Rostlinné proteiny / vegan protein

Produktů: 27
Řazení
:
Výchozí

Co je vegan protein?

Jako veganské proteiny se označují proteinové doplňky, které jsou vyrobeny výhradně z rostlinných zdrojů. Tyto proteiny jsou díky svému složení přirozeně bez laktózy, bílkoviny kravského mléka a v některých případech i bez lepku. Oproti mléčným (např. syrovátkovým či kaseinovým) proteinům však mají nižší obsah esenciálních aminokyselin, horší a pomalejší stravitelnost, horší rozpustnost a horší chuťové vlastnosti. U rostlinných proteinů je možné vybírat z jednosložkových či vícesložkových proteinů.

Druhy veganských proteinů

Mezi nejprodávanější jednosložkové proteiny se řadí:

  • sojový protein - nejpopulárnější rostlinný protein, který se pyšní vysokým obsahem bílkovin. Skladnou esenciálních aminokyselin se podobá živočišným proteinům a jeho konzumace je spojena se snížením cholesterolu. V menší nemilost upadá kvůli často se vyskytující alergii na sóju;
  • hrachový protein - pochází ze žlutého, nikoliv zeleného, hrášku, což způsobuje jeho béžové zbarvení. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, ovšem s nízkým zastoupením methioninu. Mimo to je dobrým zdrojem argininu, BCAA nebo železa;
  • konopný protein - kvůli nízkému obsahu lysinu jej nelze řadit mezi kompletní proteiny. Představuje dobrý zdroj vlákniny, železa, zinku, hořčíkukyseliny alfa‑linolenové (rostlinný zdroj omega 3);
  • rýžový protein - se obvykle vyrábí z hnědé rýže, díky čemuž je dobrým zdrojem vlákniny, vápníku nebo železa. Naopak obsahuje nízké množství esenciálních aminokyselin.

Obvyklé zastoupení jednotlivých makroživin zmíněných proteinů lze porovnat v následující tabulce:

Druh proteinuObsah bílkovinObsah tukůObsah sacharidů
Sojový88 g3 g0 g
Hrachový75 g7,5 g5 g
Konopný50 g10 g21 g
Rýžový80 g10 g4,5 g

Velký boom zaznamenávají také např. dýňové, sezamové, arašídové či mandlové proteiny, které spíše než v proteinových nápojích najdou své uplatnění v kuchyni při vaření či pečení.

Jak užívat rostlinné proteiny?

Rostlinné proteiny jsou vhodné zejména pro vegany, vegetariány, osoby s intolerancí laktózy či alergií na bílkovinu kravského mléka. Díky nižší zátěži na životní prostředí jsou také vhodnou alternativou pro ekologicky smýšlející jedince.

Vegan proteiny se užívají stejně jako ty živočišné - na doplnění bílkovin během dne, při hubnutí či nabírání svalové hmoty. Je ovšem třeba pamatovat na jejich nižší využitelnost, tudíž i nižší schopnost budovat svaly. Využitelnost rostlinných proteinů lze podpořit:

  • zvýšeným množství rostlinných proteinů,
  • společným užíváním s probiotiky, nebo
  • kombinací více rostlinných zdrojů bílkovin.

Právě kombinace více druhů rostlinných bílkovin se u veganských proteinů využívá stále častěji. Vyzkoušet můžeš náš hrachovo‑rýžový Vilgain Plant Based Protein, který je doplněn o methionin, díky čemuž se pyšní komplexním aminokyselinovým spektrem.

Další příjem rostlinných bílkovin

Pokud patříš mezi vegany nebo vegetariány, kteří se potýkají s nízkým příjmem bílkovin, vyzkoušej např. také vegan proteinové tyčinky, sušenky, vegan jerky nebo proteinové chipsy. Do běžné stravy pak můžeš zařadit některý z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin.