Syrovátkové hydrolyzáty

Hydrolyzované proteiny jsou speciální skupinou proteinů, u kterých během výroby došlo k hydrolýze (předtrávení) na kratší celky. Tím se protein stává rychleji stravitelný a využitelný pro tvorbu svalové hmoty a regeneraci.

Řazení
Proč syrovátkový hydrolyzát a jak si ho vybrat

Co je syrovátkový hydrolyzát?

Syrovátkový hydrolyzát (WPH - Whey protein hydrolysate), známý též jako hydro, je syrovátkový protein, který vzniká enzymatickou hydrolýzou koncentrátu, izolátu nebo jejich kombinace. Obsahuje 70-95 % bílkovin v závislosti na typu štěpeného proteinu. Hydrolyzát se vyznačuje schopností nejrychlejšího zásobení svalových tkání aminokyselinami.

Stupeň hydrolýzy

Stupeň hydrolýzy (DH) vyjadřuje, kolik procent peptidových vazeb je v proteinu naštěpeno. Čím vyšší stupeň hydrolýzy, tím více bílkovin je ve výsledném výrobku naštěpeno na kratší peptidy, které se rychleji tráví a jsou tak lépe využitelné. Nejčastěji se vyskytují hydrolyzáty s DH 32.

Proč si vybrat hydrolyzát?

Hydrolyzovaný protein patří k nejkvalitnějším proteinům na trhu, což se však odráží na jeho vyšší ceně. Mezi jeho hlavní vlastnosti patří:

  • rychlá vstřebatelnost a velká využitelnost,
  • rychlá regenerace a návrat síly po fyzické zátěži,
  • zmírnění svalového poškození (při užití před zátěží),
  • přirozený obsah BCAA, a
  • podpora udržení svalové hmoty během redukce.

Syrovátkový hydrolyzát je vzhledem ke své povaze vhodný užívat v těsném období kolem tréninku. Hydrolyzát může mít kvůli způsobu výroby specifickou nahořklou chuť, v současně době je však tento problém často eliminován.

Extenzivní (úplně) hydrolyzované proteiny mohou být, díky odstranění alergenního potenciálu bílkovin, vhodnou volbou i pro jedince s alergií na bílkovinu kravského mléka. Vždy je však třeba poradit se s lékařem a zvolit přípravek s dostatečným stupněm hydrolýzy - běžně dostupné doplňky stravy nemusí v mnoha případech stačit