Co to jsou antioxidanty?
Antioxidanty jsou látky neutralizující působení volných radikálů (reaktivní formy kyslíku), které mají negativní vliv na zdraví buněk a stárnutí organismu - ve zdravém těle však tyto látky udržují rovnováhu. Vlivem nevhodného životního stylu (kouření, nadměrná konzumace alkoholu, špatné stravovací návyky, apod.) může dojít k převaze volných radikálů způsobující tzv. oxidační stres, který se může podílet na rozvoji některých onemocnění.
Antioxidanty se, za předpokladu dodržování zásad zdravého životního stylu, přirozeně produkují v lidském těle. Doplnit je lze i díky pestré a vyvážené stravě. Ve výjimečných případech (nedostupnost sezónního ovoce a zeleniny, alergie na potraviny apod.) lze sáhnout také po doplňcích stravy s vysokým obsahem antioxidantů.
Přírodní antioxidanty
Nejlepšími antioxidačními účinky se pyšní zejména vitamíny (obzvlášť vitaminy C, A a E), některé mikronutrienty (samy o sobě, nebo součástí antioxidačních enzymů, např. selen, zinek, mangan), rostlinná barviva, flavonoidy a další bioaktivní látky (např. koenzym Q10, melatonin). Díky vysokému obsahu těchto látek platí za dobré zdroje antioxidantů např.:
- hořká čokoláda a další kakaové výrobky
- bobulovité ovoce - goji, acai, brusinky nebo šípky
- zelené superpotraviny - mladý ječmen, chlorella nebo spirulina
- zelenina - červená řepa, artyčoky nebo česnek
- vitální houby - chaga, hlíva ústřičná nebo shiitake
- koření a bylinky - kurkuma, skořice, oregano nebo bazalka
- microgreens
- černý čaj a káva
Antioxidanty se v dnešní době vyrábí také synteticky a jejich účinků se, stejne jako u těch přírodních, využívá např. v konzervaci potravin či kosmetice.