Syrovátkové proteiny / whey protein

Řazení
:
Výchozí
Proč syrovátkový protein a jak si ho vybrat

Co je whey protein

Syrovátkové proteiny, známé jako whey protein, jsou získávány z kravského mléka a patří mezi nejprodávanější doplňky stravy sportovní výživy. Jejich použití však daleko přesahuje oblast sportu. Jako vysoce kvalitní zdroj bílkovin ho totiž může pro navýšení svého denního příjmu bílkovin použít i běžný nesportující člověk.

Typy syrovátkových proteinů

V závislosti na technologickém postupu výroby je možné se setkat s několika typy whey proteinů, u nichž se liší podíl bílkovin, sacharidů (laktózy), tuků:

  • Syrovátkový koncentrát (WPC - Whey protein concentrate) vzniká procesem mikrofiltrace zkříženým tokem (CFM) a obvykle obsahuje 70‑80 % bílkovin. Obsahuje vyšší množství tuku a laktózy, což mu ale na druhou stranu zajišťuje lepší chuť. V kombinaci s příznivou cenou jsou pak koncentráty volbou číslo 1, která drtivé většině uživatelů ke kýženým výsledkům bohatě postačí.
  • Syrovátkový izolát (WPI - Whey protein isolate) vzniká také procesem mikrofiltrace zkříženým tokem a obsahuje 85‑95 % bílkovin. Je vhodný také pro osoby s intolerancí laktózy, ovšem s vyšším obsahem bílkovin přichází i vyšší cena.
  • Syrovátkový hydrolyzát (WPH - Whey protein hydrolysate) se vyrábí hydrolýzou koncentrátu nebo izolátu (případně jejich kombinací), což se odráží i na konečném obsahu bílkovin - těch je 70‑95 %. Hydrolyzát vyniká nejrychlejším zásobením svalových tkání aminokyselinami, nevýhodou je však vysoká cena a horší chuťové vlastnosti. Užívání tohoto typu výrobku je však nutné pouze ve specifických případech.

Základní rozdíly jednotlivých typů si lze porovnat v následující tabulce:

Druh proteinuRychlost stravitelnostiNejčastější obsah bílkovinObsah tukůObsah sacharidů
Koncentrát8‑10 g/h70‑80 %4‑10 g4‑8 g
Izolát8‑10 g/h85‑95 %1‑2 g1‑2 g
Hydrolyzátvíce než 10 g/h70‑95 %1‑10 g1‑8 g

Proč užívat whey protein

Syrovátkový protein platí za nejkvalitnější a nejhodnotnější protein, v porovnání s dalšími živočišnými a rostlinnými zdroji. Mezi výhody užívání syrovátkové proteinu patři:

  • rychlé a bezproblémové trávení,
  • vhodné pro nabírání svalů i hubnutí,
  • maximalizuje regeneraci a sílu,
  • přirozený příjem BCAA,
  • vhodné pro doplnění bílkovin během dne, ale i v okolí tréninku,
  • vhodné i pro nesportovce 
  • lze využít jako přísadu na vaření a pečení.

V případě intolerance na laktózu je nutné se při užívání syrovátkových proteinů řídit vlastní citlivostí. Někteří jedinci mohou zvládnout koncentrát, lepší volbou však zpravidla bude izolát. Whey proteiny bohužel nejsou vhodné pro osoby s alergií na bílkovinu kravského mléka, jedinou výjimku mohou tvořit extenzivní hydrolyzáty – v tomto případě je však nutná bezpodmínečná porada s ošetřujícím lékařem (někdy jsou na místě i přípravky s obsahem samotných aminokyselin). Další alternativou jsou i vegan proteiny.