Probiotika

Produktů: 6
Řazení
:
Výchozí
  • Vilgain Probiotika
    Vilgain Probiotika ⁠–⁠ 7 probiotických kmenů, 10 miliard živých mikroorganismů, podpora trávení a imunity
    60 kapslí
    584
    349 Kč (6 Kč / 1 kapsle)
  • Vilgain Probiotic Complex
    Vilgain Probiotic Complex ⁠–⁠ 15 probiotických kmenů, 30 miliard živých mikroorganismů, podpora trávení, imunity a psychiky
    60 kapslí
    459 Kč (8 Kč / 1 kapsle)
  • Vilgain Saccharomyces Boulardii
    Vilgain Saccharomyces Boulardii ⁠–⁠ kvasinkové probiotikum, ideální na cestování a při braní antibiotik, odolné proti žaludečním šťávám, teplotně stabilní
    30 kapslí
    299 Kč (10 Kč / 1 kapsle)
  • GreenFood Probiotika LactoSpore® + Prebiotics
    • Výhodná cena
    GreenFood Probiotika LactoSpore® + Prebiotics
    60 kapslí
    299 Kč (5 Kč / 1 kapsle)
  • Viridian Synerbio Daily
    • Výhodná cena
    Viridian Synerbio Daily
    90 kapslí
    106
    529 Kč (6 Kč / 1 kapsle)
  • Viridian Synerbio Daily
    Viridian Synerbio Daily
    30 kapslí
    106
    269 Kč (9 Kč / 1 kapsle)

Co jsou probiotika, prebiotika a synbiotika?

Probiotika představují zdraví prospěšné živé mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují v našem těle, zejména ve střevech, kde jsou součástí mikroflóry. Nejznámějšími probiotickými kulturami jsou laktobacily, které rozkládají laktózu a další cukry, a bifidobakterie, které pozitivně ovlivňují naši přirozenou obranyschopnost.

Prebiotika jsou těžko stravitelnou částí potravin, které ve velké míře slouží jako palivo pro probiotické kultury. Příjem prebiotik je tak stěžejní pro správný růst a aktivitu probiotických kultur.

Spojením probiotik a prebiotik vznikají tzv. synbiotika. Z hlediska prospěšnosti se užívání synbiotik jeví jako účinnější v porovnání se samostatnými probiotiky a prebiotiky. Do této skupiny spadají také naše Vilgain Probiotika a Vilgain Probiotic Complex, u nějž se tvoje střeva můžou těšit na 15 probiotických kmenů s prokázanými symbiotickými účinky a 30 miliard živých probiotických kultur.

Kdy užívat probiotika a synbiotika?

Probiotika či synbiotika lze používat preventivně i jako doplněk stravy při léčbě. Nejčastěji se jejich užívání doporučuje během:

  • užívání antibiotik, které narušují střevní mikrobiom,
  • zažívacích problémech,
  • zánětlivých a autoimunních onemocněních střev (např. Crohnova choroba),
  • oslabeného imunitního systému, nebo
  • těhotenství a kojení.

Preventivně lze probiotika užívat také při zahraničních cestách, kdy často dochází k obměně střevní mikroflóry, což může mít za následek tzv. cestovatelský průjem. Probiotika se stávají oblíbenými také u veganů, kteří nekonzumují potraviny bohaté na probiotika i prebiotika, např. mléčné výrobky.

Dlouhodobé užívání probiotik

Probiotiky se neřeší pouze akutní problémy. Dlouhodobé užívání probiotik stimuluje přirozenou obranyschopnost, snižuje riziko osídlení trávicího traktu invazivními kmeny bakterií, které způsobují onemocnění postihující zažívací trakt, a přispívá k celkové vnitřní pohodě.

Probiotika a prebiotika v potravinách

Kromě užívání synbiotik či probiotických doplňků se lze o střevní mikroflóru starat i v rámci běžného stravování. Stačí zařadit potraviny, které jsou na probiotika a prebiotika bohaté.

Do nejznámější, na probiotika bohatou, skupiny potravin se řadí jogurty, kefíry, acidofilní mléko či podmáslí. Dále jsou to brynza, ementál, plísňové a další zrající sýry. Z “nemléčných” zdrojů stojí za zmínku zejména fermentovaná zelenina (kysané zelí, kvašené okurky, korejské kimchi či japonské natto), jablečný ocet, nebo kombucha.

Za jedno z nejlepších prebiotik se považuje inulin, rozpustná vláknina rostlinného původu. Přirozeně se vyskytuje v čekance (např. ve formě čekankového sirupu), topinamburu, česneku, cibuli nebo chřestu. Prebiotické látky lze získat také z konzumace ovoce, zeleniny nebo ovesných vloček

Články

Přírodní probiotika: 8 nejlepších zdrojů v potravinách
Přírodní probiotika: 8 nejlepších zdrojů v potravinách
Nejen doplňky stravy obsahují vysoké množství probiotických kultur. Jaké potraviny patří mezi nejbohatší přírodní probiotika?
Jak na zdravá střeva
Jak na zdravá střeva
Střevní mikroorganismy jsou poslední roky značně diskutovaným tématem. Někteří dokonce střevní mikrobiom nazývají druhým mozkem. Proč je důležitý a na co se zaměřit, abychom měli zdravá střeva a trávení?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!