Sušení červi a cvrčci
Sušený hmyz k jídlu
Hmyz je součástí kultury a stravy několika miliard lidí na světě. Přestože si spousta lidí tuto skutečnost nedovede vůbec představit, sušení cvrčci, červi či kobylky si postupně “prokousávají” cestu do jídelníčků i u nás. Kromě vysokého obsahu bílkovin se jedlý hmyz pyšní také:
- nízkým obsahem sacharidů,
- vyváženým obsahem tuků (10‑36 %),
- jako zdroj vlákniny, železa, zinku či hořčíku.
U jedlého hmyzu je důležitým aspektem udržitelnost. Produkce jedlého hmyzu je v porovnání s produkcí tradičních zdroj bílkovin ekologičtější - využívá méně vody a potravy, méně zemědělské půdy a produkuje méně skleníkových plynů. Nejedná se však o hmyz žijící ve volné přírodě, jejich chov i následné zpracování podléhají přísné regulaci.
Pokud se necítíš hned na kobylku k večeři, můžeš začít postupně. První krok může představovat konzumace potravin s podílem hmyzí mouky - na trhu jsou k dostání chipsy, čokolády, tyčinky či pečivo. Později můžeš zařadit celé sušené cvrčky nebo červy, kteří mohou skvěle doplnit tvé jídlo či dezert, případně jako snack k televizi či na výlet.
Vyzkoušej hmyzí pochoutky od českých značek WormUp nebo GRIG a obohať své chuťové buňky o nový zážitek. Sušený hmyz se vyznačuje oříškovou chutí, k dostání je ale také v různých příchutích, které dají na chuť hmyzu zapomenout. Stačí se přenést přes pomyslné křup.
Konzumace hmyzu může být nevhodná pro osoby s alergií na korýše a mořské plody.