Doplňky stravy s vlákninou
Vláknina spadá do skupiny komplexních sacharidů a představuje nestravitelnou složku potravy, která je klíčová pro správné zažívání a podporu mnoha dalších aspektů zdraví. Rozlišují se dva typy vlákniny:
- rozpustná vláknina vyniká svou vlastností vázat na sebe vodu a vytvářet gelovitou hmotu. Její příjem podporuje sytost (což ocení lidé při snaze o redukci hmotnosti) a snižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Slouží také jako potrava pro střevní mikrobiom. Mezi rozpustnou vlákninu se řadí psyllium, inulin nebo čekanková vláknina.
- nerozpustná vláknina prochází trávicím systémem nijak nezměněná, což podporuje peristaltiku střev a pravidelné vyprazdňování. Nerozpustná vláknina na sebe dokáže vázat také některé škodlivé látky. Působí tak jako “kartáč střev”.
Mezi nejlepší zdroje vlákniny se řadí celozrnné potraviny, luštěniny, ovoce a zelenina nebo ořechy a semínka.
V případě nedostatečného příjmu vlákniny či jako podpora trávení při akutních zažívacích problémech, je vhodné sáhnou po doplňcích stravy s vlákninou. Tu lze snadno přidat do oblíbených jídel nebo užívat samostatně. Společně s příjmem vlákniny je třeba pamatovat také na dostatečný příjem tekutin.
Doporučená denní dávka vlákniny pro dospělého člověka je 25‑30 gramů. Doporučený příjem vlákniny se může lišit v závislosti na specifických stravovacích restrikcích, např. při bezezbytkové dietě.
Nadměrný příjem vlákniny může vést k některým zažívacím problémům (nadýmání, plynatost, křeče, průjem), špatnému vstřebávání léků, vitaminů a minerálních látek.