Sušené maso

Sušené maso je ceněné pro svůj vysoký obsah bílkovin a výbornou chuť. Je vítaným obohacením jídelníčku nejenom u sportovců, ale i gurmánů, kteří jím nepohrdnou jako zajímavou chuťovkou ke sklence vína.

Řazení

Jerky - ideální svačinka nejen na cesty

Sušené maso je stále více oblíbenou svačinkou nejen u sportovců, ale u všech, kteří si rádi dopřejí rychlý a vydatný snack kdykoliv během dne. Těšit se můžete na:

  • zdroj bílkovin a energie,
  • nízký obsah sacharidů a tuků,
  • malé a kompaktní balení,
  • dlouhou trvanlivost, a
  • nulový obsah chemických konzervantů a barviv.

Dehydratované maso je v případě potřeby možné uvést do “původního stavu”, kdy jej stačí povařit ve vodě.

Druhy sušeného masa

V současné době je možné se setkat s nejrůznějšími druhy sušeného masa. Každý si tak může vybrat podle své chutí a osobních preferencí.

Hovězí maso

Dominantní postavení si drží sušené hovězí maso, jakožto jeden z nejlepších a nejchutnějších zdrojů bílkovin. Hovězí jerky kromě proteinů obsahují vydatnou porci zinku, selenu i dalších minerálních látek. Ochutnejte naše sušené hovězí maso, pro jehož výrobu bylo použito prémiové české maso.

Drůbeží maso

Sušené drůbeží maso je nejčastější alternativou hovězího masa. Vyrábí se ze všech druhů domácí drůbeže - krůty, kuřete, kachny a husy. Kuřecí a krůtí jerky obsahují menší množství tuku. Kachní a husí jerky jsou podstatně tučnější, což je dáno silnější a tučnější kůží.

Rybí maso

Sušené rybí maso je populární jakožto zdravější náhrada tradičních sušených mas. Je bohaté na bílkovin a omega 3 mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují činnost srdce, zlepšují paměť a imunitu. Vyzkoušejte např. sušeného lososa od Speyside Smokehouse.

Mimo tyto druhy masa se můžete u jednotlivých výrobců setkat také s vepřovým, kančím, jelením, losím, ale i sobím sušeným masem.

Sušení masa

Sušení představuje jeden z nejstarších způsobů pro dlouhodobé uchování (nejen) masa. Původní metodou bylo sušení masa na vzduchu, kdy se za nízké vlhkosti a normálních teplot využívá slunečního svitu a proudění vzduchu k pozvolné dehydrataci masa. Tímto způsobem se maso suší i několik dní.

V dnešní době však kvůli velké poptávce převládá sušení masa v sušičce, které probíhá za vyšších teplot a nízké cirkulace vzduchu, což celý proces značně zrychlí. V domácích podmínkách se nejčastěji setkáme se sušením masa v troubě, populární jsou však taky metody sušení v lednici nebo ve vinotéce za nižších teplot.

Jerky vs biltong

V pojmenování sušeného masa se nejčastěji objevují dva názvy - jerky a biltong. Jedním z jejich prvních rozdílů je původ. Název jerky je odvozen od slova “ch'arki”, což byl výraz pro vysušené maso, které vyráběly jihoamerické kultury. Sušené maso biltong naopak pochází z Afriky a toto pojmenování vychází z označení zadní části zvířete, která byla považována za nejkvalitnější. Základní obecné rozdíly jsou shrnuty v následující tabulce:

JerkyBiltong
PůvodAmerikaAfrika
Ingrediencemix koření a dochucovadelocet a směs koření
Způsob sušeníteplem; v řádu hodinna vzduchu; v řádu dnů
Porcovánípřed sušenímpo sušení
Obsah živinméně tuku, více sacharidůvíce tuku, méně sacharidů

Tabulku nelze brát exaktně, proces výroby a následná podoba jednotlivých typů se může podle výrobce lišit.

Se sušeným masem se můžeme setkat v téměř každé světové kuchyni. Ve Finsku se jedná o tzv. kuivaliha, což je sušené maso obvykle ze soba. Bakkwa je sladko-slané sušené maso původem z Číny. Za zmínku stojí ještě např. bresaola - vzduchem sušené hovězí maso původem z Itálie.

Jaké jerky si vybrat?

Nabídka sušeného masa je opravdu široká. Je tedy pouze na rozhodnutí a chuti každého, zda vsadí na jistotu a dá přednost kvalitnímu hovězímu masu, nebo zvolí alternativu v podobě drůbežího, rybího nebo zcela jiného sušeného masa. V nabídce Aktinu najdete sušené maso od značek Fine Gusto, Indiana Jerky nebo Vilgain. Pokud by se vám svačinka v podobě sušeného masa už zajídala, vyzkoušejte proteinové tyčinky, raw bary nebo flapjacky.