Co je dextróza?
Dextróza, známá též jako d‑glukóza či hroznový cukr, představuje jednoduchý a rychle vstřebatelný sacharid, který slouží jako okamžitý zdroj energie. D‑glukóza má v lidském těle nezastupitelnou roli, jelikož je esenciálním zdrojem energie všech tělesných tkání. Hroznový cukr se získává krystalizací rostlinných šťáv či hydrolýzou rostlinného škrobu.
Kdy a jak užívat hroznový cukr?
Hroznový cukr je oblíbeným rychlým zdrojem energie, který pomáhá zahnat únavu a podporuje regeneraci. Těchto účinků využívají zejména sportovci během a po fyzicky náročné aktivitě. Dextróza je vhodná při nabírání hmotnosti či svalové hmoty, zvyšuje vstřebatelnost kreatinu a dalších potréninkových suplementů, a navíc pomáhá zahnat nechutenství.
Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 20‑40 g dextrózy. Vždy je však třeba pamatovat na celkovou energetickou bilanci, stejně jako příjem jednoduchých cukrů z dalších potravin. Hroznový cukr je vhodný zejména po zátěži, kdy se doporučuje přijmout 0,5 jednoduchých cukrů na kilogram tělesné hmotnosti.