- Ananas (1)
- Arašídy (2)
- BBQ (2)
- Bez příchutě (1)
- Bílá čokoláda (1)
- Čokoláda (5)
- Hrozny/rozinky (4)
- Chilli (4)
- Jablko (1)
- Javorový sirup (3)
- Kešu (4)
- Kokos (2)
- Koření a bylinky (6)
- Malina (1)
- Mandle (3)
- Med (5)
- Pekany (2)
- Perník (3)
- Pistácie (1)
- Skořice (3)
- Solené (13)
- Sýr (1)
- Tropické ovoce (1)
- Třešeň (1)
- Zelenina (1)
Zdravé ořechy
Ořechy a oříšky patří do jídelníčku snad všech zastánců zdravé výživy. Platí za kvalitní zdroje zdravých tuků, vlákniny, řady vitamínů a minerálních látek. Mimoto mohou pomoci i s doplněním bílkovin. Ořechy mají široké využití:
- ořechové oleje mají uplatnění zejména ve studené kuchyni, výjimkou není ale ani kuchyně teplá;
- ořechová másla jsou oblíbenou přísadou do kaší, pudinků, dezertů nebo omáček;
- ořechové mouky představují dokonalou náhradu klasické mouky, jsou vhodné zejména pro celiaky. Obsahují však vyšší množství tuků.
- rostlinné nápoje/mléka z ořechů představují alternativu pro jedince s laktózovou intolerancí, alergií na bílkovinu kravského mléka nebo vegany.
- dále se využívají např. v kosmetice či při výrobě alkoholu.
Nejčastěji si však oříšky kupujeme jako zdravou pochoutku k televizi, svačinku, drobné pohoštění pro návštěvu nebo společně s dalšími sušenými plody jako zdravý snack na cesty. Své místo najdou také v řadě salátů či polévek.
Jak správně skladovat ořechy?
Kvůli obsahu nenasycených tuků, může u většiny ořechů docházet k procesu žluknutí, který může být urychlen za přítomnosti světla, tepla a vlhkosti. Jedním z nejlepších způsobů, jak životnost oříšků prodloužit, je jejich skladování v uzavřených obalech v lednici či mrazáku. V rámci krátkodobého skladování je dobré nedávat ořechy do igelitových sáčků, které by mohly přispět ke vzniku plísní.
Druhy ořechů
- Arašídy - přestože se jedná o luštěninu, málokdo by burské oříšky v sekci Ořechů nehledal. Díky svému původu však disponují vysokým obsahem bílkovin. Z nich vyráběné arašídové máslo se řadí k vůbec nejpopulárnějším fitness potravinám.
- Kešu - plody ledvinovníku jsou vynikajícím zdrojem hořčíku, zinku a mědi. Stále populárnější se stává výroba veganské alternativy sýru - stačí kešu ořechy přes noc namočit, a v mixerů společně s dalším kořením rozemlít.
- Kokos - atypický zástupce ořechů si své pevné místo našel o Vánocích, kdy se ve strouhané podobě přidává do nepřeberného množství cukroví. V podobě kokosových chipsů slouží jako ozdoba či oživení některých jídel.
- Lískové ořechy - lískáče se pyšní vysokým obsahem vitaminu E, hořčíku či mědi, ale také nenasycených mastných kyselin, které pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Oblíbené jsou obzvláště při výrobě čokolád.
- Makadamové ořechy - makadamy se kvůli nízké dostupnosti řadí mezi méně známé, ovšem také dražší ořechy. Vyznačují se vysokým podílem zdraví prospěšných tuků (kolem 75 %) a máslovou chutí.
- Mandle - vlákninou a vitaminem E nabité ořechy se řadí mezi ty vůbec nejoblíbenější. Konzumace se slupkou jim dodá typickou nahořklou chuť. Celé mandle se skvěle hodí k vínu, nasekané pak na ozdobu dezertů.
- Para ořechy - již jeden brazilský ořech dokáži splnit doporučenou denní dávku selenu. Para ořechy jsou bohaté také na zdraví prospěšné tuky.
- Pekany - pekanové ořechy jsou v anglosaských zemích to, co vlašské ořechy pro nás, na rozdíl od nich jsou však více tučné a mají máslovou chuť. Kromě samostatného pojídání najdou uplatnění také v cukrářství.
- Piniové ořechy - jedlá semena borovice mají sladkou máslovou chuť a najdou využití zejména při výrobě italského pesta. Kvůli časově náročnému sběru se však řadí mezi nejdražší oříšky.
- Pistácie - pistáciové oříšky jsou snadno rozpoznatelné díky své nazelenalé barvě. Z hlediska výživy jsou ceněné pro obsah antioxidantů a barviv, které přispívají ke zdraví očí.
- Vlašské ořechy - jedny z nejzdravějších ořechů jsou bohaté na antioxidanty, omega 3 mastné kyseliny, nebo kyselinu listovou. Vlašáky patří k jedněm z nejběžnějších ořechů u nás, díky čemuž jsou velice oblíbené v cukrářství nebo při výrobě ořechovky.
Pokud ti nestačí oříšky ve své přírodní podobě, vyzkoušej je ve slané či sladké variantě.