Syrovátkový proteinový koncentrát
Syrovátkový koncentrát (WPC - Whey Protein Concentrate) je syrovátkový protein, který vzniká procesem mikrofiltrace a obvykle obsahuje 70‑80 % bílkovin. Vyznačuje se vyšším obsahem tuku a laktózy, v porovnání s izolátem nebo hydrolyzátem. Vzhledem k nižší pořizovací ceně a vysoké efektivitě je ale stále považován za zlatý standard.
Proč si vybrat koncentrát?
Koncentrát je nejvyhledávanějším proteinovým doplňkem stravy na trhu, a to zejména díky jeho nižší pořizovací ceně, která se však v žádném případě neodráží na kvalitě výrobku. Mezi hlavní vlastnosti se řadí:
- univerzální využití - proteiňák nebo ingredience při přípravě jídla,
- nejlepší poměr cena/výkon,
- vysoký obsah esenciálních aminokyselin,
- přirozený obsah BCAA,
- lepší chuť - díky vyššímu podílu tuku a laktózy, a
- rychlé a bezproblémové trávení.
Syrovátkový proteinový koncentrát je vhodný během nabírání hmoty, hubnutí, ale také pro doplnění celkového denního příjmu bílkovin. Koncentrát je obecně nevhodný pro jedince s intolerancí laktózy (zde je dobré se řídit vlastní citlivostí) nebo s alergií na bílkovinu kravského mléka.
Pokud nevíš, který proteinový koncentrát vybrat, zkus sáhnout po našem Vilgain Grass‑Fed Whey Proteinu, který se vyznačuje 100% přírodním složením, je slazen stévií a dochucen přírodními ingrediencemi, a pochází z mléka volně se pasoucích krav. Klasickou variantu koncentrátu představuje Vilgain Whey Protein.