Kuchyňské oleje ve spreji
Stejně jako ty klasické, kuchyňské oleje ve spreji se perfektně hodí na pečení, vaření a využití najdou také ve studené kuchyni, pokud chceme něco jenom “zakápnout”. Sprej umožňuje rovnoměrné nanesení oleje, což se hodí zejména u nerovných povrchů, např. vymazání formy na muffiny.
Největší výhodu však představuje snazší a přesnější dávkování, které ocení zejména ti, kteří počítají každou kalorii. Čajová lžička, která platí za běžně používanou měrnou jednotku, pojme přibližně 5 g oleje, kdežto jedním stisknutím oleje ve spreji naneseme méně než 2 g, navíc rovnoměrně.
Jaký olej si vybrat?
Při výběru oleje ve spreji by měla pozornost směřovat zejména na jeho kvalitu, kterou snadno zhodnotíme podle složení daného výrobku - ideálně by neměl obsahovat žádné příměsi. Stejně důležitým kritériem je použití oleje. Každý olej se liší tzv. bodem zakouření, tedy momentem, kdy se olej začne přepalovat a není vhodný ke konzumaci:
avokádový olej | 270 °C |
řepkový olej | 240 °C |
olivový olej | 210 °C |
kokosový olej | 200 °C |
slunečnicový olej | 110 °C |
Z tabulky je jasné, že pro teplou kuchyni jsou nejlepšími společníky avokádový nebo řepkový olej. Ač je to možná pro některé překvapením, nevhodným absolutně nepoužitelným olejem je v tomto ohledu olej slunečnicový. I když je olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu, extra panenský olej, který se lisuje za studena pro uchování zdraví prospěšných látek, se při tepelné úpravě znehodnocuje a podíl prospěšných látek se snižuje. Komplexně jsme se tomuto věnovali v článku o rostlinných olejích.
Pokud nevíš, po kterém kuchyňském oleji ve spreji sáhnout, vyzkoušej naši značku Vilgain, které tě ohromí svým unikátním dávkovacím systémem.