- Za comfort food jsou většinou považovány kaloricky bohaté potraviny s vysokým obsahem tuku, jednoduchých cukrů nebo soli – novější studie však ukazují, že ne vždy tomu tak musí být.
- Nadměrná konzumace “uspokojujících”, ale nutričně chudých potravin může vést k mnoha zdravotním rizikům.
- Konzumace comfort food může být prospěšná pro celkový well‑being, je však třeba vždy pamatovat na to, že jsou v tomto procesu silně zapojeny emoce.
Co je comfort food?
“Comfort food” je souhrnné pojmenování jídel či jednotlivých potravin, které mohou konzumentovi přinášet pocit uspokojení a pohody. V češtině by se tak dalo comfort food popsat jako “komfortní jídlo” nebo “jídlo na nervy”. Tyto pokrmy jsou zpravidla doprovázena emotivní složkou a nostalgií, přičemž mohou připomínat dětství, rodinu nebo příjemné chvíle s přáteli. Pokud jste např. jako děti milovali prázdniny u babičky, během kterých vás tradičně pohostila svou úžasnou svíčkovou s knedlíkem, je pravděpodobné, že toto jídlo budete mít spojeno s příjemnými pocity i v dospělosti a na chvíli se budete moci zase přenést zpátky do těch bezstarostných let.
Jakou může mít comfort food podobu?
Vzhledem k tomu, že comfort foods jsou pevně svázána s pozitivními prožitky v dětství nebo pozdějším životě, jejich podoba je pro každého člověka jiná. Vliv mají bezpochyby kulturní i ekonomické rozdíly, tradice nebo také věk. Typickými příklady comfort foods jsou podle průzkumu provedeného ve státech Severní Ameriky:
- drůbeží vývar (polévka)
- brambůrky
- čokoláda
- sušenky
- pizza
- těstoviny
- hamburger
- zmrzlina
Některé studie poukazují na to, že pro comfort food je typický vysoký obsah kalorií či sacharidů, což ostatně částečně potvrzuje i výše uvedený seznam. Souhrnné review z roku 2017 tuto myšlenku zcela nepotvrzuje. Je pravdou, že právě kaloricky bohaté potraviny s vysokým obsahem jednoduchých tuků, cukru nebo soli jsou senzoricky lákavé a poskytují rychlý a bohatý zdroj energie – a právě proto po nich často lidé sahají ve stresových situacích. Comfort food však může představovat i vydatnou slepičí polévku, kterou vám vařila maminka, nebo třeba ovesnou kaši či těstoviny s tvarohem. Je také třeba brát v potaz výše zmiňované kulturní rozdíly (např. typická strava se bude lišit ve státech na pobřeží Středozemního moře, v Asii nebo právě Severní Americe).
Jak to vlastně funguje?
Konzumace comfort food umí v lidech vyvolat příjemné pocity a pohodu. Mechanismus účinku je vlastně docela jednoduchý – v první řadě se jedná o uvolnění dopaminu, který je zapojen v systému odměn, a vytváří tak příjemný pocit uspokojení. Je navíc pravděpodobné, že toto chování se bude u jedince opakovat, aby odměny dosáhl znovu. A protože jsou v tomto procesu zapojeny také emoce, nesmí být opomenut ani limbický systém.
Z toho důvodu je potřeba si u comfort foods vytyčit jasné hranice, a uvědomit si, že v potravinovém chování jsou zapojeny emoce. Jestliže budete mít tyto mechanismy pod kontrolou, comfort food vám může posloužit jako efektivní způsob umocnění pohody a vyvolání příjemných pocitů, v jiných případech však může vést až k závažnému ohrožení duševního i fyzického zdraví (to v případě rozvoje poruchy příjmu potravy).
Proč může být nadměrná konzumace comfort food riziková?
Jak již bylo zmíněno výše, při konzumaci a konečném efektu comfort foods hrají roli emoce, proto je třeba na něj do jisté míry nahlížet jako na emoční jedení. Klíčovou roli bude hrát zejména to, do jaké míry si uvědomujete možná rizika, jak často se k jedení comfort food uchylujete a v neposlední řadě také výběr potravin a nutriční hodnota daného jídla.
Pokud vás emoční jedení zajímá více do hloubky, přečtěte si o něm v článku 8 kroků, jak se přestat přejídat kvůli negativním emocím
Bude‑li např. vaším comfort food vydatná slepičí polévka, která bude plná zeleniny a poskytne vám požitek nejen po duševní, ale i nutriční stránce, není samozřejmě nutné se takového jídla obávat. Avšak v případě, kdy ve stresu pravidelně saháte po pizze, slazené limonádě, balíčku brambůrků a kbelíku zmrzliny, je vzhledem k vašemu fyzickému i duševnímu zdraví žádoucí se zamyslet nad možnou příčinou těchto problémů, a řešit je s odborníkem. Kromě zvýšeného rizika rozvoje poruchy příjmu potravy může nadměrná konzumace těchto potravin totiž vést i k nadváze a obezitě, nedostatku některých důležitých živin a látek (bílkoviny, vláknina, nenasycené mastné kyseliny, některé vitaminy a minerální látky) ale také k cukrovce II. typu, zvýšenému krevnímu tlaku nebo zvýšené hladině cholesterolu.
Co všechno může v těle způsobit nadměrná hmotnost? Dozvíte se v článku Obezita není jen kosmetický problém: jak poznat, že ji mám a že mi může poškodit zdraví?
“Zdravé” vs. “nezdravé” comfort food
Studie z roku 2022 testovala efekt comfort food na snížení stresu u třech skupin osob:
- 1. skupina konzumovala “nezdravé” comfort food (brownies, pizza)
- 2. skupina konzumovala “zdravé” comfort food (ovoce, zelenina)
- 3. skupina nekonzumovala žádné jídlo, pouze po dobu 5 minut odpočívali
Účastníkům nebylo po prožití stresoru sděleno, proč je jim podáváno jídlo, nebo je jim dáván pokyn ke krátkému odpočinku. Nevěděli, zda konzumují “zdravé” nebo “nezdravé” potraviny a bylo jim sděleno pouze to, že si mají na jídle pochutnat, a případně si říci i o přídavek.
Při konečném šetření nebyl mezi skupinami v oblasti úlevy od stresu nalezen žádný rozdíl – všichni účastníci uvedli, že se cítí lépe. Významné změny nevykazovaly ani výsledky objektivního meření zahrnující koncentraci kortizolu ve slinách, srdeční aktivitu nebo aktivaci sympatického nervového systému. Přestože mohou být ve skutečném životě přítomny další proměnné, které se v laboratorním prostředí nepodařilo zohlednit, autoři se domnívají, že “zdravější” a nutričně vyváženější jídlo nebo prostý odpočinek může mít v konečném důsledku stejný pozitivní efekt jako konzumace kaloricky bohatých potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a tuků.
Jak zařídit, aby bylo comfort food dobrý sluha, ale nikoliv zlý pán?
Není nic špatného na tom, když si prostřednictvím oblíbeného jídla čas od času připomenete doby, kdy jste se cítili bezstarostně a bezpečně. A i jestliže se vaše comfort food neřadí mezi nutričně nejbohatší pokrmy, nemusíte se bát, že by vám při občasném zařazení zkazilo jinak vyvážený jídelníček.
V případě, že comfort food zařazujete pravidelně, a jeho výživová hodnota není příliš valná, můžete vyzkoušet přípravu tradičních receptů v nové a odlehčené verzi (např. smažený sýr pečený v troubě…). Jestliže jste však zaznamenali, že se při sebemenším stresoru pravidelně vrháte po kaloricky bohatých potravinách, s jejichž konzumací často nemůžete přestat ani poté, co jste úplně plní, je možná na místě vyhledat pomoc psychologa a nutričního terapeuta. V tuto chvíli se totiž již pravděpodobně nejedná jen o nevinnou nostalgii, ale spíše o poruchu příjmu potravy v podobně emočního jedení nebo záchvatovitého přejídání.
Comfort food může mít ale naopak i terapeutickou rovinu – je známo, že jeho podávání může výrazně zlepšit příjem stravy u lidí, kteří vlivem stáří, chronické nemoci či náročné léčby ztratili o jídlo zájem. Nejčastějším příkladem je strava seniorů, kdy skrze snížené vnímání chutí může docházet k odmítání jídla, což způsobuje chřadnutí, hubnutí a ztrátu svalové hmoty. Tento stav přitom může vést až k imobilitě, snížení funkci imunitního systému atd., tudíž je velmi žádoucí u starších lidí optimální příjem stravy zachovat. Ukazuje se také, že v případě nízké nutriční hodnoty jídla a následného “vylepšení” zůstává efekt comfort foods beze změny.
Co si z toho vzít?
Tzv. comfort food s sebou často nese známky nostalgie a příjemných vzpomínek na dětství. U každého člověka se může typ i nutriční hodnota tohoto jídla lišit, ve všech případech je však nezbytné uvědomit si, že jsou v tomto procesu zapojeny emoce. Některé procesy, které se v těle typicky dějí po konzumaci comfort food, jsou totiž spojeny i s mechanismem poruch příjmu potravy, a zejména v případech, kdy jídlo využíváte k tlumení stresu pravidelně, je vhodné si promluvit s odborníkem.
Comfort food také nemusí vždy představovat jen nutričně nevyvážené snacky plné nasycených tuků, jednoduchých cukrů nebo soli – může se jednat i o výživná jídla plná pro tělo důležitých látek. Z toho důvodu je třeba vhodnost a frekvenci jejich zařazování vždy posuzovat individuálně, a pokud jste zvyklí je konzumovat na pravidelné bázi, vhod mohou přijít i drobné úpravy původních receptů.