
Doplňky stravy s vitaminem C
Vitamin C se řadí mezi živiny, které si lidské tělo neumí vytvořit samo a jeho příjem je tak podmíněn pestrou stravou nebo doplňky stravy. V doplňcích se můžeme setkat s několika formami vitaminu C:
- kyselina askorbová - forma vitaminu C, která se vyskytuje v ovoci či zelenině. Její dlouhodobé užívání může způsobovat podráždění žaludku;
- kys. askorbová s minerálními askorbáty - minerály vázané na kys. askorbovou, které jsou šetrnější k zažívání;
- liposomální vitamin c - platí za momentálně nejkvalitnější a nejlépe využitelnou formu, která snadno proniká do buněk. Vzhledem k náročné výrobě si člověk za tento doplněk značně připlatí.
Proč brát vitamin C?
Vitamin C se řadí mezi silné antioxidanty, který chrání tělesné buňky před působením volných radikálů a stárnutím. Mimoto vitamin C:
- podporuje normální funkci imunitního systému,
- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu,
- zlepšuje schopnost vstřebávání železa,
- přispívá k tvorbě kolagenu,
- podporuje normální činnost mozku a nervové soustavy,
- přispívá ke snížení únavy.
Vitamin C je vyhledávaným doplňkem zejména v období chřipek a nachlazení, jelikož zajištění normální funkce imunního systému může působit preventivně. Výsledky studií na toto téma se však liší. Užívání vitaminu C během nemoci může zkrátit dobu nemoci maximálně o den.
Kolik vitaminu C užívat?
Doporučená denní dávka vitaminu C je v rozmezí 80‑100 mg pro dospělou osobu. U dětí se doporučují dávka od 50 mg. Naopak vyšší dávky by si měli dopřávat sportovci, těhotné a kojící ženy, jedinci s onemocněním nebo procházející stresovými situacemi.
Vitamin C se řadí mezi vitaminy rozpustné ve vodě, díky čemuž se nadbytečné množství vyloučí z našeho těla močí. Předávkovat se vitaminem C tak jde ztěžka, není však nemožné. Hranice předávkování se pohybuje kolem 2‑3 g vitaminu C. V těchto případech hrozí zažívací problémy či zvýšené riziko tvorby ledvinových kamenů.