Ghí

Řazení

Co je přepuštěné máslo?

Přepuštěné máslo zažívá díky narůstající oblibě indické kuchyně, odkud pochází pojmenování másla ghí, renesanci. Přesto se jedná o stejný produkt, který se v minulosti označoval také jako máslo pročištěné.

Máslo vs. ghí

Klasické máslo obsahuje kolem 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (cca 15 %), mléčná bílkovina a laktóza. Právě obsah vody, bílkoviny a laktózy způsobuje, že máslo nevydrží dlouhou dobu mimo lednici a má bod zakouření kolem 150 °C. Je tak nevhodné na smažení, protože při vyšších teplotách může docházet k přepalování a vzniku zdraví škodlivých látek.

Ghí představuje 100% máselný tuk, který se vyrábí postupným zahříváním másla, během kterého dochází k oddělování tuku od ostatních příměsí. Absence vody v přepuštěném másle snižuje riziko žluknutí másla a ghí tak lze skladovat v suchu při pokojové teplotě i několik měsíců. Teplota, při které dochází k přepalování, je u ghí kolem 250 °C, díky čemuž je vhodné do teplé i studené kuchyně.

Použití přepuštěného másla

Ghí se nevyužívá pouze v indických pokrmech, jeho uplatnění je mnohem širší. Lze jej použít např. při restování zeleniny, přípravě jíšky, omaštění knedlíků či brambor, nebo při pečení. Je také vhodným tukem na smažení. Jídlům dodává slabě nasládlou a jemnou oříškovou chuť a vůni, která může i obyčejným jídlům dodat ten správný šmrnc.

Ghí je vhodné pro jedince s laktózovou intolerancí, vždy je však nutné pamatovat na vlastní citlivost - každému může vyhovovat něco jiného. Přepuštěné máslo je také přirozeně bezlepkové a vhodné pro celiaky.

Mohlo by tě také zajímat