Proteiny z dýňových semínek
Dýňový protein se řadí mezi méně časté, přesto kvalitní rostlinné proteiny. Na 100 g proteinu připadá 65 % bílkovin a platí také za dobrý zdroj hořčíku, manganu, železa, vitaminu E nebo zdraví prospěšných tuků. Protein se vyrábí lisováním dýňových semínek, během kterého dojde k oddělení dýňového oleje. Zbylá směs se následně rozemele na jemný prášek světle hnědé barvy.
Přestože obsahuje protein z dýňových semínek všechny esenciální aminokyseliny, nízký obsah lysinu a threoninu značně omezuje jeho využitelnost. V proteinových doplňcích se tak často vyskytuje v kombinaci s hrachovým či rýžovým proteinem.
Dýňový protein je možné užívat jako klasický proteinový nápoj, přimíchat jej to snídaňových kaší či smoothies. Uplatnění najde také při přípravě polévek či omáček.