Zinek

Zinek je jedním z nejdůležitějších stopových prvků. Pozitivně ovlivňuje kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Podporuje imunitu, tvorbu bílkovin v organismu a podílí se na dostatečné tvorbě testosteronu.

Řazení

Účinky zinku

Zinek je zásadní pro normální funkci všech buněk lidského těla a přímo i nepřímo se účastní až 300 biochemických reakcí. Mezi hlavní funkce zinku patří:

  • zapojení do funkce imunitního systému,
  • udržení normálního stavu kostí, nehtů, vlasů a pokožky,
  • udržení normální plodnosti a potence,
  • regenerace pokožky a hojení ran,
  • zajištění normálního průběhu metabolismu živin, a 
  • udržení normální hladiny cukru v krvi.

Zinek se řadí mezi nejdůležitější prvky, které si ale naše tělo neumí vytvořit samo, ani si jeho zásoby uchovat. Je proto nutné jej pravidelně v dostatečném množství přijímat v potravinách, případně jako doplněk stravy

Jak poznat nedostatek zinku?

Nedostatek zinku hrozí zejména těhotným ženám, dospívajícím nebo sportovcům. Ohroženou skupinou jsou také lidé s chronickým onemocněním, vegani nebo vegetariáni. Mezi nejčastější projevy se řadí:

  • zvýšená tvorba akné,
  • zhoršená kvalita pokožky, vlasů a nehtů,
  • oslabená imunita,
  • snížená výkonnost a nedostatek energie, nebo
  • zažívací problémy.

Jak užívat zinek?

Za doporučenou denní dávku zinku je považováno množství 10 mg. Ve výjimečných případech (léčba akné, zranění) lze užívat i vyšší dávky zinku - obvykle v návaznosti na konzultaci s lékařem. 

Z dlouhodobého hlediska je však třeba si dát pozor na možné předávkování zinkem. To se nejčastěji projevuje zažívacími problémy či zhoršenou imunitou. Nadbytek zinku v těle může způsobovat také horší vstřebávání jiných minerálních látek, zejména mědi a železa.

Zinek v potravinách

Zinek se přirozeně vyskytuje jak v živočišných tak rostlinných zdrojích. Za nejbohatší zdroje zinku obecně platí červené maso, měkkýši, ryby a mléčné výrobky. Z rostlinných zdrojů stojí za zmínku luštěniny, ořechy, semínka nebo celozrnné obiloviny.