Ghí

Produktů: 14
Řazení
:
Výchozí
  • Vilgain Ghee ve spreji
    Vilgain Ghee ve spreji ⁠–⁠ přepuštěné máslo s avokádovým olejem ve spreji, bez laktózy, s praktickým dávkovačem
    200 ml
    149 Kč (75 Kč / 100 ml)
  • Vilgain Ghí
    Vilgain Ghí ⁠–⁠ přepuštěné máslo vhodné na vaření a pečení z českého a slovenského mléka
    330 ml
    170
    189 Kč (57 Kč / 100 ml)
  • Vilgain Ghí
    Vilgain Ghí ⁠–⁠ přepuštěné máslo vhodné na vaření a pečení z českého a slovenského mléka
    1000 ml
    170
    459 Kč (46 Kč / 100 ml)
  • Vilgain Čokoládová ghí pomazánka BIO
    Vilgain Čokoládová ghí pomazánka BIO ⁠–⁠ super krémová a s vysokým obsahem kakaových bobů
    250 g
    159 Kč (64 Kč / 100 g)
  • Allnature Ghí
    • Výhodná cena
    Allnature Ghí
    450 ml
    150
    199 Kč (44 Kč / 100 ml)
  • Allnature Ghí
    Allnature Ghí
    1000 ml
    150
    379 Kč (38 Kč / 100 ml)
  • České Ghíčko Ghí
    České Ghíčko Ghí
    Natural 720 ml
    167
    349 Kč (48 Kč / 100 ml)
  • Natural Jihlava GHÍ
    Natural Jihlava GHÍ
    400 g
    417
    209 Kč (52 Kč / 100 g)
  • České Ghíčko Ghí
    • Výhodná cena
    České Ghíčko Ghí
    Natural 340 ml
    167
    219 Kč (64 Kč / 100 ml)
  • České Ghíčko Ghí
    České Ghíčko Ghí
    Natural 1000 ml
    167
    449 Kč (45 Kč / 100 ml)
  • Wolfberry GHÍ
    Wolfberry GHÍ
    200 ml
    120
    120 Kč (60 Kč / 100 ml)
  • Wolfberry GHÍ
    Wolfberry GHÍ
    400 ml
    120
    219 Kč (55 Kč / 100 ml)
  • České Ghíčko Ghí BIO
    České Ghíčko Ghí BIO
    1000 ml
    21
    599 Kč (60 Kč / 100 ml)
  • Vilgain Grass-fed Ghí BIO
    • Očekáváme za 3 dny
    Vilgain Grass-fed Ghí BIO ⁠–⁠ z mléka krav krmených trávou, 95–98 % čistota máselného tuku, vysoký bod zakouření
    300 ml
    Očekáváme za 3 dny

Co je přepuštěné máslo?

Přepuštěné máslo zažívá díky narůstající oblibě indické kuchyně, odkud pochází pojmenování másla ghí, renesanci. Přesto se jedná o stejný produkt, který se v minulosti označoval také jako máslo pročištěné.

Máslo vs. ghí

Klasické máslo obsahuje kolem 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (cca 15 %), mléčná bílkovina a laktóza. Právě obsah vody, bílkoviny a laktózy způsobuje, že máslo nevydrží dlouhou dobu mimo lednici a má bod zakouření kolem 150 °C. Je tak nevhodné na smažení, protože při vyšších teplotách může docházet k přepalování a vzniku zdraví škodlivých látek.

Ghí představuje 100% máselný tuk, který se vyrábí postupným zahříváním másla, během kterého dochází k oddělování tuku od ostatních příměsí. Absence vody v přepuštěném másle snižuje riziko žluknutí másla a ghí tak lze skladovat v suchu při pokojové teplotě i několik měsíců. Teplota, při které dochází k přepalování, je u ghí kolem 250 °C, díky čemuž je vhodné do teplé i studené kuchyně.

Použití přepuštěného másla

Ghí se nevyužívá pouze v indických pokrmech, jeho uplatnění je mnohem širší. Lze jej použít např. při restování zeleniny, přípravě jíšky, omaštění knedlíků či brambor, nebo při pečení. Je také vhodným tukem na smažení. Jídlům dodává slabě nasládlou a jemnou oříškovou chuť a vůni, která může i obyčejným jídlům dodat ten správný šmrnc.

Ghí je vhodné pro jedince s laktózovou intolerancí, vždy je však nutné pamatovat na vlastní citlivost - každému může vyhovovat něco jiného. Přepuštěné máslo je také přirozeně bezlepkové a vhodné pro celiaky.

Vyzkoušej naše Vilgain Ghí, které pochází z regionálních farem. Prémiovou kvalitu si můžeš vyzkoušet díky Vilgain Grass‑Fed Ghí, které ja navíc v BIO kvalitě. Gurmánský zážitek pak představuje kombinace přepuštěného másla a kakaa, kterou nabízíme v produktu Vilgain Čokoládová ghí pomazánka BIO.