Rostlinné proteiny pro vegany i vegetariány
Jako vegan proteiny se označují proteinové doplňky, které jsou vyrobeny výhradně z rostlinných zdrojů. Tyto proteiny jsou díky svému složení přirozeně bez laktózy, bílkoviny kravského mléka a v některých případech i bez lepku. Oproti mléčným (např. syrovátkovým či kaseinovým) proteinům však mají nižší obsah esenciálních aminokyselin, horší a pomalejší stravitelnost, horší rozpustnost a horší chuťové vlastnosti. U rostlinných proteinů je možné vybírat z jednosložkových či vícesložkových proteinů.
Druhy veganských proteinů
Mezi nejprodávanější jednosložkové proteiny se řadí:
- sojový protein - nejpopulárnější rostlinný protein, který se pyšní vysokým obsahem bílkovin. Skladnou esenciálních aminokyselin se podobá živočišným proteinům a jeho konzumace je spojena se snížením cholesterolu. V menší nemilost upadá kvůli často se vyskytující alergii na sóju;
- hrachový protein - pochází ze žlutého, nikoliv zeleného, hrášku, což způsobuje jeho béžové zbarvení. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, ovšem s nízkým zastoupením methioninu. Mimo to je dobrým zdrojem argininu, BCAA nebo železa;
- konopný protein - kvůli nízkému obsahu lysinu jej nelze řadit mezi kompletní proteiny. Představuje dobrý zdroj vlákniny, železa, zinku, hořčíku a kyseliny alfa‑linolenové (rostlinný zdroj omega 3);
- rýžový protein - se obvykle vyrábí z hnědé rýže, díky čemuž je dobrým zdrojem vlákniny, vápníku nebo železa. Naopak obsahuje nízké množství esenciálních aminokyselin.
Obvyklé zastoupení jednotlivých makroživin zmíněných proteinů lze porovnat v následující tabulce:
Druh proteinu | Obsah bílkovin | Obsah tuků | Obsah sacharidů |
Sojový | 88 g | 3 g | 0 g |
Hrachový | 75 g | 7,5 g | 5 g |
Konopný | 50 g | 10 g | 21 g |
Rýžový | 80 g | 10 g | 4,5 g |
Velký boom zaznamenávají také např. dýňové, sezamové, arašídové či mandlové proteiny, které spíše než v proteinových nápojích najdou své uplatnění v kuchyni při vaření či pečení.
Jak užívat rostlinné proteiny?
Rostlinné proteiny jsou vhodné zejména pro vegany, vegetariány, osoby s intolerancí laktózy či alergií na bílkovinu kravského mléka. Díky nižší zátěži na životní prostředí jsou také vhodnou alternativou pro ekologicky smýšlející jedince.
Vegan proteiny se užívají stejně jako ty živočišné - na doplnění bílkovin během dne, při hubnutí či nabírání svalové hmoty. Je ovšem třeba pamatovat na jejich nižší využitelnost, tudíž i nižší schopnost budovat svaly. Využitelnost rostlinných proteinů lze podpořit:
- zvýšeným množství rostlinných proteinů,
- společným užíváním s probiotiky, nebo
- kombinací více rostlinných zdrojů bílkovin.
Právě kombinace více druhů rostlinných bílkovin se u veganských proteinů využívá stále častěji. Vyzkoušet můžeš náš hrachovo‑rýžový Vilgain Plant Based Protein, který je doplněn o methionin, díky čemuž se pyšní komplexním aminokyselinovým spektrem.
Další příjem rostlinných bílkovin
Pokud patříš mezi vegany nebo vegetariány, kteří se potýkají s nízkým příjmem bílkovin, vyzkoušej např. také vegan proteinové tyčinky, sušenky, vegan jerky nebo proteinové chipsy. Do běžné stravy pak můžeš zařadit některý z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin.