- Acerola je tropickým ovocem obsahující více vitaminu C než většina citrusových plodů.
- Díky vysoké koncentraci antioxidantů nejenže posiluje imunitu, ale také podporuje zdraví pokožky a ochranu srdce.
- Možnosti její konzumace se pohybují od samotných plodů přes různé šťávy či džusy po doplňky stravy.
Důležitost vitaminu C
Vitamin C má zásadní význam pro optimální fungování a zdraví lidského těla. Jedná se o silný antioxidant známý pro podporu normální funkce imunity. Kromě toho je nezbytný pro syntézu kolagenu, čímž přispívá k integritě kůže, cév, kostí a dalších pojivových tkání. Dále (stejně jako jiné antioxidanty) působí jako ochrana proti volným radikálům, reaktivním molekulám, které mohou způsobovat poškození buněk, stárnutí a podílet se na rozvoji chronických nemocí (Alzheimerova choroba, kardiovaskulární onemocnění, revmatoidní artritida či cukrovka).
Jak se zorientovat ve své suplementaci poradí článek Jak vybrat vitamíny a minerály a na co si dát extra pozor?
A jak do toho zapadá acerola?
Acerola, vědecky známá jako Malpighia emarginata, je třešeň pocházející z teplých oblastí Střední a Jižní Ameriky, zejména Karibiku, Mexika a Brazílie. Díky vysokému obsahu vitaminu C (a dalších zdraví prospěšných látek) si získala pověst jednoho z nejsilnějších přírodních zdrojů antioxidantů. Tato mimořádná koncentrace předčí většinu ovoce – například jedno kiwi má na 100 g až 40x méně vitaminu C než právě acerola.
Kolik vitaminu C je akorát se dozvíte v článku Populární mega‑dávky vitaminu C: mají své opodstatnění a chrání před nemocemi?
Tato tropická třešeň tedy výrazně posiluje imunitní systém a hraje tak klíčovou roli při posilování obranyschopnosti organismu proti nemocem. Kromě vitaminu C obsahuje acerola celou řadu důležitých látek, včetně flavonoidů, karotenoidů a polyfenolů, které mají antioxidační účinky. Může se konzumovat v celých plodech, jako šťáva či v podobě doplňku stravy (Vilgain Acerola obsahuje 140 mg vitaminu C v 1 kapsli).
Šest benefitů aceroly
- Podpora imunitního systému: toto výrazné množství vitaminu C přispívá k normální funkci imunitního systému. Dostatečný příjem je navíc spojen se sníženým výskytem a závažností běžných nachlazení a infekcí.
- Antioxidační účinky: další nálož antioxidantů, včetně flavonoidů a karotenoidů, zajišťuje efektivní ochranu proti oxidačnímu stresu. Antioxidanty totiž neutralizují volné radikály, chrání buňky před poškozením a potenciálně snižují riziko chronických onemocnění.
- Zdraví pokožky: kolagenotvorné vlastnosti vitaminu C prospívají zdraví pokožky tím, že podporují syntézu tohoto strukturálního proteinu – kolagen hraje klíčovou roli při udržování pružnosti pokožky a prevenci předčasného stárnutí.
- Zdraví srdce: antioxidanty obsažené v acerole přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému. Chrání cholesterolové frakce před oxidací, čímž prospívají srdci – a právě tato ochrana pomáhá snižovat riziko aterosklerózy a souvisejících srdečních problémů.
- Protizánětlivé účinky: některé studie naznačují, že antioxidanty v acerole, zejména flavonoidy, mohou mít protizánětlivé účinky.
- Hojení ran: vitamin C hraje poměrně důležitou roli při hojení ran a obnově tkání, jeho dostatečný příjem tak může podpořit přirozené hojivé procesy v lidském těle.
A jeden poteciální…
Potenciální role v podpoře prevence nádorových onemocnění: i když je jistě zapotřebí dalších a rozsáhlejších výzkumů, antioxidační vlastnosti aceroly mohou hrát roli v prevenci nádorových onemocnění– neutralizují volné radikály a tím snižují riziko buněčného poškození, které může vést až k nádorovému bujení.
Možná rizika?
Ačkoli je acerola obecně považována za bezpečnou a má řadu prokázaných zdravotních přínosů, existují určitá potenciální rizika a aspekty spojené s jejím užíváním:
Nadměrná konzumace vitaminu C: výhoda pro imunitní systém může v případě neúměrného požívání vést k nežádoucím účinkům, jako jsou zažívací problémy, nevolnost a průjem. Je tedy důležité dávat pozor na celkový příjem vitaminu C. Při pouhé konzumaci ovoce by se nic takového stát nemělo, u doplňků stravy je však na místě dbát na možnou kombinaci (pokud berete další multivitaminy apod.).
Interakce s léčivy: osoby užívající některé léky, jako jsou antikoagulancia nebo léky na onemocnění ledvin, by měly být s acerolou obzvlášť opatrní. Vysoké dávky vitaminu C mohou s těmito léčivy interagovat a ovlivnit tak jejich účinnost nebo způsobit nežádoucí vedlejší účinky. Vždy je potřeba poradit se s lékařem.
Alergie: ačkoli jsou intolerance a alergické reakce na acerolu vzácné, jsou jistě možné. Osoby projevující nežádoucí účinky po konzumaci třešní a jim podobného ovoce by se měly při zařazování aceroly do jídelníčku na pozoru a sledovat případné nežádoucí reakce.
Rozdíly mezi intolerancí a alergií i mnoho dalších informací poskytne článek Potravinové intolerance: projevy a typy!
Přidaný cukr v komerčních produktech: acerolové šťávy mohou obsahovat přidaný cukr, jehož nadměrná konzumace může způsobit nárůst hmotnosti nebo negativní vliv na zdraví.
Obsah šťavelanů: acerola obsahuje kromě jiného také oxaláty, které se mohou u citlivých osob podílet na tvorbě ledvinových kamenů. Pokud tedy máte nebo jste měli v minulosti problémy týkající se ledvin či konkrétně ledvinových kamenů, měli byste zařazení do jídelníčku probrat se svým lékařem a případně acerolu omezit. Toto varování se týká zejména produktů, kde je velké množství aceroly koncentrováno v malém objemu/obsahu.
Jak na zdraví ledvin poradí článek Krevní testy ukazují selhání ledvin? Hodnoty zkresluje kreatin i fyzická aktivita!
Je důležité, abyste přistupovali ke konzumaci (nejen) aceroly s mírou a uvědoměle – před jejím zavedením do jídelníčku se tedy zamyslete nad svými individuálními potřebami a zdravotními aspekty a nebojte se vyhledat pomoc v podobě nutričního terapeuta nebo lékaře.
Doporučené denní dávkování
Doporučená denní dávka aceroly se může lišit v závislosti na faktorech, jako je věk, celkový zdravotní stav a stravovací potřeby. Je důležité si uvědomit, že konkrétní doporučení se mohou lišit k individuálním požadavkům jedince.
- Čerstvé plody: ty mohou být příjemným a chutným doplňkem vašeho jídelníčku. Zařazení několika plodů (50–100 g) do denního příjmu může poskytnout značné množství vitaminu C a dalších prospěšných živin.
- Šťáva: džus nebo šťáva z acelory je populárním a jednoduchým způsobem její konzumace. Je však na místě dávat pozor na přidané cukry a další umělé složky, jež se v takové podobě mohou v produktu vyskytovat. 120–180 ml, tedy menší sklenička, by vám měla bohatě stačit – možností je samozřejmě ředění s obyčejnou vodou
- Doplňky stravy: ideální pro ty, jež hledají koncentrovaný zdroj vitaminu C. Můžete jej najít v kapslích, tabletách či práškové podobě, avšak doporučené dávkování se může u jednotlivých výrobků lišit. Obvykle se pohybuje v rozmezí 500 mg až 1 500 mg denně, je však důležité dodržovat konkrétní pokyny uvedené na obalu doplňku.
Před zařazením aceroly v jakékoli podobě je vhodná konzultace s lékařem, zejména při existujícím onemocnění nebo pravidelném užívání léčiv. Nadměrný příjem vitaminu C také může v některých případech vést k nežádoucím účinkům vyjmenovaným výše.
Posilte svou imunitu díky článku Doplňky stravy na posílení imunity!
Co si z toho vzít?
Tento článek pojednává o acerole, tropickém ovoci známém svým vysokým obsahem vitaminu C a dalších antioxidantů. Acerola nejenže velice účinně podporuje imunitní systém, zároveň přispívá ke zdravé pokožce a chrání před kardiovaskulárními problémy. Je však důležité konzumovat ji s mírou (především doplňky), aby nedošlo k nadměrnému příjmu vitaminu C (maximální denní dávka se pohybuje kolem 2000 mg denně). Možnostmi zařazení do jídelníčku jsou buď čerstvé plody, šťáva nebo doplňky stravy, vždy je vhodné toto zařazení konzultovat s lékařem, zejména při užívání léků nebo existujících zdravotních problémech.