Aminokyseliny
- AllNutrition (1)
- Amix (1)
- BioTech USA (3)
- BrainMax (1)
- BSN (1)
- Czech Virus (8)
- Extrifit (6)
- Frontrunner (1)
- GreenFood (3)
- Inkospor (1)
- Kompava (2)
- MAMMUT NUTRITION (3)
- MOVit Energy (1)
- Muscle Moose (2)
- Mutant (1)
- Myprotein (9)
- NOCCO (6)
- Nutrend (6)
- Olimp (1)
- Optimum nutrition (2)
- OstroVit (2)
- Penco (2)
- PROBRANDS (2)
- Prom-IN (4)
- Reflex Nutrition (8)
- Reign (1)
- SciTec Nutrition (1)
- Scivation (3)
- SFD Nutrition (2)
- Smartlabs (1)
- Vilgain (2)
- Voxberg (7)
- Ananas (4)
- Bez příchutě (3)
- Broskev (8)
- Citron (13)
- Cola (7)
- Cukrovinky (1)
- Čaj (4)
- Černý rybíz (3)
- Grep (4)
- Hruška (1)
- Jablko (7)
- Jahoda (6)
- Koření a bylinky (4)
- Lesní ovoce (4)
- Limetka (2)
- Malina (7)
- Mango (7)
- Meruňka (1)
- Ostružina (1)
- Ovocný punč (3)
- Pomeranč (16)
- Tropické ovoce (15)
- Třešeň (2)
- Višeň (3)
Co jsou aminokyseliny?
Aminokyseliny jsou organické kyseliny představující základní stavební složku bílkovin. Přestože se v přírodě vyskytuje na 500 různých aminokyselin, pro správné fungování těle je nezbytných pouze 21 aminokyselin, z nichž 9 si naše tělo neumí syntetizovat. Tyto aminokyseliny nazýváme esenciální, a je nutné je přijímat v potravě. Za semiesenciální se označují aminokyseliny arginin a histidin, které se v některých situacích (růst, nemoc, …) mohou stát esenciálními.
Aminokyseliny v potravinách
Za nejlepší zdroje bílkovin se považují potraviny, které obsahují kompletní spektrum esenciálních a neesenciálních aminokyselin - maso, mořské plody, vejce nebo mléko. Využitelnost rostlinných bílkovin a některých méně kvalitních živočišných zdrojů často snižuje přítomnost tzv. limitující aminokyseliny, což je aminokyselina, které se v daném proteinu nachází nejméně a brání tak využití ostatních aminokyselin. I přesto lze díky rozmanité rostlinné stravě doplnit všechny esenciální aminokyseliny, je však nutné je přijímat ve zvýšeném množství.
Funkce aminokyselin
Aminokyseliny hrají stěžejní roli v téměř všech procesech lidského těla, např.:
- pomáhají při tvorbě a růstu svalů,
- pomáhají udržet svalové napětí a sílu,
- zdroj energie,
- zajišťují správné trávení,
- jsou součástí hormonálních struktur a enzymů,
- ovlivňují imunitní systém,
- udržují optimální stav kostí,
- zajišťují správné fungování metabolických reakcí a transport látek v krvi,
- pomáhají udržet stálost vnitřního prostředí, a
- udržují zdravou kůži, vlasy a nehty.
Dostatečný příjem všech aminokyselin je předpoklad pro zajištění celkového zdraví. Příjem neesenciálních není životně důležitý, jelikož si je naše tělo dokáže vytvořit samo, každopádně i tyto aminokyseliny mají stavební funkci a pro zajištění optimálních funkcí organismu a růst svalové hmoty je vhodné přijímat jich ve stravě dostatek. Nedostatek esenciálních aminokyselin může naproti tomu způsobit vážné zdravotní komplikace - zhoršená imunita, ztráta svalové hmoty, zhoršení regenerace nebo snížení chuti k jídlu atd..
Typy aminokyselin
Aminokyselinové doplňky stravy by v žádném případě neměly nahrazoval pestrou a vyváženou stravu. Sportovci, kteří se snaží své tělo posouvat na další úroveň, však mohou mít potřebu vyššího příjmu některých aminokyselin. V nabídce aktinu můžete najít tyto:
- BCAA - skupina tří aminokyselin (valin, leucin a izoleucin), které pomáhají snižovat degradaci svalů, napomáhají s regenerací a syntézou svalových bílkovin.
- EAA - směs esenciálních aminokyselin (tedy i BCAA), které jsou zapotřebí pro zajištění všech metabolických pochodů v lidském těle.
- Beta alanin - umožňuje v lidském těle zvýšit tvorbu karnosinu, který snižuje míru zakyselení svalů a pomáhá oddálit únavu a zvyšuje vytrvalost.
- HMB - látka syntetizovaná z aminokyseliny leucinu má anabolické a anti‑katabolické účinky, umožňující, v kombinaci s pestrou a vyváženou stravou, efektivnější budování svalů.
- L‑Arginin - aminokyselina napomáhající k rozšíření cév a vyššímu přísunu kyslíku a živin do svalů, což snižuje poškození svalů a urychluje regeneraci.
- L‑Citrulin - má podobné vlastnosti jako arganin, na který se v těle rozkládá. Lépe a déle se tráví a jeví se tak jako účinnější.
- L‑Glutamin - jedna z nejrozšířenějších aminokyselin v našem těle, která pozitivně ovlivňuje práci střev, zlepšuje imunitu a regeneraci. Je oblíbená během redukčních diet, jelikož se zdá, že může pomoci se snížením chutí na sladké. K potvrzení je však potřeba dalších studií.