
Doplňky stravy s vitaminem D
Vitamin D je důležitý pro správný vývoj a zdraví kostí a zubů, mimo to se zasluhuje také o naší imunitu. Jeho zásoby si lze doplnit díky pobytu na slunci, zejména v zimních měsících však dochází u většiny populace k deficitu. V tomto období je tak vhodné sáhnout po doplňku stravy s tímto vitaminem. Vitamin D lze částečně doplnit také ze stravy - tučné ryby, mořské plody, vejce či mléčné výrobky.
Formy vitaminu D
Vitamin D se vyskytuje v několika formách. Mezi ty hlavní, se kterými se setkáme v doplňcích stravy se řadí:
- vitamin D2 (ergokalciferol) je vitamin rostlinného původu, který se získává zejména z hub rostoucích na slunci či kvasinek. Pro svůj původ je oblíbený mezi vegany a vegetariány;
- vitamin D3 (cholekalciferol) je vitamin, který se přirozeně vytváří v kůži při jejím vystavení slunci. Tato forma je několikanásobně účinnější oproti vitaminu D2. Vitamin D3 v doplňcích nejčastěji pochází z lanolinu či rybího oleje. Veganský vitamin D3 se získává extrakcí z mořských řas či lišejníků.
Účinky vitaminu D
Vitamin D je pro lidský organismus nezbytný. Jeho dostatečný příjem může snižovat riziko některých onemocnění. Stěžejní je také v dětství, kdy zajišťuje správný vývoj. Vitamin D přispívá k:
- normální hladině vápníku v krvi,
- udržení normálního stavu kostí a zubů,
- normální funkci imunitního systému, a
- udržení normální činnosti svalů.
Mimoto může vitamin D regulovat náladu a snižovat depresi nebo částečně přispět k redukci hmotnosti, díky zapojení se do normální funkce metabolismu.
Nedostatek vitaminu D
Přirozenou tvorbu vitaminu D může negativně ovlivnit život v oblasti s vysokým znečištěním, trávení velké části dne uvnitř, fototyp kůže či nadměrné používání opalovacího krému. Deficit vitaminu D se poté může projevit náladovostí, únavou, bolestí svalů a kostí, nebo zvýšeným výskytem zlomenin. Dlouhodobý nedostatek může také přispět k rozvoji autoimunitních či kardiovaskulárních onemocnění.
Dávkování vitaminu D
Přestože je legislativně doporučenou dávkou 200 UI (5 μg) - a u dětí, těhotných a kojících žen dvojnásobek - všeobecně se za bezpečné množství považuje dávka 1000‑2000 UI vitamínu D denně. Toto množství by mělo zajistit dostatečnou hladinu vitaminu D v krvi. Vyšší dávky je vhodné konzultovat s lékařem.
Vitamin D se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích, a proto je možné se jím předávkovat. Nejedná se ovšem o příliš častý jev, který může být způsoben nadměrným užíváním doplňků stravy s vitaminem D. Předávkování se projevuje např. nevolností, zvracením, slabostí či závratěmi.
Doplňky stravy s vitaminem D se nejčastěji užívají v podobě tablet a kapslí, pro snazší podávání jsou však dostupné také také doplňky ve formě kapek či spreje.