
Asijské omáčky k rýži, masu i na nudle
Asijská kuchyně, to není jenom “sójovka”. Omáčky mají v asijské kuchyni nezastupitelnou roli a zajišťují jedinečnou a nezaměnitelnou chuť každého pokrmu. S rostoucí oblíbeností této kuchyně rostou i zásoby asijských potravin ve spíži každé domácnosti. Do základní omáčkové výbavy patří:
- sojová omáčka představuje esenciální ingredienci asijské kuchyně, ideální pro marinování, do směsí wok nebo jako dip na sushi. Alternativu představuje kokosová amino omáčka;
- teriyaki omáčka je sladko‑slaná omáčka, perfektní na grilování, smažení nebo do woku;
- hoisin omáčka reprezentuje kantonský region, kde se tradičně používá ke smažení. Jedná se o hustou sladko‑slaná omáčku na sójovém základu;
- ústřicová omáčka je kombinací kyselé, slané a pikantní chuti., nejčastěji slouží jako dochucovadlo;
- rybí omáčka se v jihovýchodní Asii používá jako náhrada soli či dochucovadlo rybích pokrmů, salátů či polévek;
- sriracha je pikantní chilli omáčka, která přidá na chuti každému jídlu.
Kromě základních omáček můžeš vyzkoušet také ty již připravené - na poke, pad thai nebo vietnamské BBQ. A pokud jsi milovníkem sushi, nezapoměň ani na sushi mayo nebo rýžový ocet.
Na asijskou kuchyní se váže pojem umami - pátá chuť, často překládaná jako "masitá". Tato specifická chuť je způsobena některými aminokyselinami, které jsou obsažené např. v sojové, ústřicové či rybí omáčce. Mimo jiné také v miso pastě, houbách shiitake, mořské řase nebo kimchi.
Z potravin, které využiješ v asijské kuchyni, u nás můžeš nakoupit i sushi rýži, nudle, rýžový papír, kokosové mléko a nepřeberné množství koření, oříšků či semínek.