Články

Řazení
:
Nejnovější

K čemu v organismu slouží kyselina listová? Benefity, zdroje a rizika

Bc. Karolína Šimečková
Bc. Karolína Šimečková
7. 11. 2023

Objevte klíčový význam kyseliny listové pro lidské zdraví a vývoj! Tento článek se zabývá potenciálními benefity stejně jako riziky hrozící při jejím nedostatku, obzvlášť během těhotenství.

K čemu v organismu slouží kyselina listová? Benefity, zdroje a rizika

Rakytník řešetlákový: superpotravina plná benefitů

Bc. Karolína Šimečková
Bc. Karolína Šimečková
20. 10. 2023

Rakytníku se dostává čím dál tím víc pozornosti a není se čemu divit. Tato superpostavina nabízí kromě lahodné chuti také vysoký obsah vitaminů, minerálních látek a prospěšných složek! V tomto článku se podíváme na rakytník hezky zblízka, představíme jeho benefity či využití v kuchyni!

Rakytník řešetlákový: superpotravina plná benefitů

Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování

Mgr. Kristýna Dvořáková
Mgr. Kristýna Dvořáková
10. 10. 2023

S pojmem "zdravé stravování" jste se již jistě někdy setkali – co si pod ním ale představit a jak ho nejlépe převést do praxe? Poradí vám dnešní článek.

Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování

Glutaman sodný: nevinné koření nebo skryté nebezpečí?

Bc. Karolína Šimečková
Bc. Karolína Šimečková
9. 10. 2023

Znáte glutaman sodný? Jedná se o známou potravinářskou přísadu, často využívanou pro zvýraznění chuti potravin. Tento článek se zabývá jeho historií, vlivem na lidské tělo i otázkou nadměrného využití v různých jídlech.

Glutaman sodný: nevinné koření nebo skryté nebezpečí?

Jablka a zdraví: podpoří hubnutí i mozkové funkce

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný
5. 10. 2023

Málokterý druh ovoce obsahuje takové množství zdraví prospěšných látek jako jablka. Proč byste je měli zařadit do svého každodenního jídelníčku?

Jablka a zdraví: podpoří hubnutí i mozkové funkce

Chuťové preference: Kdy vznikají, a co může ovlivňovat vnímání chutí?

Mgr. Kristýna Dvořáková
Mgr. Kristýna Dvořáková
2. 10. 2023

Máte i vy nějaké jídlo, které jste v dětství nesnášeli, a teď se po něm můžete utlouct? A kdy se vůbec začínají chuťové preference formovat? To, a ještě mnohem více, se dozvíte v novém článku.

Chuťové preference: Kdy vznikají, a co může ovlivňovat vnímání chutí?

Paleo dieta: zdraví prospěšné stravování nebo pouhý trend?

Bc. Karolína Šimečková
Bc. Karolína Šimečková
18. 9. 2023

Dieta inspirovaná stravováním člověka z období paleolitu neboli paleo dieta je založena na konzumaci nezpracovaných potravin, jako jsou maso, ryby, vajíčka, zelenina či ovoce. Tento článek se kromě podrobnějších základů tohoto stylu stravování zaměřuje na potenciální zdravotní benefity i kontroverze či příkladový jídelníček.

Paleo dieta: zdraví prospěšné stravování nebo pouhý trend?

Jablečný ocet: opravdu takový zázrak, jak je prezentováno?

Bc. Karolína Šimečková
Bc. Karolína Šimečková
14. 9. 2023

Jablečný ocet je ingredience v kuchyni využívaná od nepaměti. Jak jsou ale na tom jeho zdravotní benefity? Tento článek rozebírá jeho využití, dosavadní výzkum i možné nežádoucí účinky!

Jablečný ocet: opravdu takový zázrak, jak je prezentováno?

MIND dieta: co je zač a jak jsou na tom její potenciální benefity?

Bc. Karolína Šimečková
Bc. Karolína Šimečková
4. 9. 2023

Kombinací středomořské a DASH diety vznikla před několika lety tzv. MIND dieta, zaměřující se na konzumaci potravin s vysokým obsahem antioxidantů a omega‑3 mastných kyselin. Tento článek se zabývá (ne)doporučenými potravinami a odpovídá na otázku, zda s touto dietou opravdu můžete předejít např. Alzheimerově chorobě.

MIND dieta: co je zač a jak jsou na tom její potenciální benefity?

Microgreens: svěží a antioxidanty nabité výhonky, které lahodí nejen oku

Mgr. Kristýna Dvořáková
Mgr. Kristýna Dvořáková
24. 8. 2023

O microgreens už jste jistě slyšeli – mladé zeleninové výhonky, které se konzumují ještě předtím, než dosáhnout stádia mladé rostliny. Mají ale co nabídnout i po stránce nutriční?

Microgreens: svěží a antioxidanty nabité výhonky, které lahodí nejen oku

Přírodní probiotika: 8 nejlepších zdrojů v potravinách

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný
15. 8. 2023

Nejen doplňky stravy obsahují vysoké množství probiotických kultur. Jaké potraviny patří mezi nejbohatší přírodní probiotika?

Přírodní probiotika: 8 nejlepších zdrojů v potravinách

Laktózová intolerance: jak se projevuje a jak s ní žít?

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný
8. 8. 2023

Laktózová intolerance je problém, který trápí více než polovinu populace na celém světě. V čem spočívá, jak se projevuje a co se s ní dá dělat?

Laktózová intolerance: jak se projevuje a jak s ní žít?

Nutrigenomika: jak jídlo ovlivňuje naše geny?

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný
20. 7. 2023

Typ stravování může ovlivnit stárnutí či obranyschopnost organismu. Mohou za to změny v DNA?

Nutrigenomika: jak jídlo ovlivňuje naše geny?

Znáte psyllium? Pomůže se zažíváním i při hubnutí

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný
7. 5. 2023

Psyllium obsahuje rozpustnou vlákninu, která je nezbytná pro správné zažívání a vyživení střevní mikroflóry. Čím se psyllium liší od jiných vláknin a jak ho užívat pro maximum benefitů?

Znáte psyllium? Pomůže se zažíváním i při hubnutí

Endometrióza a role výživy: lze jí předcházet a podpořit její léčbu?

Mgr. Kristýna Dvořáková
Mgr. Kristýna Dvořáková
17. 4. 2023

Endometrióza je onemocnění, které může být vzhledem k jeho nespecifickým příznakům obtížné odhalit. Jaké jsou možnosti léčby endometriózy, a může se zmírněním příznaků pomoci strava?

Endometrióza a role výživy: lze jí předcházet a podpořit její léčbu?

Chlorofyl jako zelený zázrak. Co je na tom pravdy?

Bc. Karolína Šimečková
Bc. Karolína Šimečková
6. 4. 2023

Chlorofyl je známý především jako zelené barvivo figurující při procesu fotosyntézy. Jeho konzumace bývá ale také proklamována coby zázrak pro lidský organismus. Co je na tom pravdy a další zajímavosti se dozvíte v tomto článku!

Chlorofyl jako zelený zázrak. Co je na tom pravdy?

Chuť umami: v čem ji nalézt a proč je pro nás důležitá?

Bc. Karolína Šimečková
Bc. Karolína Šimečková
2. 4. 2023

Mezi základní lidské chutě, tedy sladkou, slanou, hořkou a kyselou, patří i jedna ne až tak známá – umami. O co se vlastně jedná, kde ji můžete najít a proč je pro váš organismus důležitá se dozvíte v tomto článku!

Chuť umami: v čem ji nalézt a proč je pro nás důležitá?

Lokální potraviny: jsou skutečně chutnější, zdravější a udržitelné?

Mgr. Kristýna Dvořáková
Mgr. Kristýna Dvořáková
28. 3. 2023

Trend lokálních potravin stále narůstá – jaké výhody má jejich nákup, a čím mohou naopak nepříjemně překvapit? A jsou skutečně zdravější než konvenční produkty?

Lokální potraviny: jsou skutečně chutnější, zdravější a udržitelné?

Histaminová intolerance: projevy, a na jaké potraviny pozor?

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný
26. 3. 2023

Histaminová intolerance se projevuje u více než 1 člověka ze 100. Jak ji odhalit a co se s ní dá dělat? Všechny odpovědi jsme popsali v tomto článku.

Histaminová intolerance: projevy, a na jaké potraviny pozor?

Ortorexie aneb nebezpečná posedlost “zdravým” stravováním

Mgr. Kristýna Dvořáková
Mgr. Kristýna Dvořáková
25. 3. 2023

Pestrá a vyvážená strava založená na výběru kvalitních potravin je jedním z předpokladů zdravého životního stylu, problém však nastává, pokud člověku přeroste přes hlavu. Co je ortorexie a jak může být pro vaše zdraví nebezpečná?

Ortorexie aneb nebezpečná posedlost “zdravým” stravováním

PCOS: Jak podpořit jeho léčbu životním stylem?

Mgr. Kristýna Dvořáková
Mgr. Kristýna Dvořáková
20. 3. 2023

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je jednou z nejčastěji se vyskytujících endokrinopatií u žen v plodném věku. Jaké jsou možnosti léčby tohoto onemocnění a proč je důležitá také změna životního stylu?

PCOS: Jak podpořit jeho léčbu životním stylem?

Potravinová pyramida: návod na cestě za zdravějším jídelníčkem

Mgr. Kristýna Dvořáková
Mgr. Kristýna Dvořáková
18. 3. 2023

Potravinová pyramida je grafickým zpracováním oficiálních výživových doporučení, která mají sloužit především k podpoře zdraví obyvatelstva. V České republice se však můžete setkat s několika typy – jak je tedy rozlišit a s jakými doporučeními se můžete setkat v zahraničí?

Potravinová pyramida: návod na cestě za zdravějším jídelníčkem

Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný
2. 3. 2023

Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?

Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?

Rybí olej a omega-3: podle čeho vybírat?

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný
28. 2. 2023

Suplementy omega‑3 patří mezi nejoblíbenější na trhu. Na jaké ukazatele je dobré dát si pozor, pokud vybíráte kvalitní výrobek?

Rybí olej a omega-3: podle čeho vybírat?