Co je glukosamin?
Glukosamin je v těle se přirozeně vyskytující látka, která se podílí na stavbě kloubní chrupavky a zajišťuje její pružnost. S věkem se schopnost jeho tvorby snižuje, což může, v kombinaci s dalšími faktory, vyústit v omezení pohyblivosti, bolestivost kloubů či osteoartrózu.
Glukosamin je oblíbený doplněk stravy na klouby, který se užívá samostatně či jako součást komplexní kloubní výživy. Nejčastěji se lze setkat s formou glukosamin sulfátu, který je považován za nejlépe vstřebatelný. Glukosamin se často prodává také společně s chondroitinem sulfátem, tzv. glukosamin chondroitin, což může vést k umocnění účinnosti obou látek.
Užívání glukosaminu
Glukosamin lze užívat preventivně, nebo jako doplněk k léčbě osteoartrózy a dalších kloubních onemocnění. Doporučená denní dávka je 1500 mg glukosaminu po dobu alespoň 2‑3 měsíců. Po této době lze pozorovat pozitivní účinky v podobě snížené bolestivosti a zánětlivosti. Vzhledem k dlouhotrvajícím účinkům lze suplementaci glukosaminu na několik týdnu přerušit.
Glukosamin by se měl užívat v menších dávkách několikrát denně, ideálně společně s jídlem, díky čemuž by se mělo předejít problémům se zažíváním.