Články

Řazení
:
Nejnovější
Jak jíst během nemoci a čemu se raději vyhnout?
Jak jíst během nemoci a čemu se raději vyhnout?
S příchodem podzimu se typicky vrací vlna infekčních onemocnění – co ale dělat, pokud vás nějaký ten bacil opravdu skolí? Dnešní článek vám poradí, jak se při stonání stravovat, a jak tělu nejlépe pomoci v boji s infekcí.
10 min.
Láska: jakými jazyky v ní lze hovořit?
Láska: jakými jazyky v ní lze hovořit?
“Kdy jsi mi naposledy přinesl kytku?” “Ty mi nikdy neřekneš, že mě máš rád!” “Proč už zase musíme jít na procházku?!” A teď si každý z vás upřímně odpovězte, zda jste některou z těchto vět slyšeli a nebo i sami řekli svému partnerovi? Mají i nějaký hlubší význam, o kterém zatím nevíte? Pokud by vás náhodou zajímal, přečtěte si tento článek!
8 min.
Glykemický index: co to je a má smysl jej řešit?
Glykemický index: co to je a má smysl jej řešit?
O glykemickém indexu jste už bezpochyby slyšeli – má ale skutečně smysl jej u potravin sledovat? Vše se dozvíte v novém článku.
8 min.
Survival brain: když mozek nezvládá přijímat a zpracovávat nové informace
Survival brain: když mozek nezvládá přijímat a zpracovávat nové informace
Máte za sebou náročné období a připadá vám, že váš mozek nefunguje stejně jako dříve? Dost možná to tak skuečně je – jaké změny může vyvolat setrvání v tzv. módu přežití, a jak se z něj dostat?
11 min.
Generační traumata: jak vás mohou ovlivnit události, které jste nezažili?
Generační traumata: jak vás mohou ovlivnit události, které jste nezažili?
Je všeobecně známo, že prožití traumatické události může daného člověka poznamenat po psychické i fyzické stránce. Věděli jste ale, že tyto události nemusíte vždy zažít pouze na vlastní kůži? Do jisté míry vás totiž mohou ovlivnit i prožitky předchozích generací...
6 min.
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
9 min.
Horko a úzkost: jak mohou vysoké teploty negativně ovlivnit vaši psychickou pohodu, a co s tím?
Horko a úzkost: jak mohou vysoké teploty negativně ovlivnit vaši psychickou pohodu, a co s tím?
Letošní léto není o tropické dny nouze – věděli jste ale, že horké prostředí může mimo jiné zhoršovat i vaši úzkost? Čím je tento fenomén dán, a jak se mu efektivně bránit, se dozvíte v novém článku.
8 min.
Jak začít hubnout: Ultimátní návod pro úplné začátečníky
Jak začít hubnout: Ultimátní návod pro úplné začátečníky
Odhodláváte se k hubnutí, ale nevíte, ked začít? Nebo už máte jednu nebo dokonce více negativních zkušeností? Tento článek vyvrátí mýty o hubnutí a vysvětlí vám, co skutečně (ne)musíte dělat.
1
12 min.
Tradiční čínská medicína aneb z Číny až do celého světa
Tradiční čínská medicína aneb z Číny až do celého světa
Možná i Vy jste si někdy prožili situaci, ve které Vám lékař sdělil: “Už nevím, co s Vámi”. Co v takovém případě dělat? Existuje nějaký jiný způsob léčby, který “by věděl”? Čtěte dále a dále!
8 min.
Tetování: představuje zdravotní riziko? A jak se o něj starat?
Tetování: představuje zdravotní riziko? A jak se o něj starat?
Tetování je v posledních letech (a desetiletích) na vzestupu, a možná i vy přemýšlíte o tom, že byste si nějaký, pro vás osobně důležitý, motiv nechali "nakreslit". Je ale pravda, že tetování s sebou přináší závažná zdravotní rizika? A kdo by se měl mít obzvláště na pozoru?
9 min.
Škodlivé látky v kosmetice: skutečná hrozba, nebo nafouklá bublina?
Škodlivé látky v kosmetice: skutečná hrozba, nebo nafouklá bublina?
Stalo se vám někdy, že jste špatně reagovali na krém, šampon či rtěnku? Jedním z důvodů mohl být obsah daného produktu, konkrétně škodlivé látky, například parabeny či ftaláty. Tento článek vysvětlí důvody jejich výskytu v kosmetice i přesný popis toho, na co si dát pozor a co naopak vyhledávat!
7 min.
Co je to anémie, jaké typy existují a kdo je nejvíce ohrožen?
Co je to anémie, jaké typy existují a kdo je nejvíce ohrožen?
Anémií, neboli chudokrevností, trpí globálně téměř 30 % populace. Nejrozšířenější je anémie sideropenická, existuje však mnoho dalších typů. Kdo může být tedy anémií ohrožen, a v jakých potravinách hledat rizikové nutrienty?
6 min.
Arganový olej: použití a účinky
Arganový olej: použití a účinky
Značné množství olejů na trhu poměrně zastiňuje jeden bohatý na vitamin E, karotenoidy i esenciální mastné kyseliny omega‑6 a omega‑9. Jedná se o arganový olej. Jeho další benefity i možné využití naleznete v tomto článku!
9 min.
Nákup motivace aneb košík plný preworkoutů
Nákup motivace aneb košík plný preworkoutů
Existuje kouzlo, které by mi před každým tréninkem dodalo pocit nadpřirozené síly a nepřemožitelnosti? A co víc, jeho efekty by byly viditelné i po jeho vyprchání? ANO! Jmenuje se: preworkout! Pokud se chcete naučit kouzlit, čtěte dále a dále…
7 min.
Proč nepít alkohol?
Proč nepít alkohol?
Alkohol je součástí společenského života po staletí. Je tomu ovšem tak, že v "malém množství neškodí"? Na tuto i další otázky se zaměří článek Proč nepít alkohol?, zkoumající nejen dopady na fyzické zdraví, ale také duševní pohodu či sociální roli alkoholu!
8 min.
Jak na opěvovaný work-life balance?
Jak na opěvovaný work-life balance?
V ideálním světě je pracovní i osobní život rozdělen spravedlivě. A přesně o tom je work‑life balance, trend, který se snaží efektivně vyvážit život zaměstnanců – jak přesně to ale funguje a můžete jej zakomponovat sami bez pomoci HR odborníků? Na to i další otázky odpovídá tento článek!
7 min.
Prázdninové FOMO: 9 tipů, jak si s ním poradit
Prázdninové FOMO: 9 tipů, jak si s ním poradit
Denodenně můžete na sociálních sítích sledovat, jaké dobrodružství zrovna prožívají vaši známí – a vy máte najednou dojem, že si léta dostatečně neužíváte. Proč tyto pocity vznikají, jak mohou být nebezpečné, a co proti nim můžete dělat?
8 min.
Úpal vs. úžeh: není úraz jako úraz
Úpal vs. úžeh: není úraz jako úraz
Letní počasí je tu a nám nezbývá nic jiného, než se na něj optimálně připravit. Protože být připraven je vše! Na co si dát v horkých dnech velký pozor a čemu se ideálně vyvarovat? Pokud chcete zjistit více, čtěte dále!
6 min.
15 letních receptů (téměř) bez vaření
15 letních receptů (téměř) bez vaření
V teplých letních dnech jsou hodiny strávené u horkého sporáku tím posledním, co chcete dělat – tento článek vám přináší 15 chutných a vyvážených receptů, které jsou téměř bez vaření, osvěží vás, a ušetří čas pro jiné prázdninové aktivity.
8 min.
Reverzní “dieta” aneb dieta bez restrikce
Reverzní “dieta” aneb dieta bez restrikce
Pořád dodržujete svůj již zaběhlý a velmi funkční redukční jídelníček, ale co se nestalo - kýžený pokles hmotnosti se zastavil a žádná další změna nepřichází! Co se to děje? A hlavně co dělat dál? Čtěte více!
6 min.
Výšlapy v horku: jaká nebezpečí vám hrozí a jak minimalizovat riziko?
Výšlapy v horku: jaká nebezpečí vám hrozí a jak minimalizovat riziko?
Slunečné počasí a volnější režim lákají v létě na dlouhé procházky či túry. Tato aktivita vám přinese mnoho benefitů, pozor však na vysoké teploty. K přehřátí, či jiným nepříjemnostem způsobeným horkem, totiž může dojít snáz, než se zdá.
8 min.
Beta karoten: co to je, jeho účinky i rizika
Beta karoten: co to je, jeho účinky i rizika
Beta karoten, oranžový pigment nacházející se například v mrkvi a sladkých bramborách, je důležitým prekurzorem pro tvorbu vitaminu A, který je nezbytný pro zdravý zrak, imunitní systém a správný růst buněk. Tento přírodní karotenoid má také silné antioxidační vlastnosti. Podrobnosti i další zajímavosti se dozvíte v tomto článku!
4 min.
Sůl: kolik jí přijímat, a existují zdravé vs. nezdravé druhy?
Sůl: kolik jí přijímat, a existují zdravé vs. nezdravé druhy?
Sůl je, nejen v kuchyni, nad zlato – víte ale, jaké je maximální doporučené denní množství soli, a co může způsobit její nadměrný příjem? A existují skutečně zdraví prospěšnější varianty soli?
9 min.
Jak vybrat opalovací krém
Jak vybrat opalovací krém
Léto je tady a s ním i potřeba dostatečné ochrany před slunečním zářením! Tento článek poradí, jaký opalovák bude ten pravý, tedy jakou formu zvolit, na co si dát pozor u složení a další!
6 min.