Jak funguje bezezbytková dieta?

ověřil/a RNDr. Tomáš Novotný a Mgr. Kristýna Dvořáková
Komentáře
2
Jak funguje bezezbytková dieta?
Image by azerbaijan_stockers on Freepik
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Bezezbytková dieta je také známá pod jmény: dieta s nízkým obsahem vlákniny či s nízkým obsahem reziduí.
  • Jedná se o typ léčebné výživy, která je určená především jedincům s chronickými a akutními záněty střev, jinými onemocněními zažívacího traktu nebo po operacích.
  • Je vhodná ale i v případě, pokud má člověk jiné potíže z oblasti trávicího ústrojí a byla mu tato dieta doporučena lékařem.

Tento článek se zabývá bezezbytkovou dietou, často doporučovanou pacientům trpícím onemocněním střev. Nejprve představí ji samotnou, následně její funkci, seznam povolených i zakázaných potravin či co mít při této restrikci na paměti.

V čem spočívá?

Bezezbytková dieta bývá nejčastěji doporučována po operaci střev, před kolonoskopií nebo při střevní neprůchodnosti. Navrhovaná bývá ale i v případech některých druhů léčby. Klíčovým faktorem je ovšem doporučení lékařem či jiným odborníkem.

Většina dospělých, ale také dětí a mladistvých, potřebuje k udržení zdravého trávicího systému potraviny bohaté na vlákninu. Ta může být však problémem pro jedince se specifickými obtížemi a podmínkami, zahrnující:

  • idiopatické střevní záněty (IBD), včetně Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy a divertikulitidy
  • nádorová/onkologická onemocnění
  • obstrukce části střeva
  • před nebo po charakteristických operacích

Jak to vlastně funguje…

Doporučená denní dávka vlákniny se pohybuje v rozmezí 25 až 38 gramů. Pokud vám ovšem byla nařízena dieta s nízkým obsahem vlákniny, měli byste se těmto číslům zdaleka vyhnout. Při jejím dodržování je totiž typické nekonzumovat více než 10 až 15 gramů vlákniny denně.

Je nutno zdůraznit, že bezezbytková dieta je léčebným postupem, například při přípravě na operaci či eliminaci chronických zánětů apod. Určitě byste si ale neměli sami od sebe vyřazovat vlákninu z jídelníčku, ať už by byl důvod jakýkoli. Vláknina je pro vaše zdraví totiž nepostradatelná, ačkoli nepatří mezi hlavní "makra". Mezi vlákninu patří nestravitelné polysacharidy potravin rostlinného původu a další příbuzné látky. V těle zajišťuje správné fungování trávicího traktu, výživu střevní mikrobioty, tvorbu energetických substrátů pro střevní buňky i zpomalení vstřebávání živin a dalších látek ze střeva. Navíc může pomáhat s regulací tělesné hmotnosti (sytící efekt, snížení glykemického indexu potravin, regulace hladiny cholesterolu v krvi…).

Co jíst?

Výrobky z bílé mouky = snadno stravitelné sacharidy pro vás v tuto chvíli budou daleko lepší volbou
  • bílý chléb, rohlíky, sušenky z bílé mouky
  • bílé těstoviny
  • bílá rýže
  • pufovaná rýže nebo kukuřičné vločky
  • vařené brambory bez slupky
Ovoce = v případě ovoce, vybírejte zralé, bez slupky a semen. Zároveň syrové, konzervované nebo vařené odrůdy
  • meruňky
  • banány
  • žluté melouny
  • medové melouny
  • nektarinky
  • papája
  • broskve
  • švestky
  • vodní melouny
Zelenina = ideální možností jsou též vařené nebo konzervované eventuality bez slupky a semen
  • artyčoková srdce
  • chřest
  • řepa
  • mrkve
  • lilky
  • zelené fazole
  • houby
  • dýně
  • špenát
  • žluté cukety
Mléko a mléčné výrobky = nízké množství mléčných výrobků (nízkotučných či polotučných) může být do bezezbytkové stravy zahrnuto
  • mléko
  • jogurt
  • tvaroh
  • sýr ricotta
Maso a další zdroje bílkovin = pokud jde o maso, vybírejte najemno mleté, libové možnosti
  • hovězí
  • jehněčí
  • telecí
  • vepřové
  • šunky
  • drůbež
  • ryby
  • vejce
  • orgánová masa
Omáčky a koření = mezi bezpečné možnosti omáček a koření patří níže zmíněné (samozřejmě v omezeném množství)
  • margarín
  • rostlinné oleje
  • med
  • sirupy (javorový, čekankový…)
  • sůl
  • pepř
  • bylinky
Svačiny, sladkosti a dezerty = pokud máte chuť na něco sladkého, vyzkoušejte menší porce svých preferovaných (opět využívat varianty s nižším obsahem tuku)
  • dort
  • sušenky
  • domácí pudink
  • zmrzlina
Nápoje = při snižování objemu stolice bezezbytkovou dietou může být nutné pít více tekutin tekutiny (pro vyhnutí se zácpě)
  • voda
  • čiré vývary
  • přírodní ovocné šťávy
  • přecezené zeleninové šťávy

Na co si dát pozor?

O přesných omezeních se vždy, stejně jako v případě doporučení, poraďte se svým lékařem či jiným odborníkem. Obecně se ale jedná především o:

  • snídaňové cereálie, včetně müsli, otrubových vloček, instantních kaší, granoly nebo cereálií s přidaným sušeným ovocem
  • celozrnný chléb a jiné pečivo nebo takové s přidaným ovocem, ořechy a semínky
  • všechny rostlinné slupky a semena
  • celozrnné nebo hnědé těstoviny, včetně neloupané nebo divoké rýže, bulharské pšenice, quinoy a kuskusu
  • dorty nebo sladké pečivo
  • ovoce se semínky a slupkami, včetně malin, jahod, borůvek, černého rybízu, mučenky, kiwi, pomerančů, kokosu a čerstvých fíků, všechno sušené ovoce
  • jakákoli syrová, tepelně neupravená zelenina
  • luštěniny, jako je čočka, fazole a cizrna
  • semena, například dýňová, slunečnicová či lněná
  • ořechy (včetně vlašských, para ořechů, mandlí, kešu) a ořechová másla
Jak funguje bezezbytková dieta?

Úprava pokrmů

příprava výše vypsaných položek je v případě bezezbytkové diety klíčová. Na co si dát pozor? Masa a ryby vařte, duste či pečte pod pokličkou na vodě – k přípravě rozhodně nepoužívejte olej či vysmažování masové šťávy, protože by tak docházelo k přepalování tuků dráždících střeva. Brambory, ovoce a zeleninu ideálně strouhejte najemno, mixujte nebo podávejte ve formě kaší. Ovocné nebo zeleninové šťávy a mošty jsou vítaným pomocníkem, jenž vám do jídelníčku může dodat vitaminy a minerální látky v přírodní, ale ne tolik dráždivé podobě.

Užitečné tipy

Před a během diety s nízkým obsahem vlákniny určitě komunikujte se svým lékařem, nutričním terapeutem apod. o potravinách, u nichž si nejste jisti zařazením nebo které vás jednoduše zajímají a mohly by splňovat vaše individuální potřeby.

Dalším tipem je obměna druhů obilovin, které jíte. Namísto celozrnných potravin konzumujte produkty vyrobené z bílé mouky. Při nakupování můžete také kontrolovat štítky na předem připravených nebo balených jídlech, kvůli revizi množství vlákniny, ale i konkrétního složení.

Pokud patříte mezi ty, kteří se bez svačiny neobejdou, zkuste jíst celkově spíše menší porce každé 3–4 hodiny. Zároveň svou stravu pomalu a důkladně žvýkejte. Co může také pomoc je vyhnutí se alkoholu, perlivým nápojům a výrazněji kořeněným kuchyním, například asijské či indické.

Proč není vhodná pro zdravé jedince?

Pokud chcete, nebo jste nuceni z jakéhokoli důvodu jíst podle diety s nízkým obsahem vlákniny, existuje pár bodů, které je dobré vzít v potaz. Ovoce, zelenina, obiloviny a luštěniny dodávají důležité antioxidanty, fytonutrienty, vitaminy, minerální látky a mnoho dalšího. To znamená, že pokud nejste vyloženě poučeni svým lékařem či jiným profesionálem k dodržování bezezbytkové diety, měli byste se snažit konzumovat rozmanitou a vyváženou stravu poskytující dostatek živin, které vaše tělo potřebuje k optimálnímu fungování.

Co si z toho vzít?

Bezezbytkové dieta, také dieta s nízkým obsahem vlákniny či s nízkým obsahem reziduí, je omezení určitých potravin za účelem pomoci pacientům trpícím onemocnění střev, chystajícím se na konkrétní druh operací nebo naopak při rekonvalescencích. Povoleno je přitom sníst pouze 10 až 15 gramů vlákniny, což je zhruba polovina doporučeného denního příjmu.

Mezi přípustné potraviny patří například bezsemenné ovoce, nízkotučné či polotučné mléčné výrobky (v malém množství) nebo libové, mleté maso. Restrikce padá na celozrnnou stravu, luštěniny, ořechy či ořechová másla. Rozhodně se tedy nejedná o dlouhodobou dietu, kterou byste se měli řídit v případě jiných cílů, než je úleva střev, tedy například při hubnutí. Naopak z důvodu značných omezení dochází ke snížení tělu prospěšných a důležitých živin redukujících jeho funkci.

Přidej se k 45 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Asi 500 druhů nejrůznějších bakterií sídlí v našem zažívacím traktu. Živí se nestrávenými zbytky potravy a na oplátku vytváří celou paletu látek, ze kterých náš organismus může těžit. Jak nás ovlivňuje střevní mikroflóra a jak o ni náležitě pečovat?
Vláknina - proč je tak zdravá?
Vláknina - proč je tak zdravá?
Všichni nám říkají: "jezte vlákninu, budete zdraví". Je to však pravda, nebo se skrývá někde daleko hlouběji. Jak vlastně poznat potraviny bohaté na vlákninu a kde hledat její pozitivní vliv na naše zdraví.
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou a společně tvoří oba typy vlákniny důležitou součást jídelníčku. Jaké jsou rozdíly mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou?
Makroživiny - zdroj životní energie
Makroživiny - zdroj životní energie
Z potravin dostáváme do těla nepřeberné množství nejrůznějších látek, z nichž nejvýznamnější část tvoří makroživiny. Mezi základní makroživiny patří takové látky, které konzumujeme ve velkém množství a které zároveň tělo vyživují a dodávají mu energii. Mluvíme‑li o základních makroživinách, myslíme tím zpravidla bílkoviny (proteiny), sacharidy a tuky (lipidy). V tomto článku si jednotlivé makroživiny rozebereme více do detailu a zmíníme jejich základní význam ve výživě jak sportovců, tak běžné
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Střevní mikrobiom: co ovlivňuje a jak se o něj starat?
Prospěšnou skladbou mikrobiomu, kterou ovlivníme životním stylem, dokážeme předcházet nadváze, cukrovce, riziku infarktu nebo třeba depresím.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?