Co je inulin?
Inulin je rozpustná vláknina, která se nejčastěji získává z kořenů čekanky či topinamburu. Po konzumaci na sebe inulin váže vodu, díky čemuž nabývá na objemu. Jedná se o přírodní doplněk stravy, který pozitivně ovlivňuje zažívací systém. Na rozdíl od psyllia má inulin sladkou chuť, a lze jej používat také jako sladidlo.
Účinky inulinu
Inulin, stejně jako ostatní rozpustné vlákniny, představuje výživu pro střevní mikrobiom, podporuje normální funkci zažívání a pomáhá řešit akutní zažívací problémy. Mimoto:
- napomáhá regulaci hladiny cukru v krvi,
- napomáhá regulaci hladiny cholesterolu
- zvyšuje sytost, čímž může podpořit hubnutí, a
- podporuje normální funkci trávicího traktu.
Vedlejší účinky inulinu, jako např. nadýmání, průjem či zácpa, obvykle souvisí s vysokými dávkami inulinu a nízkým příjmem tekutin, které jsou pro optimální účinky inulinu stěžejní.
Jak brát inulin?
Inulin se doporučuje užívat společně s jídlem a dostatečným množstvím tekutin. Doporučená denní dávka je 5‑10 g inulinu. Inulin by se neměl přijímat společně s léky, u nichž může zhoršit vstřebávání.
Inulin je nejčastěji k dostání ve formě prášku či sirupu (např. čekankový sirup). Prášek lze přidávat do vaření či pečení, sirup je vhodný jako alternativní sladidlo.