Oříškové mouky
Ořechové mouky představují stále oblíbenější alternativu klasické mouky, která je navíc bezlepková. Vyrábí se jemným mletím ořechů, díky čemuž se můžou pyšnit značným podílem zdraví prospěšných mastných kyselin, vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Nižší obsah sacharidů je vykoupen vyšším obsahem tuků.
Při práci s ořechovou moukou je třeba dbát na odlišné vlastnosti. Postrádají lepek, který pomáhá držet těsto pohromadě, kvůli vyššímu obsahu vlákniny sají více vody, obzvláště kokosová mouka, a mají větší sklony k připalování se. Z těchto důvodů se oříškové mouky běžně kombinují s dalšími druhy mouk (pro zachování bezlepkovosti např. s pohankovou nebo čirokovou).
Ořechové mouky najdou využití zejména při pečení, přípravě bezlepkových a raw dezertů, ale v exotických kuchyních také při přípravě omáček či dresingů. Oříškové mouky se skladují stejně jako ořechy - v uzavřené nádobě, bez přístupu světla, tepla a vlhkosti, ideálně v lednici.