Chia semínka
Co jsou chia semínka?
Chia semínka jsou drobné bílo‑hnědo-černé plody šalvěje hispánské, které se díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek řadí mezi tzv. superpotraviny. Účinků semínek si byli vědomi již mezoameričtí Mayové, v jejichž jazyce se slovem “chia” označovala síla.
Chia jsou bohaté na vlákninu, antioxidanty, minerální látky a platí za nejbohatší rostlinný zdroj omega 3 mastných kyselin, které však nejsou tak kvalitní, jako omega 3 obsažené v rybím tuku. Semínka na sebe dobře vážou vodu a vytváří gelovou konzistenci.
Účinky chia semínek
Chia semínka jsou nejčastěji spojovány s pozitivními účinky na hubnutí, obzvláště díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin, které mají vysokou sytící schopnost a snižují chuť k jídlu. I tak by chia semínka neměly nahrazovat normální a pestrou stravu, jejich zařazení však může přispět k vyváženému jídelníčku při snaze o zhubnutí.
Konzumace chia semínek může přispět ke zdraví kostí a zubů (zejména díky vysokému obsahu vápníku a fosforu), snížit hladinu cukru v krvi nebo riziko onemocnění srdce.
Jak zařadit chia semínka do jídelníčku?
Chia pudink je asi nejoblíbenější způsob, jak chia semínka konzumovat. Jejich nevýrazná chuť však umožňuje univerzální použití - lze je přidat do kaší, pudinků, jogurtů, smoothies, salátů, při pečení pečiva nebo přípravě rýže. Nejen mezi vegany se rozšířilo použití chia semínek (případně lněného semínka) namísto vejce při pečení a vaření.
Kvůli vysokému obsahu vlákniny se doporučuje konzumovat maximálně 25‑30 g chia semínek denně (přibližně 2 polévkové lžíce). Při vyšších dávkách může docházet k zažívacím problémům.