- Arašídové máslo (3)
- Arašídy (5)
- Banán (15)
- Bez příchutě (6)
- Bílá čokoláda (17)
- Borůvka (4)
- Broskev (3)
- Brownie (3)
- Brusinka (1)
- Citron (3)
- Cookie (6)
- Čaj (1)
- Čokoláda (46)
- Grep (2)
- Jablko (2)
- Jahoda (18)
- Karamel (16)
- Káva (8)
- Kešu (2)
- Kokos (8)
- Lesní ovoce (2)
- Lískové ořechy (10)
- Malina (2)
- Mango (2)
- Marcipán (1)
- Med (2)
- Pistácie (9)
- Pomeranč (2)
- Skořice (4)
- Slaný karamel (14)
- Tropické ovoce (1)
- Vanilka (30)















































Výborně vstřebatelný syrovátkový protein 💪🏻
Syrovátkový protein, který možná znáš pod označením whey protein, má podobnou biodostupnost jako maso, což ho řadí na vrchol využitelnosti pro lidský organismus. Má vynikající stravitelnost a obsahuje vysoký podíl esenciálních aminokyselin, jejichž přirozenou součástí jsou i větvené aminokyseliny BCAA včetně leucinu. Tyto aminokyseliny jsou důležitou stavební látkou pro stimulaci svalového růstu a regeneraci, které si tělo nedokáže samo vyprodukovat, a tak je nezbytné je dodávat ve stravě.
Jak syrovátkový protein vzniká?
Základem je mléko, které z 20 %obsahuje syrovátkové bílkoviny a z 80 % kaseinové bílkoviny. Během procesu výroby dochází k vysrážení kaseinových bílkovin, které se dále využívají pro výrobu tvarohu či sýrů a oddělení tekuté syrovátky. Syrovátka je ta část, která obsahuje velké množství laktózy a vody, které musí pryč. Voda se částečně odpaří ještě v tekuté formě, se zbytkem a s laktózou pomůže proces filtrace, při které dojde k většinovému oddělení laktózy. Ta tvoří největší podíl tuku a bílkovin v syrovátce. Dnes se standardně využíva cross‑flow membránová filtrace. Po oddělení se produkt kompletně vysuší a zbaví veškeré vody.
Nakonec zůstane jen sypká koncentrát bílkovin, který dochutíme 100% přírodními surovinami, jako je lyofilizované ovoce, oblíbené koření, kvalitní kakao nebo pravá vanilka. Sladkost jí dodá přírodní sladidlo z listů stévie. Připrav se proto na maximálně autentickou chuť bez nepříjemné pachuti.
K čemu je syrovátkový protein dobrý?
Whey protein je bohatý na esenciální aminokyseliny, které jsou klíčové pro svalový růst a regeneraci. Díky rychlé stravitelnosti tvé tělo dostane zásobu bílkovin v co nejkratší době po jeho konzumaci, a tak se stává ideálním nejen parťákem po tréninku, kdy dostane potřebné aminokyseliny rychle ke svalům.
Obsahuje vysoké množství bílkovin a naopak nízké množství tuků a sacharidů. Pomůže ti při hubnutí, kdy tě zasytí na delší dobu a podpoří udržení svalové hmoty při redukci tělesného tuku. Navíc je to maximálně praktický způsob zahnání hladu, který můžeš mít ve formě prášku kdykoli po ruce a jen zalít vodou a rozmíchat v oblíbeném shakeru. Dokonale krémovou svačinku, co zlepší tvůj sportovní výkon, budeš mít ready za pár sekund.
Jak vybrat ten správný?
Nevíš, jaký syrovátkový protein je pro tebe ideální? Nejdůležitější je si vždy pořádně přečíst jeho složení. Kvalitní protein bude obsahovat minimum přidaných surovin a jejich původ bude maximálně přírodní.
Jednoduché a čisté složení 🌱
Zkus vybírat produkty s vysokým obsahem bílkovin a co nejnižší množstvím přidaných látek jako jsou cukry, umělá sladidla, barviva nebo konzervační látky. Hledej také produkty, které jsou certifikovány nezávislými organizacemi pro kvalitu a čistotu jejich původu.
Příchutě, které tě nebudou nudit
Sto lidí, sto chutí, u proteinu to platí dvojnásob. Vilgain sortiment ti nabízí klasické příchutě, mezi které se řadí vanilka, čokoláda nebo třeba karamel. Na své si ale přijdou i milovníci exotických kombinací jako je mango lassi, banán nebo fancy borůvkový cheesecake, chai latte a bílý marcipán.
Nemůžeš se rozhodnout, po jaké příchuti sáhnout? Vytvoř si tu vlastní a dochuť si náš protein bez příchuti oblíbeným kořením nebo lyofilizovaným ovocem.
Druhy syrovátkových proteinů
Syrovátkový koncentrát - volba č. 1
Syrovátkový koncentrát obvykle obsahuje kolem 70‑80 % bílkovin. To znamená, že je to dobrý zdroj bílkovin, který může pomoci podpořit svalový růst a regeneraci. Jedná se o univerzální proteinový doplněk s nepřekonatelným poměrem cena/výkon. Obsahuje sice vyšší množství tuku a laktózy, to ale napomáhá jeho lepší a plnější chuti.Mezi syrovátkové koncentráty se řadí:
- Vilgain Whey Protein - Nejoblíbenější protein, který se hodí pro každého sportovce. Jeho šetrná výroba přispívá k maximální čistotě, kvalitě a koncentraci bílkovin.
- Vilgain Grass‑Fed Whey Protein 🐮 - Proteinový prášek z řady grass‑fed je vyroben z vysoce kvalitního mléka krav z etických chovů, které jsou krmeny trávou až 10 měsíců v roce. Díky tomu má příznivější zastoupení mastných kyselin, což se promítá i do výsledné kvality proteinu.
- Vilgain Lactose Free Whey Protein - Nemůžeš laktózu? Žádný problém! Díky speciální metodě výroby ji lze z proteinu většinově odstranit, ale stále zachovat perfektní chuť a rozpustnost i obsah bílkovin.
Syrovátkový izolát - s maximálně čistým složením
Díky svému složení představuje syrovátkový izolát nejčistší formu syrovátkového proteinu. Vyznačuje se vysokým podílem bílkovin (85‑95 %) a nízkým obsahem tuků, sacharidů a laktózy. Ideální je tak pro ty, kteří právě dodržují striktní dietní plán nebo nemohou či omezují laktózu. Jeho výsadou je také rychlá a efektivní vstřebatelnost. Vilgain Grass‑Fed Whey Protein Isolate se proto bude hodit po tréninku, ale můžeš ho přihodit i do oblíbených receptů.
Syrovátkový hydrolyzát - se superrychlým vstřebáváním
Syrovátkový hydrolyzát, zkráceně hydro, představuje enzymaticky naštěpený protein, který se snáze vstřebává a vyniká nejrychlejším zásobením svalové tkáně aminokyselinami. Jeho výroba prochází procesem hydrolýzy, což je chemický proces, při kterém vznikají tzv. krátší peptidy. Ty prostupují střevní bariérou mnohem rychleji a zajistí tak bleskový přísun aminokyselin ke svalům. Je vhodný pro sportovce a jedince, kteří hledají rychlý a efektivní způsob dodání bílkovin a aminokyselin do těla, zejména po tréninku.
Základní rozdíly jednotlivých typů si lze porovnat v následující tabulce:
Druh proteinu | Rychlost stravitelnosti | Nejčastější obsah bílkovin | Obsah tuků | Obsah sacharidů |
Koncentrát | 8‑10 g/h | 70‑80 % | 4‑10 g | 4‑8 g |
Izolát | 8‑10 g/h | 85‑95 % | 1‑2 g | 1‑2 g |
Hydrolyzát | více než 10 g/h | 70‑95 % | 1‑10 g | 1‑8 g |
Speciální syrovátkové proteiny
Diet Whey Protein - Má méně kalorií, tuku a cukru, ale zároveň ti dodá pořádnou nálož kvalitních bílkovin a zasytí tě na delší dobu. Obsahuje garcinii, extrakt ze zeleného čaje, chrom a guarovou gumu, které ještě více podpoří proces hubnutí a spalování tuků.
Vilgain Clear Whey Isolate 🍹 - Ideální syrovátkový izolát pro ty, kteří nesnáší chuť mléčného proteinu. V podobě limonády bez proteinové pachuti do sebe dostaneš pořádnou dávku bílkovin, zároveň si ale vychutnáš fresh drink smíchaný s vodou nebo čajem, který tě dokonale zasytí.
Vilgain Protein na pečení 🧁 - Jedná se o syrovátkový izolát, který obsahuje minimum laktózy a vykouzlíš z něj bílkovinami nabité sladké i slané dobroty. Navíc je navržen tak, aby nevysušoval těsto a zachoval perfektně nadýchanou strukturu finálního produktu.
Kdy po syrovátkovém proteinu sáhnout?
Nedá se přesně určit, kdy je na protein ideální čas. Vše se odvíjí od tvých cílů a situace, ve které se nacházíš. Je také potřeba myslet na to, že základem je pestrá a vyvážená strava z čerstvých surovin, které dají tvému tělu nejvíc. Obecně se ale doplnění proteinu třeba v podobě koktejlu s mlékem či vodou doporučuje:
- Po tréninku, během kterého svaly v těle trpí na extrémní zátěž. V té chvíli jsou náchylné k rychlé regeneraci a příjem bílkovin může pomoci při obnově svalových vláken a podpoře jejich růstu. V tomto případě je vhodné proteinový prášek smíchat s vodou a vypít.
- Před tréninkem, kdy potřebuješ pořádně nakopnout.
- Ráno během snídaně.
- Kdykoliv během dne, když potřebuješ rychle zasytit a dodat bílkoviny. Po ruce stačí mít jen nádobu a vodu a za chvíli vykouzlíš chutný nápoj.
A co používání syrovátkového proteinu na noc?
Pokud chceš tělu bílkoviny dopřát i během spánku, sáhni raději po kaseinovém proteinu. Kasein je mléčný protein, který se tráví a vstřebává mnohem pomaleji než syrovátkový protein. Tento pomalý proces uvolňování aminokyselin do krevního oběhu je ideální zejména během noci, kdy tělo nepřijímá žádnou stravu. To pomáhá předcházet svalovému katabolismu (rozkladu svalových proteinů) a podporuje regeneraci během spánku, kdy dochází k opravám svalové tkáně.
Jak protein používat?
- Připrav si lahodný shake. Smíchej ho s vodu či mlékem a do půl minutky máš hotovo. Ideální je smíchat 30 g proteinu s 200‑250 ml tekutiny. Pokud chceš mít nápoj krémovější, dej jí méně.
- Přidej ho do ovesné kaše nebo do jogurtu a spolu s ovocem vykouzli dokonalou snídani.
- Protein můžeš nasypat i do oblíbených dezertů, kde nejvíce využiješ náš speciálně upravený protein na pečení.
- Pro více tipů, co s proteinem, můžeš mrknout do sekce receptů.
Pro koho je syrovátkový protein vhodný?
Syrovátkový protein je univerzální doplněk stravy, jehož benefity ocení téměř každý.
- Sportovci, kteří chtějí kvalitní regeneraci a budování svalové hmoty.
- Lidé s potřebou zvýšeného příjmu bílkovin, mezi které patří například senioři, vegetariáni nebo děti a těhotné a kojící ženy. U těch je ale třeba zaměřit se na přírodní složení bez umělých aditiv.
- Ti, co se snaží zhubnout. Vyšší příjem bílkovin je zasytí na delší dobu. Bílkoviny navíc mají vyšší termický efekt než tuky a sacharidy, což znamená, že tělo spálí více kalorií při jejich trávení.
- Vyšší příjem proteinu se hodí také po zranění, kdy je potřeba tělo maximálně podpořit v regeneraci.
Je syrovátkový protein vhodný pro těhotné ženy a děti?
V první řadě je potřeba dbát na vyvážený jídelníček a pestrou stravu z čerstvých surovin, která tělu dopřeje nejvíce. To platí jak u těhotných a kojících žen, tak u dětí. Dále je ale užívání proteinu bezpečné. Jeho potřeba je u těhotných i kojících zvýšená, a pokud nemají dostatek bílkovin ze stravy, syrovátkový protein je vhodná volba. Děti doplňovat bílkoviny ve formě proteinových prášků nepotřebují, Zároveň ale ničemu nevadí, když sní kousek koláče s proteinem. Je však důležité hlídat, aby jejich denní příjem bílkovin nebyl příliš velký. V obou případech doporučujeme proteiny s přírodní složením maximální kvality.