Laktózová intolerance: jak se projevuje a jak s ní žít?

Komentáře
3
Laktózová intolerance: jak se projevuje a jak s ní žít?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Podle posledních zjištění trpí nějakou formu laktózové intolerance asi 68 % světové populace. Zcela bez debat je to dost velké číslo na to, abychom tomuto problému věnovali určitou pozornost a nepodceňovali jej. Co to laktózová intolerance je? Jak se projevuje a je možné ji nějakým způsobem řešit, nebo alespoň zmírnit její projevy?

Laktózová intolerance se projevuje především zažívacími problémy

Jak už určitě dobře víte, řeč je především o mléce. Nemusí to být nutně kravské mléko, ale v principu jakékoliv, které obsahuje tzv. “mléčný cukr”, neboli laktózu. A to je téměř každé savčí mléko, takže vyměňovat kravské mléko třeba za to kozí není řešení. Při jeho konzumaci totiž může docházet k tomu, že si trávicí trakt s laktózou přítomnou v mléce nedokáže poradit. Ta následně prochází až do tlustého střeva, kde ji zpracovává střevní mikroflóra a tvoří z ní:

  • Mastné kyseliny s krátkým řetězcem – ty jsou sice obecně považovány za prospěšné vzhledem k prosperitě zažívacího traktu, ale současně výrazně zvyšují osmotický tlak v tlustém střevě a mohou vést k zažívacím potížím.
  • Některé jednoduché plyny – například methan, oxid uhličitý nebo plynný vodík. Právě vodík je možné detekovat ve vydechovaném vzduchu, což je také jedna z možností diagnostiky laktózové intolerance.

Pokud laktóza není zpracována svým enzymem (laktázou) a dochází k tvorbě výše zmíněných látek, mluvíme o laktózové malabsorpci. Pokud laktózová malabsorpce vede k symptomům bolestí břicha, plynatosti a dalším projevům zažívacího diskomfortu, teprve až poté mluvíme o laktózové intoleranci.

Laktózová intolerance: jak se projevuje a jak s ní žít?
obrázek z istockphotos.com

Laktózová intolerance neznamená, že laktáza v těle není vůbec

Ideální trávení mléka včetně laktózy probíhá tak, že je mléčný cukr natrávený příslušným enzymem, který se nazývá laktáza. V takovém případě se v trávicím traktu mléčný cukr rozkládá na glukózu a galaktózu, které se vstřebávají do krve a je hotovo. Laktózová intolerance se může projevovat ve chvíli, kdy ve výše zmíněném řetězci laktáza nefunguje tak úplně na 100 %.

Aby to nebylo tak jednoduché, rozlišujeme tři typy laktózové intolerance:

  • Vrozená laktózová intolerance: zde mluvíme o stavu, kdy tělo nedokáže trávit laktózu již od narození. Jde o velmi vzácný typ laktózové intolerance.
  • Primární laktózová intolerance: jde o nejčastější typ, kdy se s věkem postupně snižuje produkce laktázy v těle.
  • Sekundární typ laktózové intolerance: zde je na vině nějaké jiné poškození či onemocnění trávicího traktu, které urychluje průchod tráveniny tenkým střevem, čímž dochází ke znemožnění jejího úplného strávení.

Tak jako tak, laktózová intolerance v principu neznamená, že vaše tělo netvoří laktázu vůbec. Velmi časté jsou takové případy, kdy tělo laktázu tvoří, ale ne dost na to, aby stačila na zpracování větší porce mléčných výrobků (například 500 ml najednou).

Například se udává, že většina osob (včetně těch s laktózovou intolerancí) zvládne strávit až 12 g laktózy na 1 porci bez jejích příznaků (podle evropské EFSA je to asi 10 g na porci). To odpovídá například 1 sklenici mléka nebo větší porci jogurtu.

Diagnóza laktózové intolerance tedy rozhodně neznamená úplnou stopku mléčným výrobkům. Jejich výběr a celkové množství je vždy individuální záležitostí. Nejvíce problémové bývá klasické mléko, smetana nebo tvarohy, naopak kysané mléčné výrobky a sýry na tom jsou lépe, protože laktózy obsahují méně.

Laktózová intolerance nejvíce trápí Afriku a Asii

Někdy asi před 10 tisíci lety před naším letopočtem došlo ke genetické mutaci, která zapříčinila, že u některých jedinců se tvorba laktázy v organismu zachovává i v dospělosti. Právě tomuto stavu říkáme “laktázová perzistence”.

Dnes na to pohlížíme jako na genetickou výhodu, která nám dovoluje konzumovat mléčné výrobky i v dospělosti. Rozhodně se však nedá říct, že by laktázová perzistence byla mezi světovou populací rozdělena zcela rovnoměrně. Obecně můžeme říct asi následující:

  • Tvorba laktázy v organismu je nejvýše zachována v severozápadních zemích Evropy, například v Dánsku se udává, že laktózovou intolerancí trpí jen 4 % populace.
  • S laktózou si příliš nerozumí v asijských zemích jako je např. Jižní Korea, Vietnam nebo Thajsko. Laktózovou intolerancí zde trpí téměř každý.
  • Podobně špatně je na tom také Subsaharská Afrika, kde laktózovou intolerancí trpí více než 80 % místní populace.

A jak jsme na tom my Češi?

Podle většiny zdrojů se vezeme na vlně evropského pro‑laktózového přístupu, kdy problémy s laktózovou intolerancí jsou spíše vzácné. Například podle Společnosti pro výživu trpí laktózovou intolerancí jen asi 10 % české populace.

V rozporu s těmito pozorováními je přehledový článek a meta‑analýza Christiana Storhauga a kol. z roku 2017, kde vědci uvádí prevalenci laktózové malabsorpce pro Českou republiku asi 81 %. I kdyby tato data byla pravdivá, stále mějme na paměti, že laktózová malabsorpce se stále ještě nerovná laktózové intoleranci.

Rozdělení laktózové intoleranci na celém světě si můžeme ukázat na níže uvedeném obrázku, který pochází z encyklopedie Britannica:

Laktózová intolerance: jak se projevuje a jak s ní žít?

Nejjednodušší řešení? Omezte příjem laktózy ve stravě

Jestli máte diagnostikovanou laktózovou intoleranci, rozhodně byste si měli hlídat její obsah v potravinách. Nadměrné laktózové hody totiž v takovém případě mohou vyústit v nepříjemné hodiny, které strávíte s bolestmi břicha a dalšími zažívacími potížemi.

Nicméně stále to nemusí znamenat úplnou stopku pro mléčné výrobky ve stravě. Důležité je určit si “prahovou hodnotu” laktózy, jejíž konzumace vám ještě nedělá potíže. Přehled důležitějších zdrojů laktózy v potravinách si můžeme ukázat na následující tabulce (převzato a upraveno podle Společnosti pro výživu):

Potravina Množství laktózy na 100 g
Kravské mléko4,8 g
Kozí mléko4,4 g
Ovčí mléko5,1 g
Lidské mateřské mléko7,2 g
Jogurt bílý4,1 g
Kefír3,8 g
Tvaroh měkký3,5 g
Cottage2,2 g
Máslo0,7 g

Myslete na to, že ani při laktózové intoleranci není cílem dostat se s příjmem mléčného cukru za den na úplnou nulu. Cílem by mělo být držet se v takovém intervalu, který vám nečiní zdravotní potíže. Nakonec dokonce existuje studie, která ukazuje, že u osob s laktózovou intolerancí dochází k určité adaptaci a ke zmírnění příznaků, pokud se laktóze nevyhýbají a v mírných dávkách ji konzumují.

Existují ještě nějaké další možnosti, jak situaci zlepšit?

Jelikož je laktózová intolerance celosvětově poměrně rozšířená, existují mnohé snahy o nalezení způsobů, které mohou projevy laktózové intolerance zmírnit. Níže uvedené případy však berme stále s určitým nadhledem, jedná se více méně o ojedinělé studie, které zkoumají nové možnosti. V žádném případě to neznamená, že je moudré tyto cesty zkoušet a laktózu bez omezení konzumovat ve velkém, pokud laktózovou intolerancí trpíte.

  1. Podávání prebiotik a optimalizace střevní mikroflóry. Je známá věc, že projevy laktózové intolerance úzce souvisí se střevní mikroflórou, která laktózu metabolizuje. Na této myšlence byla založena nedávná studie, ve které byla podávána prebiotika v podobě galaktooligosacharidů, které specificky zvyšují zastoupení Bifidobakterií. Již po měsíci užívání 30 % osob s laktózovou intolerancí svůj stav významně zlepšilo.
  2. Užívání laktázových tablet. Studuje se také užívání tablet s přítomným enzymem, který laktózu v organismu zpracovává. Na stejné bázi jsou také založeny bezlaktózová mléka, do kterých se přidává enzym štěpící laktózu.
  3. Podávání probiotických kultur. Také užívání některých probiotických kmenů (Bifidobacterium longum, Lactobacillus spp.) se studuje ve vztahu ke zlepšení stavu laktózové intolerance.

Chcete si vybrat proteinový nápoj a trpíte laktózovou intolerancí? S výběrem vám může pomoci článek Jaký vybrat protein bez laktózy?

Laktózová intolerance: jak se projevuje a jak s ní žít?
obrázek z gettyimages.com/Aleksandar Nakic

Co si z toho vzít?

Laktózová intolerance je stav, kdy neúplné trávení laktózy v tenkém střevě vede k zažívacím problémům. Alespoň částečnou formou laktózové intolerance trpí přibližně 68 % populace. Nejhorší situace je v Asii a Jižní Africe, naopak nejlepší situace je v severozápadní Evrop

Pokud trpíte laktózovou intolerancí, měli byste si dát pozor na nadměrný příjem laktózy v potravinách. To se nejčastěji týká mléčných výrobků, přičemž nejbohatšími zdroji laktózy je klasické mléko, v menší míře kysané mléčné výrobky.

Stále to však neznamená, že musíte nutně laktózu vyřadit ze stravy úplně. Snažte se najít si svou vlastní prahovou hodnotu příjmu laktózy, která vašemu zažívání ještě nedělá potíže. Podle výživových autorit to může být asi 10–12 g laktózy na porci, v individuálních případech se to však může výrazně měnit. Pomoci mohou také produkty se sníženým obsahem laktózy, které najdete v každém větším obchodě.

Potravinové intolerance: projevy a typy
Potravinové intolerance: projevy a typy
Většina lidí má v okolí někoho, kdo se vyhýbá určitým potravinám kvůli alergii nebo intoleranci. Věděli jste, že jsou mezi potravinovou alergií a intolerancí zásadní rozdíly a že si je lidé často pletou? V tomto článku se dozvíte, jak je rozlišit.
Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?
Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?
Kysané mléčné výrobky se obecně velké oblibě netěší. Jaká škoda! Mají mnoho benefitů, o kterých možná ani nevíte. Podívejte se na naše tipy, jak se v nich můžete lépe vyznat a s čím je jíst. Tak co, dáte jim ještě šanci?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Součástí lidské výživy je celá řada kontroverzních potravin, které mají jak své zastánce, tak zaryté odpůrce. Tito odpůrci takovou potravinu často bez diskuse šmahem odsoudí a mluví o ní jako o nezdravé, ba dokonce škodlivé. Jak je na tom mléko i s celou řadou mléčných výrobků?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Jaký vybrat protein bez laktózy?
Jaký vybrat protein bez laktózy?
Trpíte laktózovou intolerancí a lámete si hlavu nad tím, jaký protein je pro vás ten pravý? Po přečtení článku budete mít konečně jasno.
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Asi 500 druhů nejrůznějších bakterií sídlí v našem zažívacím traktu. Živí se nestrávenými zbytky potravy a na oplátku vytváří celou paletu látek, ze kterých náš organismus může těžit. Jak nás ovlivňuje střevní mikroflóra a jak o ni náležitě pečovat?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?