není "umem" Pikaa, Pikniku ani Jesenky. Jak takové dobroty přicházejí na svět se můžeme podívat v reportáži na iDnes.cz.