Přírodní trávicí enzymy
Trávicí enzymy představují katalyzátory biochemických reakcí, díky kterým se složité molekuly rozkládají na jednoduché. Pomáhají tak zajistit optimální trávení a tím i efektivní vstřebávání jednotlivých živin. Trávicí enzymy dosahují nejvyšší aktivity ve střevech, částečně působí i v ústech či žaludku. Obecně rozlišujeme enzymy, které štěpí bílkoviny, sacharidy, tuky a nukleové kyseliny.
Kdy a jak dlouho užívat trávicí enzymy?
Doplňky stravy s trávicími enzymy jsou vhodné pro osoby, u nichž došlo k poklesu tvorby trávicích enzymů, při pooperační rekonvalescenci nebo pro jedince s laktózovou intolerancí (doplňky s enzymem laktáza). Jejich účinků však lze využít také pro podporu zažívání při akutních problémech, které jsou způsobené neschopností těla trávit určité složky potravy. Jedná se např. o nadýmání, plynatost, bolesti břicha či průjmy.
Trávicí enzymy se doporučují užívat po dobu trvání zažívacích problémů, ale lze je také užívat dlouhodobě společně s jídlem. Jejich společné užívání společně s léky je vhodné konzultovat s lékařem.
Trávicí enzymy v potravinách
Některé trávicí enzymy jsou přirozenou součástí určitých potravin. Mezi nejlepší přírodní zdroje enzymů se řadí ovoce (ananas, papája, mango či banán), fermentovaná zelenina (např. oblíbené korejské kimchi) nebo kysané mléčné produkty jako je kefír.