Inulin

Produktů: 2
Řazení
:
Výchozí
Naturalprotein Inulin
Naturalprotein Inulin
250 g
109 Kč
(44 Kč / 100 g)
Topnatur Inulin
Dočasně vyprodáno
Topnatur Inulin
200 g
19
Dočasně vyprodáno

Co je inulin?

Inulin je rozpustná vláknina, která se nejčastěji získává z kořenů čekanky či topinamburu. Po konzumaci na sebe inulin váže vodu, díky čemuž nabývá na objemu. Jedná se o přírodní doplněk stravy, který pozitivně ovlivňuje zažívací systém. Na rozdíl od psyllia má inulin sladkou chuť, a lze jej používat také jako sladidlo.

Účinky inulinu

Inulin, stejně jako ostatní rozpustné vlákniny, představuje výživu pro střevní mikrobiom, podporuje normální funkci zažívání a pomáhá řešit akutní zažívací problémy. Mimoto:

  • napomáhá regulaci hladiny cukru v krvi,
  • napomáhá regulaci hladiny cholesterolu
  • zvyšuje sytost, čímž může podpořit hubnutí, a
  • podporuje normální funkci trávicího traktu.

Vedlejší účinky inulinu, jako např. nadýmání, průjem či zácpa, obvykle souvisí s vysokými dávkami inulinu a nízkým příjmem tekutin, které jsou pro optimální účinky inulinu stěžejní.

Jak brát inulin?

Inulin se doporučuje užívat společně s jídlem a dostatečným množstvím tekutin. Doporučená denní dávka je 5‑10 g inulinu. Inulin by se neměl přijímat společně s léky, u nichž může zhoršit vstřebávání.

Inulin je nejčastěji k dostání ve formě prášku či sirupu (např. čekankový sirup). Prášek lze přidávat do vaření či pečení, sirup je vhodný jako alternativní sladidlo.

Zobrazit více Zobrazit méně

Články

5 znaků, že jíte málo vlákniny, a jak je vyřešit
5 znaků, že jíte málo vlákniny, a jak je vyřešit
Cítíte se unavení, na toaletě sedíte půl hodiny a máte problém s hubnutím? Možná máte ve stravě nedostatek vlákniny. Jak tento problém vyřešit a proč?
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou a společně tvoří oba typy vlákniny důležitou součást jídelníčku. Jaké jsou rozdíly mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou?
10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
Chutě na sladké, kručící žaludek nebo zažívací problémy signalizují, že je s vaším tělem něco v nepořádku. Může to být právě nedostatek vlákniny, který zmíněné neduhy způsobuje. Poradíme vám, jak tuto chybu napravit.

Mohlo by tě také zajímat