- Arašídové máslo (1)
- Arašídy (1)
- Banán (1)
- Bez příchutě (1)
- Bílá čokoláda (1)
- Borůvka (1)
- Broskev (1)
- Brownie (1)
- Citron (1)
- Čokoláda (1)
- Jablko (1)
- Jahoda (1)
- Karamel (1)
- Kokos (1)
- Koření a bylinky (2)
- Lesní ovoce (1)
- Lískové ořechy (1)
- Mandle (1)
- Mango (2)
- Med (2)
- Mléko (1)
- Pistácie (1)
- Pomeranč (2)
- Skořice (1)
- Slaný karamel (1)
- Vanilka (1)





























Přírodní vitaminy a minerální látky v prémiové kvalitě
Vitaminy a minerální látky představují esenciální mikronutrienty nezbytné pro správné fungování lidského těla, a jejich příjem je závislý na každodenní stravě. Vitaminové doplňky se tak, kvůli jednotvárné stravě a stále častějším stravovacím restrikcím, staly příhodnou odpovědí na nedostatečné zastoupení jednotlivých mikronutrientů ve stravě. Nejčastěji se užívají:
- vitamin A: osoby s nízkým příjmem živočišných potravin, při potřebě vyšší podpory zdraví zraku nebo pokožky;
- vitaminy skupiny B: vegani a jedinci s nedostatečným zastoupením živočišných potravin ve stravě, při duševním vypětí, podpoře zdraví krve nebo plodnosti;
- vitamin C: v období zvýšených nároků na imunitní systém, zejména během podzimu a zimy;
- vitamin D: při nedostatku sluneční svitu, např. v zimních měsících či při pobytu za polárním kruhem, jako obecná podpora hormonálního zdraví;
- vitamin E: lidé vystavení oxidačnímu stresu - kouření, znečištěné prostředí, intenzivní sport;
- vitamin K: osoby s nízkou konzumací listové zeleniny nebo při zvýšeném riziku osteoporózy;
- hořčík: sportovci, osoby vystavené zvýšenému stresu nebo při svalových křečích;
- zinek: osoby s oslabenou imunitou, kožními problémy nebo muži pro podporu plodnosti.
- železo: ženy v reprodukčním věku, těhotné a kojící ženy nebo dárci krve;
- vápník: děti a dospívající, ženy po menopauze, starší osoby nebo lidé s intolerancí laktózy;
- selen: lidé žijící v oblastech s nízkým obsahem selenu v půdě nebo při oslabené funkci štítné žlázy.
Komplexně lze tyto a další látky přijímat pomocí multivitaminů, které obsahují jednotlivé živiny v dostatečném zastoupení a celkově pečují o lidské zdraví.
Kdy užívat vitaminy?
Vitaminové doplňky je možné brát kdykoliv během dne, často se však jejich konzumace doporučuje v ranních hodinách. Lépe se vstřebávají v kombinaci s jídlem, např. vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) je vhodné užívat společně s jídlem obsahující tuky.
Užívání vitamínů a minerálů je vždy vhodné konzultovat s lékařem, zejména kvůli možné kontraindikaci s léky či mezi jednotlivými vitaminy vzájemně.
Jaké vitaminy a minerály vybrat?
Kvalita vitaminových a minerálních doplňků je stěžejní pro jejich vstřebávání a účinnost. Doplňky by měly mít čisté složení bez plnidel a dalších aditiv. Kvalitu lze poznat také dle přírodního původu a přirozených či organických forem doplňků (např. cholekalciferol nebo hořčík bisglycinát).
Lipozomální vitamíny a minerály patří mezi nejkvalitnější doplňky se zvýšenou biodostupností, při jejich koupi je však třeba zvážit jejich vyšší cenu.





