"Chtěl bych si pořídit nějaký protein, ale bojím se, že mi po něm bude zle, protože nemůžu laktózu." Poznáváte se? Proteiny jsou nejrozšířenějšími suplementy ve sportovní výživě a na trhu si můžeme vybrat mezi přípravky z mnoha zdrojů. Ne všichni však mají tento výběr zcela neomezený. Je laktózová intolerance překážkou při užívání proteinu? Na to se pojďme podívat v následujícím článku.
Co je to laktóza a kde ji najdeme?
Laktóza je disacharid (cukr) skládající se z monosacharidů glukózy a galaktózy. Tvoří hlavní sacharidovou složku mléka savců (tedy i člověka), hraje významnou roli ve výživě mláďat a propůjčuje mléku a mléčným výrobkům jejich typicky sladkou chuť.
Jak poznat laktózovou intoleranci?
Pro rozklad laktózy v tenkém střevě je nezbytná přítomnost enzymu laktázy. Při nedostatečném množství laktázy není tělo schopné rozložit a vstřebat přijatou laktózu, která pak přechází do tlustého střeva, kde váže vodu a je dále rozkládána střevními bakteriemi, čímž vznikají nepříjemné příznaky typické pro laktózovou intoleranci jako průjem, plynatost a bolesti břicha.
Mohlo by se zdát, že člověk potýkající se s laktózovou intolerancí je vlastně nemocný, pravda je ale o něco složitější. Hladina enzymu laktázy s přechodem na smíšenou stravu postupně klesá.
Do jaké míry zůstane, či nezůstane jeho aktivita zachována, je u každého z nás podmíněno geneticky, v tomto případě hovoříme o primární laktózové intoleranci. Můžeme se setkat i s tzv. sekundární laktózovou intolerancí, která se vyskytuje ve spojitosti s onemocněním střeva (střevní záněty, neléčená celiakie).
- Pokud nemáme problémy s laktózou, o výběru pravého proteinu se dočteme v článku s názvem Jak vybrat správný protein?
Na jaké proteiny si při problémech s laktózou dát pozor?
Jak už jsme si řekli, hlavním zdrojem laktózy je mléko. Logicky by to znamenalo, že o syrovátkových a kaseinových proteinech si můžeme nechat jen zdát. Není však třeba zoufat, i mezi nimi se pro vás vhodný protein jistě najde!
U laktózové intolerance bohužel nelze určit žádnou "bezpečnou denní dávku" laktózy. Její snášenlivost závisí právě na aktivitě enzymu laktázy, která se u každého z nás liší. Více než kdekoliv jinde zde platí, že co je vhodné pro jednoho, nemusí být vhodné pro druhého (EFSA, 2010).
Jak zjistit obsah laktózy v proteinu?
- Laktóza se v uvedených nutričních hodnotách proteinu skrývá pod označením " z toho cukry".
- Obsah laktózy můžeme opravdu přesně určit pouze u neochucených a nedoslazovaných přípravků, kde jediný sacharid, který mohou obsahovat, je právě laktóza.
- Ochucené proteiny mohou mít obsah celkových sacharidů navýšen ingrediencemi ve složení produktu. Nejčastěji se jedná o přísady tvořící chuť a aroma proteinu, a nemůžeme tak zcela přesně určit, kolik laktózy výrobek obsahuje.
- U ochucených přípravků tak můžeme spolehlivě zjistit pouze "nejvyšší možný" obsah laktózy. Pro názornou ukázku rozdílů mezi jednotlivými příchutěmi byl vybrán Vilgain Grass‑Fed Whey Protein bez příchutě a čokoláda. V případě pochybností se lze obrátit s dotazem na výrobce, nebo sáhnout o proteinu s garantovanou vlastností "bez laktózy".
U neochuceného proteinu určíme obsah laktózy nejpřesněji
Ochucený protein může obsahovat i méně laktózy
Jak je to s obsahem laktózy u oblíbených syrovátkových proteinů?
1. Na syrovátkové koncentráty při problémech s laktózou raději zapomeňte
Syrovátkový koncentrát je nejoblíbenějším zdrojem proteinů ve sportovní výživě a průměrný obsah laktózy se u nich pohybuje v rozmezí 4–6 g/100 g proteinu.
I přesto, že jedna odměrka proteinu obsahuje kolem 1,5‑2 g laktózy, syrovátkové koncentráty jsou pro osoby s laktózovou intolerancí ze všech syrovátkových přípravků nejméně vhodné.
2. Syrovátkové izoláty mohou užívat i lidé s laktózovou intolerancí
Pokud jste se už vyrovnali s informací, že syrovátkové koncentráty je lepší přenechat jiným, přichází na řadu spása v podobě syrovátkových izolátů.
Průměrný obsah laktózy se pohybuje okolo 2 g/100 g výrobku, syrovátkové izoláty si proto mohou bez obav dopřát i osoby s laktózovou intolerancí.
Grass‑Fed Whey Protein Isolate
3. Syrovátkové hydrolyzáty vyrobené z izolátu jsou také vhodnou volbou
Hydrolyzáty mohou být vyráběny jak ze syrovátkového koncentrátu, tak i syrovátkového izolátu. Kromě množství obsažených bílkovin se pak hydrolyzáty liší právě i množstvím laktózy.
Hydrolyzované proteiny vycházející ze syrovátkové izolátu obsahují laktózy méně, a jsou proto pro osoby s laktózovou intolerancí lepší volbou.
Pokud máte stále obavy, na trhu jsou k dostání i speciální syrovátkové přípravky s nízkým obsahem laktózy.
Speciální syrovátkové proteiny
Produkt | Obsah laktózy | Obsah laktózy na porci (30 g) |
Vilgain Lactose Free Whey Protein | max 0,04 g/100 g | 0,01 g |
BioTech USA ISO Whey ZERO | - | <0,1 g /100 ml hotového nápoje |
Lactose Free Whey Protein
Jak jsou na tom kaseinové proteiny?
Běžné kaseinové proteiny obsahují v průměru cca 4,5 g laktózy/100 g přípravku, což už je množství, které může v zažívacím traktu některých jedinců nadělat pěknou paseku.
Kaseiny proto nelze lidem s laktózovou intolerancí plošně doporučit. Někdo je může strávit bez problémů, dalšímu může takový "proteiňák" pořádně zavařit. Najdou se totiž jedinci, které prožene i opravdu stopové množství laktózy, vždy je proto třeba používat selský rozum a řídit se vlastními pocity.
Co si z toho vzít?
Závěrem bych chtěla znovu apelovat na značné rozdíly mezi námi. Pokud se potýkáte s laktózovou intolerancí, pravděpodobně máte vypozorováno, jaké množství laktózy bez problémů snesete a co už by asi bylo přes čáru.
Na to je třeba myslet i při výběru vhodného proteinu. Při troše vůle není ani laktózová intolerance překážkou v cestě k vysněnému cíli a stačí si jen vybrat vhodný syrovátkový protein nebo sáhnout po kvalitním rostlinném vegan proteinu.