Semínka k jídlu
Semínka představují nutričně bohaté potraviny, jejichž konzumace se pojí s řadou pozitivních účinků. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných tuků, rostlinných bílkovin, vitaminů, minerálních látek, vlákniny nebo antioxidantů, jsou některými lidmi vnímána jako superpotraviny. Jsou vhodná při redukci hmotnosti, do raw nebo paleo diety, pro vegany i sportovce. Nejoblíbenějšími semínky k jídlu jsou:
- lněná semínka jsou skvělým zdrojem vlákniny a rostlinných omega 3 mastných kyselin. Jejich konzumace může pomoci s regulací cholesterolu nebo krevního tlaku;
- chia semínka platí za jeden z nejlepších rostlinných zdrojů omega 3. Nejčastěji se využívají na přípravu pudinku, či ve formě gelu jako náhrada vajíčka;
- konopná semínka se pyšní vysokým podílem bílkovin a obsahují všechny esenciální aminokyseliny;
- sezamová semínka se řadí mezi nejbohatší zdroje lignanů, které mají antioxidační účinky. Sezam se často využívá k výrobě oleje či sezamové pasty tahini;
- dýňová semínka jsou oblíbená zejména v podzimních měsících, kdy se jejich loupání řadí k častým kratochvílím. Semínka obsahují zdraví prospěšné tuky, ale také hořčík nebo fosfor;
- slunečnicová semínka nejsou určená pouze pro ptactvo. Jejich konzumací lze zvýšit příjem zdraví prospěšných tuků, vitaminu E nebo selenu.
Jedlá semínka snadno zapadnou do každého stravovacího plánu - lze je přidávat do kaší, jogurtů, smoothies, polévek, salátů, moučníků, pečiva, případně jen tak uzobávat. Rozmixovaná semínka se hodí také při výrobě pesta.
K dostání jsou také semínka na klíčení. Čerstvé klíčky a později zelené výhonky (známe jako microgreens) jsou skvělými zdroji vitaminů, minerálních látek a obzvláště antioxidantů. Nejčastěji slouží k ozdobení polévky či na pečivo.